Arthur C. Clarke: A Mars titka

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Arthur C. Clarke:A Mars titka
Arthur C. Clarke:A Mars titka

Clarketól eddig mindösszesen egy novellát olvastam Asimov “Gyilkos idő” gyűjtésében. Pontosan nem is tudtam, hogy melyiket írta ő, mikor megpillantottam a Könyvhéten a könyveit az egyik standon. Szemezgettem velük, elolvastam a fülszövegeket, míg végül A Mars titka című könyvét választottam. Hogy miért pont ezt? Jó kérdés! Amit tudok, az az, hogy nem bántam meg a választásomat.

A regény főhőse Martin Gibson sikeres sci-fi író, akit felkérnek, hogy vegyen részt az Ares nevű utasszállító első útján, ami a Föld és a Mars között fogja a jövőben szállítani a turistákat. Gibson lelkiismeretesen gépeli a cikkeit, annak ellenére, hogy nem szeret megrendelésre írni. Az űrhajó legénysége igyekszik pozitívan befolyásolni a cikkeket, és az útközben felmerülő kellemetlenségeket eltussolni, nehogy nyomtatásban is megjelenjenek. A Marson sem túl kellemes a fogadtatása, mert úgy kezelik mint egy felügyelőbizottsági tagot, aki jelentéseket készít. De végül Gibson egyre jobban belerázódik a marsi életbe, és túllépve a kezdeti csalódottságán, fokozatosan azonosul az ottani telepesekkel, és együtt éli át velük a nagy eseményeket.

Clarke saját vágyait és reményeit írja meg ezen művében. Görbe tükröt tart maga és kollégái elé, mikor Gibsont kiteszi az olvasók kritikájának. Ugyanis a tudományos-fantasztikus irodalom addig sci-fi, még el nem jön az az idő, mikor már nem a holnapot, hanem a mát jelenti. Pl. Verne Hold utazása addig volt érdekes,még a holdat közelről meg nem figyeltük. A Marsról is addig lehet írni, még fel nem fedezzük. Aztán szépen lassan távolodunk el a Naptól. Több tévhit miatt Clarke maga pironkodik előszavában, amit 2001-ben írt, 50 évvel az első megjelenés után.

Azt lehet mondani, hogy a regény ma is megállja a helyét, egy kis csúsztatással. Nem más, mint egy kalandregény, ami a nem túl távoli jövőben játszódik. Clarke kerüli a technológiák részletezését, nem untatva ezzel az olvasót. Elkalauzol bennünket a légüres térbe egy kis űrutazásra, bemutatva a lehetőségeket, és a problémákat ami ezzel járhat. Együtt szemlélhetjük Gibsonnal a csodálatos csillagokat, amit nem takarnak el a felhők, és a mesterséges fények sem befolyásolják látásunkat. Űrsétára mehetünk, és megtapasztalhatjuk az “űrpor” okozta kellemetlenségeket is. Ugrálhatunk a Marson, és a kupolák alatt élhetjük nem szokványos napjainkat. Láthatunk két holdat, melyek körbe-körbe keringenek a Vörös Óriás körül. Ott lehetünk szerelmek, barátságok születésénél, és nem utolsó sorban a titkos “Hajnal-terv” leleplezésénél.

Olvastatja magát a könyv. Egy csodálatos, új, ismeretlen világba repít el. Már nagyon várom a következő Arthur C. Clarke könyvet, amit olvasni fogok, bár még fogalmam sincs, hogy melyik lesz az.

P.S.: Ezzel a könyvvel teljesítettem kvzs által szervezett kihívást…de nem állhatok itt meg 🙂

ISBN: 978 963 9828 93 3
Metropolis Media Group Kft., 2011
Terjedelem: 225 oldal
Bolti ár: 2670,- Ft

(Összes olvasás: 134 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

One Reply to “Arthur C. Clarke: A Mars titka”

  1. Pingback: Arthur C. Clarke: Szigetek az égben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*