Éves összefoglaló – 2021

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Mielőtt nekiállok megírni az éves összefoglalót, mindig átnézem az elmúlt évek záró bejegyzéseit, és szembesülök azzal, hogy a célok és tervek valahogy soha nem sikerülnek (tisztelet a kivételnek). Ilyenkor el kellene gondolkodnom azon, hogy talán elérhetőbb célokat kellene kitűznöm. Viszont, ha megnézem az év eleji teljesítéseimet, akkor rá kell jönnöm, hogy a célok elérhetőek lettek volna, ha nem egy lecsengő függvényt követnének. Ez valahogy minden évben hasonló görbét követ. Az év elején igen sok könyvet olvasok, majd lassan elkezd csökkenni ezeknek a száma, és szinte nullához konvergál decemberben. Ez onnan is látszik, hogy az idei olvasásaim majdnem fele az első három hónapban történt.

Az egyik magyarázat: elkezdtem sorozatokat nézni, és az egyik annyira behúzott, hogy kénytelen voltam kicsit hanyagolni az olvasást. A bűnös a Supernatural (Odaát).

A kifogások keresése helyett, inkább nézzünk szembe a tényekkel, és lássuk, mit mondanak a számok:
– 47 elolvasott kötet (előző évi adat: 63)
– 21(+11)-ről bejegyzés is készült (előző évi adat: 45) – a +11 a Néhány könyvről röviden rovatban kapott helyet
– összesen 28 bejegyzés az idén (előző évi adat: 61)

Valóban, kicsit elhanyagoltam a bejegyzéseket és a rovatokat is. Talán majd jövőre…

Az idei év legolvasottabb bejegyzései:
Lois Lowry: The Giver – Az emlékek őre (-)
Jerome David Salinger: Zabhegyező (-)
Aldous Huxley: Szép új világ (-)
Michael Brooks: A tudomány titkos anarchiája (↑)
Gogol: Holt lelkek (↑)

Amint látható, az első három helyen nem történt változás. A listára felkerült két bejegyzés sem a közelmúltban készült. Jó látni, hogy nem csak az új megjelenések érdeklik az olvasókat, hanem a régebbi “klasszikusok” és aktualitásból újra előkerülő kötetek. (No, meg az, hogy az olvasónapló megírásához a diákok segítséget remélnek egy-egy bejegyzéstől 🙂 )

Viszont, most vagyok igazán bajban! Itt kellene állnia 2021 TOP 5! olvasmányának, és hiába nézem az idei olvasásaimat, ötöt nem nagyon tudok összehozni, még akkor sem, ha lejjebb viszem azt a bizonyos lécet. Így hát nem a lécet viszem lejjebb, hanem a TOP 5!-ös listát kurtítom meg (olvasási sorrendben):
Umberto Eco: A rózsa neve
George Orwell: Állatfarm
Umberto Eco: A tegnap szigete
E. M. Marthacharles: Emguru

Ne csodálkozz, kedves olvasó, ha a bejegyzést olvasva azt látod, hogy nem a maximális pontot adtam meg a fenti könyveknek. Lehet, hogy akkor, amikor készült az ajánló, nem találtam hiba nélkülinek a köteteket. Viszont az idő múlásával ezek maradtak meg bennem, akár történetileg, akár hatásukban. Ezért a fentieket nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek.

Most pedig térjünk át a célokra és arra, hogy ezekből mi az amit sikerült is elérnem. A listához a 2020, 2019 és 2018-as bejegyzéseket veszem alapul.

1. “a jövő évi olvasási tervet nem változtatom, így marad a 65 könyv (23000 oldal) mint elérendő cél” :
Célokból nincs hiány 😀 A 65-öt kevésbé sikerült megközelítenem, mint tavaly (63). De azért a 47 sem rossz szám 😉 Természetesen jövőre is marad a 65 könyv, mint elérendő cél, de a mennyiség helyett inkább a minőségre próbálok majd koncentrálni, hogy a TOP 5! inkább TOP 10! legyen. Olvasási terveim már vannak, és annyit elárulhatok, hogy a friss megjelenések helyett egy kicsit nagyobb teret kapnak majd a polcomon lévő, régóta olvasásra váró kötetek.

2. “igyekszem minden könyvről írni (maximum 5 könyv maradhat ki)”:
Egy kicsit össze kell majd szednem magam, mert idén addig-addig halogattam jó pár értékelés megírását, még végül nem készültek el. Idén egy kis “csaláshoz” folyamodtam, hiszen elkezdtem a Néhány könyvről röviden rovatot, de sajnos a halogatás itt is megjelent, és a harmadik bejegyzés már fél éve várja, hogy kibővülve élesítve legyen. Igyekszem, legalább a rovatban említést tenni az olvasott könyvekről. És, ha már itt tartunk, szeretném újra feléleszteni a Kilátó rovatot is, amit az utóbbi időben igencsak elhanyagoltam…

3. “jövőre is szeretném elérni a szavazóképesség határát a 2018-es sci-fi ajánlóban“:
Mint az már a korábbi évzáró posztjaimban is olvasható volt, a sci-fi ajánló “zsűrijében” már régóta nem vagyok benne. Azóta a kezdeményezés nevet és honlapot is kapott: SFF VEKTOR néven. Természetesen, továbbra is figyelemmel kísérem a munkájukat, olyannyira, hogy az idei HungaroCon-on egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került az SFF Vektor képviselőivel (Egedi Barbara, Peregi Tamás, Szabó Dominik). Ha minden jól megy, akkor a 2022-es HungaroCon-on ismét találkozhattok velük.
Azért nem maradtam “zsűrizni való” olvasmányok nélkül, hiszen idén két projektben is részt vettem, felkérésre. Az egyik a “Nekivág!” Rejtő Jenő irodalmi pályázat volt, ahol kiváló- és kevésbé kiváló novellákat olvashattam, melyekből a legjobbak jövőre fognak megjelenni egy kötetben. A másik már sci-fi témájú, mégpedig a Monolit-díj, melyben szintén a zsűrit “erősítettem”.
És mi lesz 2022-ben? Ha ismét felkérést kapok a Monolit-díj zsűrijében való részvételre, akkor igen sok novella elolvasása vár majd rám, melyek ajánlója az oldalon is olvasható lesz. Még nem tudom, hogy mi legyen a rovat címe, de ennek kitalálásával várok a felkérésig 😉

4. “több könyves rendezvényen szeretnék megjelenni, és legalább a közösségi oldalakon beszámolni ezekről”:
A pandémia nem segített ezen cél elérésében sem, de legalább az online könyvbemutatókon, rendezvényeken sikerült részt vennem (egy részén). A könyvhét is megrendezésre került, ahová szintén sikerült kilátogatnom. Jó, jogos az észrevétel – beszámolókat nem készítettem. Ez valószínű 2022-ben sem fog változni.

5. “aktívabban rész szeretnék venni a sci-fi közösség életében, mint virtuálisan, mint személyesen.”:
Nos, ez legalább teljesült 🙂 Az Avana Egyesület tagjaként, nem csak a havi egyesületi sörözéseken vettem részt, hanem a HungaroCon szervezésében is, amire idén sikerült is eljutnom. Több projektötlet is terítéken van, ami a sci-fi világához kapcsolódik, de jelenleg a többsége még kidolgozásra és az anyagi eszközök előteremtésére vár. Igyekszünk megmozgatni a sci-fi közösséget több fronton is. Idén is megrendezésre került a SZINT tábor (és részt is vettem rajta), mely 2022-től egy kicsit át fog alakulni. Szóval, ezen a fronton sikerült teljesítenem, de jövőre még jobban oda szeretném tenni magam.

A fentieket újra elolvasva, és végignézve a számokon, azt kell mondanom, hogy az idei év nem volt a legfényesebb. Ez részben az én hanyagságomnak is köszönhető, illetve annak is, hogy egyre nagyobb teret hódítanak el az audiovizuális platformok, és a hagyományos blogok népszerűsége és látogatottsága csökken. Ennek ellenére, bizakodva tekintek a jövőbe és maradok ezen a platformon. Hiszem, hogy ha rendszeresen, jó könyvekről hozok ajánlókat, ismertetőket és kritikákat, a látogatók egy része továbbra is megmarad (sőt, talán még bővül is a látogatói létszám 😉 ).

Igyekszem 2022-ben rendszeresen új bejegyzésekkel jelentkezni, és a rovatokba is új életet lehelni.

Köszönöm a kiadóknak, a kiadó munkatársainak, a kapcsolattartóimnak, az íróknak, könyves közösségeknek és neked Kedves Olvasó, hogy az idei évben is sok jó könyvet olvashattam és hogy ti is benéztetek az oldalra.

Boldog, sikerekben és könyvekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

Felhasznált kép forrása: Mystic Art Design képe a Pixabay -en.

(Összes olvasás: 92 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*