Andreas Eschbach: Hajszőnyegszövők

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Andreas Eschbach: Hajszőnyegszövők

A hajszőnyegszövés nemes küldetés, mely szakma apáról fiúra száll, és egy hajszőnyeg elkészítése egy egész életet felölel. A szőnyeget a szövőmester a feleségei és lányai hajából készíti, így az elsődleges szempont párválasztásnál a haj minősége. Mivel azonban egy szőnyeg csak egy család megélhetését biztosítja, így egy fiúnál több nem lehet a családban. Ha még egy fiú születik a családba, azt közvetlenül a szülés után megölik.

Az egy életöltőn át készült hajszőnyegek végül a császár palotájának díszét képezik. Legalábbis a legenda így szól. Azonban a lázadók, akik megdöntötték a császárságot és megölték az istencsászárt, egyetlen hajszőnyeget sem találtak a palotában. Viszont felfedeztek egy egész csillagrendszert, ami a birodalomhoz tartozott, de a térképekről törölték ezeket. Ezen csillagrendszerekben, a császár halálát követően is változatlanul folyt az élet, és egyre több olyan bolygót fedeztek fel a lázadók, ahol a hajszőnyegszövés meghonosodott az istencsászár dicsőségére.

Amikor a lázadók egy-egy ilyen bolygón leszálltak, hogy elhozzák a hírt, miszerint a császár már húsz éve halott, süket fülekre találtak. Nem is csoda, hiszen az egész társadalmuk a hajszőnyegszövés köré szerveződött, és istenüknek a császárt tekintették. Egy halhatatlan istencsászárt nem ölhetnek meg halandók, és az sem igazolja ezen furcsa emberek meséjét, hogy egyetlen hajszőnyeget sem láttak a császár palotájában. Így az élet zavartalanul folyt tovább ezeken a bolygókon, és a császári haderő továbbra is elszállította a hajszőnyegeket. A lázadók igyekeztek követni a szakadár császári haderők útját, hogy megtudják, hová is szállítják azt a rengeteg hajszőnyeget.

Andreas Eschbach történetfüzére olyan, mint egy 1000 darabos puzzle, aminek egy-egy darabja a császári birodalom és történelem egy kicsiny részét tárja fel az olvasó előtt. A 18 darab puzzle darab, amit a kötet tartalmaz, nem elegendő az egész birodalom megértéséhez, de a hajszőnyegszövők, és az életük munkájának a sorsát nagyon jól megvilágítja. Az utolsó darabok pedig megdöbbentik az olvasót, amikor feltárul előtte, hogy hová is kerülnek a hajszőnyegek, és minek köszönheti ez a társadalom a létrejöttét.

Az író már az első történettel sokkolja az olvasót, és a továbbiakban is találhatunk valami megdöbbentőt. Feltárja előttünk azt a kegyetlen életet, mely egy szőnyegszövő sorsául jut, aki fiatalkorától kezdve készül arra, hogy elkészítse élete szőnyegét. Ha valami balul sül el, és nem tudja befejezni élete munkáját, akkor nem tudja biztosítani a következő generáció számára a megélhetést. Persze, folyamodhat kölcsönhöz, de azzal a következő generációkat adósítja el, akár több száz évre.

Minden egyes történet egy másik személy szemén keresztül tárja fel előttünk a társadalom egy-egy szegmensét, melyre a szereplő rálát. Ezekből a puzzle darabkákból tevődik össze végül az a kép, melyen nyomon követhetjük a hajszőnyegek útját a készítéstől egészen a végső rendeltetési helyükig. Közben feltárul előttünk egy olyan önműködő társadalom, melynek az alapját az istencsászárba vetett hit és a hajszőnyeg-készítés képezi. Annak ellenére, hogy már több mint húsz éve megölték a császárt, és ezzel megdöntötték az uralmát, ezen bolygókon nem változott semmi. A hírnököket, akik arra adták a fejüket, hogy elviszik a hírt ezen távoli bolygókra, nem ritkán eretnekséggel vádolták és kivégezték.

Megrázó történeteket olvashatunk a regény lapjain, ami felkavarhatja az olvasót. Mégis a komplexitása és a történetek mögött megbúvó emberi jellemek magával ragadják az embert. Egyre több titokra derül fény, ahogy haladunk a hajszőnyegek útján, és megismerjük a lázadók, illetve az istencsászár életét és céljait.

Eschbach karakterei igen erősek, annak ellenére, hogy egy-egy személy megismerésére csak egy-egy történetnyi idő van. Néha egy egész életet sikerül neki belesűrítenie, és bár nem tárul fel teljes részletességgel egy-egy szereplő élettörténete, a történet szempontjából fontos vetülete nagyon is jól ki van domborítva. Kegyetlennek tarthatjuk azt a hajszőnyegszövőt, aki a második, harmadik vagy éppen negyedig fiát megöli születését követően, de meg kell ismernünk azt az életet is melynek része ez a kegyetlenség. Valószínű neki is voltak fiú testvérei, akiket az apja megölt, így biztosítva számára a hajszőnyegből befolyó összeg által a fennmaradást.

Érdekes ahogy elénk tárja az író a lázadók és a császárhoz hű emberek nézőpontja közötti különbséget. Ahogy kirajzolódik előttünk az istencsászár képe, uralkodásának mikéntje és az, ahogy egy vallást épített ki a személye köré. A személyi kultusz magas fokát érte el az istencsászár, amire volt is ideje, hiszen megtalálta a hallhatatlanság elixírjét. De mennyit képes elviselni egy halhatatlan ember? Mi van akkor, ha már elért mindent, amit szeretett volna?

A történetfüzér nem csak lekötött, hanem behúzott, olyannyira, hogy le sem tudtam tenni. Mindegyik puzzle-darab egy újabb részt tárt fel a valóságból, egy új nézőpont segítségével. Az olvasó fejében lassan állnak össze a részek egy egésszé, ami még messze van a teljes birodalom megértésétől és megismerésétől, de egy bizonyos szegmense leplezetlenül feltárul előttünk. Itt pedig találkozhatunk elhivatottsággal, az ismeretlentől való félelemmel, meginghatatlan hittel, kegyetlenséggel és bosszúval. Egyszerűen minden benne van, amire egy jó történethez szükség van, mégsem sablonos. Sőt, Eschbach stílusa és történetmesélése pezsdítően új olvasási élményt nyújtott.

Annak ellenére, hogy az író többször is elnyerte a Kurd Laßwitz-díjat, illetve kétszer a Német Science-Fiction Díjat is, hazánkban nem túl ismerős a neve. Persze, szinte mindenki hallott már A ​Jézus-videó-ról, amit szintén ő írt, de lehet, hogy a címválasztásai miatt nem lett itthon népszerű. Én is több évig kerülgettem a Hajszőnyegszövőket és csak nemrégen szántam rá magam, hogy elolvassam. Már az első pár történet után éreztem, hogy valami nagyszerű élményben lesz részem, és a végén sem kellett csalódnom. Így talán nem is csoda, ha ez a kötet is felkerül a kedvenceim közé, és időnként ódákat fogok majd zengeni róla azon ismerőseimnek, akik szeretnének egy jó történetet olvasni.

Ez az a könyv, amit bárkinek szívesen ajánlok, attól függetlenül, hogy szereti-e a sci-fit vagy sem. Nem egy akció dús történet, de aki elkezdi olvasni és belemerül ebbe a kicsit abszurdnak tűnő világba, egy-kettő úgy érezheti, hogy beszippantotta és nem tud szabadulni. Ez az ami sokáig az emberrel marad, és ha egy jó regényt kell ajánlania valakinek, az elsők között fog eszébe jutni. Ez pedig azért lesz, mert a történet nyomot hagy az ember lelkében.

Csak ajánlani tudom!

ISBN: 978 963 9828 26 1
Metropolis Media, 2009
Fordította: Varga Csaba
Terjedelem: 276 oldal
Bolti ár: 2670,- Ft

A bélyegképhez felhasznált kép forrása: Bruno Bastos Bastos képe a Pixabay -en.

(Összes olvasás: 154 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*