Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás
Amy Kathleen Ryan:
Ragyogás

Már egy éve a polcomon pihent ez a kötet, arra várva, hogy végre kézbe vegyem. Többször is megakadt a szemem a könyv gerincén, de a borító miatt valahogy mégsem került le. Valahogy nem voltam romantikus hangulatban. Azonban az idén felkerült a várólista csökkentéses listámra, így szembe kellet néznem vele. 😉 Amint elkezdtem olvasni, rá kellett jönnöm, hogy a borító ellenére nem egy nyálas történetet tartalmazó kötetet tartok a kezembe, hanem egy igényesen megírt (sci-fi) kalandregényt.

A Föld elsivatagosodása következtében az emberiség két hajót indít egy év különbséggel az Új Földnek nevezett bolygó felé. Mivel az út majdnem 100 évet vesz igénybe, így a tervek szerint a szerencsés kiválasztottak leszármazottai népesíthetik majd be a bolygót, előkészítve a földieknek. Azonban az út felénél a két űrhajó összetalálkozik a csillagködben és elindul a harc a fennmaradásért. Waverly és Kieran ettől a pillanattól gyökeresen megváltozik. A fülszöveg ITT olvasható.

Annak ellenére, hogy a kötet besorolása ifjúsági regény, felnőtteknek is kitűnő választás. A kalandok, harcok és vívódások mellett igen érdekes etikai kérdéseket vet fel. Hangulata igencsak vallásellenes. Nem a hitet támadja, hanem azt az intézményt, mely a hitre épülve uralkodik az embereken és megvezeti őket hamis prófétákkal és látványos színpadi elemekkel. Érdekes volt látni más szemszögéből is a vakbuzgóság okozta, hazugságok mögé bújás szokását. Amikor  a hit átalakul intézményesített renddé. De azért nem kell megijedni, nincsenek benne hosszas filozófiai, teológiai leírások, mindössze a hétköznapok szintjén van jelen a vallás kérdése.

A magukra maradt fiúk története valóban sok hasonlóságot mutat A legyek ura című William Golding által jegyzett, immár klasszikus regénnyel, ahogy azt Dóri is megjegyezte. Viszont az igazi szenvedések a lányokra várnak a másik hajón, ahová elhurcolták őket és hazugságok tengerében vergődnek, szigorú felügyelet alatt.

Már a könyv elején elvonta a figyelmemet egy részlet, ami nem hagyott nyugodni és csak sokára sikerült túllépnem rajta. Mégpedig a következő: a Földről 42 éve indult el a második hajó, melyen hat évig nem sikerült teherbe esnie egyetlen nőnek sem; az orvostudománynak köszönhetően a problémát megoldották és megszületett az első újszülött a hajó életében, aki nem volt más, mint Kieran, aki a regény eseményei idején 16 éves. Az én számításaim szerint 6+16(+9 hónap)= 22 év (és 9 hónap), ami elég messze van a 42-től. Egyes vélemények szerint a szülők maguk is gyerekként kerültek a hajóra, és nekik is fel kellett nőniük. Igen ám, de robotok híján kellett lenni kiszolgáló személyzetnek, akik képesek a gyermeknemzésre. Szóval hogy is van ez kérem szépen?

A másik ilyen “baki”, az állandó gyorsulás, a fénysebesség (mint utazási sebesség) és a fényév (mint távolság) problematikája, aminek az írónő nem nagyon járt utána és ennek a hiánya igencsak észrevehető a regény egyes pontjain.

A fenn leírtaktól ha eltekintünk, akkor egy nagyon izgalmas történet részesei lehetünk. Észre sem vesszük és csak faljuk a lapokat. Annyira magával tudja ragadni az embert, hogy a külvilág meg is szűnik a számára. A karakterek valódiak. Nincsenek hős típusok, csak hősködők. Aki harcol, az sebeket szerez, testieket és lelkieket egyaránt. Izgalmas perceket élhetünk át Waverlyvel és barátnőivel, akik az ellenség szeme előtt kódolt üzeneteket váltanak, igazi kalandregénybe illő módon szervezve meg a szökésüket.

Kieran karaktere már nem ennyire szerethető. Megvan benne a hataloméhség és a manipulációs erő. Sethnek viszont a tudása sokkal többrétűbb és gyakorlatiasabb is mint Kierannek. Azonban az agresszióra való hajlama és a büszkesége gátolja a vezetésben. A két fiú párharca izgalmakkal és kegyetlenséggel teli.

Csak a fenn már említett bakik miatt nem lett öt pontos. Ha valaki egy tudományos-fantasztikus regény írásába kezd, akkor vegyen annyi fáradságot, hogy kiadás előtt kérjen meg egy illetékes személyt, hogy olvassa el a kéziratot és a pontatlan részeket javítsa ki. Remélem, hogy a folytatás már mentes lesz az ilyen tévedésektől.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 978 963 261 209 6
Maxim Kiadó, 2012
Terjedelem: 350 oldal
Bolti ár: 2999,- Ft

Mások pedig így látják: KATT IDE!

(Összes olvasás: 133 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*