George Lucas: Csillagok háborúja

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
George Lucas: Csillagok háborúja
George Lucas: Csillagok háborúja

Egy örök klasszikus! Másként nem is lehetne jellemezni George Lucas híres alkotását. Több nemzedék nőt fel rajta. Kezdve a IV. résszel, ami mégis az első a sorban (jelen könyv). Lucas apánk legendát teremtett. Mindenki Jedi akart lenni. Összesen eddig hat rész került filmes feldolgozásra, felújításra, 3D-s átdolgozásra. Megújulva, mégis változatlanul. Nyomtatott formában viszont rengeteg “folyatás” jelent meg, más-más szerzők neve alatt.

Egy mese a szegény, paraszt fiúról, aki a “véletlen” folytán belekeveredik a gonosz Birodalom és a jó Szövetség harcába. Persze a kezdetekben mellé szegődik a varázsló, aki ismeri az erőt, majd a két csempész, aki ismeri a világot. Minden adott a nagy kalandhoz…és persze nem árt, ha közben kiszabadítunk egy hercegnőt, aki a gonosz fogságába került. Viszont a változatosság kedvéért nem a középkorban, vagy a történelem előtti időkben játszódik a történet, hanem valahol a távoli jövőben (vagy egy másik világban), ahol a bolygókat emberek és más értelmes lények lakják, és robotok segítik a mindennapokat.

A nem szokványos környezetnek, és a sci-fi behatásnak köszönheti Lucas, hogy könyve (filmje) nem csak a gyerekeket ragadta magával, hanem azon felnőtteket is, akik ki akartak kicsit szakadni a mindennapi szürkeségből, és megszabadulni a földi bajoktól. Annak idején az újdonság erejével hatott, és valamiért a mai napig nagy népszerűségnek örvend, amiért csak tisztelni tudom.

Azt viszont nem lehet a könyvre mondani, hogy elgondolkodtató. Nincs benne jellemfejlődés, jók és rosszak csoportjára oszlanak a szereplők, jellemük nem összetett, mindössze “fekete” vagy “fehér”. A jók fejében meg sem fordul gonosz gondolat, a gonoszok pedig egy pillanatra sem esnek ki szerepükből, és nem kegyelmeznek senkinek. A robotok emberien viselkednek, aggódnak, szeretnek, éreznek. Persze kíváncsi lennék, hogy a  Birodalmi robotok is éreznek-e?gyűlölnek? vagy azoknak nincs is személyiségük?

Ha nem láttam volna már vagy százszor a filmet, és úgy olvastam volna a könyvet, akkor azt mondanám, hogy izgalmas, kalandos és szellemes. Viszont a többi részt valószínű nem fogom elolvasni, mert gondolom egy az egyben megegyezik a filmmel. A meg nem filmesített részek viszont annyira nem érdekelnek, hogy időt szánjak az elolvasásukra. Aki viszont nem látta még a filmet (van olyan???) annak kötelező jelleggel ajánlom, hiszen “alapmű”-ről van szó.

A könyvet köszönöm hangsing-nek!

ISBN: 963 211 575 9
Kozmosz Könyvek, 1984
Terjedelem: 231 oldal
Bolti ár: -,-

(Összes olvasás: 109 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*