Michael Walden: Egy maroknyi sötétség

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Michael Walden: Egy maroknyi sötétség

A Redshift Seven kapitánya, Vincent DeLuz, üzenetet kap, amiben az áll, hogy egy régi ellenség szeretne vele személyesen találkozni, ugyanis olyan információval rendelkezik, ami nem csak a hajó legénységét érinti, hanem az egész emberi fajt. Mégis, csak a Redshift Seven legénységében bízik, akik talán útját tudják állni egy egész galaxisra kiterjedő háború kirobbanásának.

A régi ellenség nem más, mint Abigail Bennett, aki elmenekült a földi erők befolyáskörzetéből, hogy találkozhasson Vincentékkel és átadja nekik azt az információt, melyért már sok ember az életét adta. Benne volt a pakliban, hogy a Redshift Seven legénysége nem fogadja tárt karokkal, és az információ átadását követően akár az életével is fizethet korábbi bűneiért.

Agibail tudomására jutott, hogy az egyik ősi ellenség, a fomor faj beépült az emberiség sorai közé, és fontos pozíciókat foglalnak el. A lebuktatásukhoz elég egy orvosi vizsgálat, de leginkább az az árulkodó, ami hiányzik a felső vezetés kartonjából….a vizsgálati eredmények.

Miss Bennett nem csak a fomor fajról megszerzett információval érkezett Vincenthez, hanem egy haditervvel is, ami a birtokába jutott. A földi erők összevonták a seregeiket, hogy egy megtorló csapásban bosszút álljanak egy „aljas” támadásért, és a hindu kultúra egyik fellegvárának számító Bhavnagar bolygót szemelték ki „áldozatul”.

A Redshift Seven személyzetének két problémával is szembe kell néznie. Először is, megakadályozni a Bhavnagar elleni támadást, vagy legalább figyelmeztetni a bolygó lakóit és evakuálni őket. A másik pedig az, hogy megakadályozzák a fomorok beépülését és hatalomátvételét az emberiségnél. Mindkettő lehetetlen küldetésnek tűnik, és versenyt futva az idővel, csak az első problémára tudnak koncentrálni.

Az Egy maroknyi sötétség a Cosmos Redshift Seven sorozat második része, melyet az író úgy próbált papírra vetni, hogy a sorozat részeit külön-külön is lehessen olvasni, mégis egy egységes történetfolyamot kapjon, aki sorozatként olvassa. Hogy őszinte legyek, az első részt (Csillagikrek) már elég régen olvastam, és csak nagy vonalakban emlékszem a történetre. Persze, a fő cselekményszál megvan, de az egyes karakterek kissé homályosak. Ezért egy kicsit nehezen rázódtam bele a második részbe, mert állandóan kutattam az emlékezetemben, hogy ki-kicsoda a történetben. Aztán lassan elengedtem és átadtam magam a kalandnak, mely rám várt a regény lapjain.

A történet kicsit nehezen indul be, ugyanis meg kell ismernünk a szereplőket, akik az eseményeket alakítják. Érdemes figyelni és legalább a neveket megjegyezni, mert vannak olyanok, akik csak ritkán bukkannak újra elő, mégis a végére nagy hatásuk lesz az eseményekre. Viszont ha a kezdeti nehézségeken túl vagyunk, akkor kezdődhet az igazi kaland, és belemerülve az olvasásba, hagyhatjuk, hogy sodorjon bennünket a történet.

Az idő szűke miatt, ami a Redshift legénységének a rendelkezésére áll, folyamatosan jelen van a feszültség, ugyanis nem tudhatjuk, hogy a földi erők mikor jelennek meg a bolygó környékén, és mikor kezdődik meg az invázió. Drukkolunk nekik, hogy legalább a lakosság egy részét sikerüljön evakuálni a bolygóról, mielőtt elkezdődik a csata. Bár nem nagyon reménykedhetünk, hogy esetleg a felmentő sereg időben érkezik, de valahol érezzük, hogy erre is van esély, még ha igen csekély is.

Michael Walden egy igen pörgős, feszes kalandregénnyel állt elő az olvasóknak, és még azt is meg merném kockáztatni, hogy ez a rész jobban sikerült mint az első. Jó, a karakterek itt is eléggé kétdimenziósak, de ettől most el tudtam vonatkoztatni, hiszen nem ők viszik a hátukon az eseményeket, mindössze megpróbálják alakítani azokat. A cselekményközpontú történet, mely alkalmanként párhuzamosan egymás mellett mutatja be az eseményeket, igen izgalmas.

Olvasás közben reménykedhetünk, hogy a „hős” megmenti a világot és egy karcolás nélkül kerül ki a csatából…de ez nem így van ebben a regényben. Sokkal „életszagúbb” a történet, és azt lehet mondani, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Főhőseinknek sok nehézséggel kell szembenéznie a történet során, és néha a hév, a bosszúvágy erősebb, mint a józan ész, aminek következtében olyan összetűzésekbe, csatákba bonyolódnak bele, aminek a kimenete kétséges. Amikor leszáll a lila köd, akkor elvész a logika, és csak a társak önfeláldozó közbelépése az ami megmenti az életüket…persze áldozatok és szitkok árán.

Az „életszagúbb” történet jót tett a sorozatnak. Sokkal izgalmasabbá tette, és így van okunk aggódni egy-egy szereplőért. Főleg abban a tudatban, hogy a „legyőzhetetlenek” sem igazán legyőzhetetlenek, és mindenkinek van gyenge pontja, amivel meg lehet fogni. És közben érdekes kérdések is felvetődnek a felelősségről és a hatalom, vagy az erő használatáról. Bár az erkölcsi dilemmák csak a felszínt karcolják, mégis úgy érezzük, hogy nem olyan egysíkú ez a társaság, és vannak dolgok, amikkel szembe kell nézniük, még a legnagyobb csaták közepette is: önmagukkal!

A Csillagikrek „csak” egy kis bevezetőnek tűnik, ugyanis az események láncolatát ez a kötet indítja be igazán. A „helyi”, lokálisnak mondható kezdeti csata az egész galaxisra kiterjedő háború nyitánya, mely nem csak a kolóniákat veszélyezteti, hanem az egész emberiségre is végzetes lehet, hiszen, ha nem állítják meg a fomor faj terjedését az emberiség egyedei között, akkor pár generáció múlva már nem találkozhatunk emberrel.

A kötet egymagában is teljes értékű történetet ad az olvasónak, de az élvezeti faktor nagyobb, ha az első részt is olvastuk. És reméljük, hogy nem kell újabb két évet várnunk a folytatásra 🙂

Aki az Egy maroknyi sötétség olvasása mellett dönt, az felkészülhet egy igazi sci-fi kalandtörténetre, ami eléggé feszes ahhoz, hogy ne tudja letenni, és elég érdekes ahhoz, hogy a folytatásra is kíváncsi legyen. Sok titokról nem hull le a lepel ebben a részben, de a Redshift legénysége közül az egyik tagnak kicsit jobban megismerjük a múltját, ami felveti a kérdést, hogy mi is hozhatott össze ennyi titokkal körüllengett embert és idegent egy hajó fedélzetén. Reméljük, hogy a folytatásokban ezek is kiderülnek majd 😉

A könyvet köszönöm Michael Waldennek és a Metropolis Media kiadónak.

Csak ajánlani tudom!

ISBN: 978 963 551 081 8
Metropolis Media, 2022
Terjedelem: 276 oldal
Bolti ár: 4890,- Ft

(Összes olvasás: 115 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*