Kilátó – május ’20

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

KilátóÁtböngészve a májusi megjelenéseket, egyértelműen kijelenthetem, hogy szinte csak a gyerekek és a romantikus regények kedvelői számíthatnak újdonságokra. A sci-fi rajongók számára eléggé sivár hónapnak ígérkezik ez is. Ráadásul, a napokban derült ki, hogy augusztus 15-ig az 500 főt meghaladó rendezvények megtartása be lett tiltva, ami annyit jelent, hogy az idei könyvhét is csúszik, vagy elmarad. A kiadók pedig kénytelenek szeptemberre időzíteni a könyvfesztiválra és könyvhétre tervezett újdonságaikat. Egyes pletykák szerint a könyvfesztivál szeptember közepén lesz megtartva, ha a tiltás dátumát nem tolják ki.

Frank Herbert: A Dűne messiása
Frank Herbert: A Dűne messiása

A GABO kiadó folytatja a Dűne sorozat újrakiadását, így május 6-ra várhatjuk a második kötetet, A Dűne messiását. Talán nekem sem ártana elővennem a sorozatot, és folytatnom. Ebben a hónapban nem valószínű, hogy belekezdenék, de a fülszöveg egyre csábítóbbá teszi, hogy vegyem előrébb a várólistán.

Az emberi bolygókat egyesítő Impériumban Paul Muad-Dib, a jövőbe látó messiás uralkodik. Hithű harcosai, a vad fremenek szent dzsihádjukban feldúlták az univerzumot, és mindenhová elvitték a Mahdi szavait. Ám a háború és a vallási fanatizmus ádáz ellenségeket szült, akik mindenüket feláldoznák Muad-Dib bukásáért. Az Impérium régi hatalmai összefognak, hogy egy bonyolult összeesküvéssel törjenek az új Császár életére, aki maga sincs meggyőződve róla, hogy valóban egy jobb világot teremtett az emberiség számára.
A Dűne messiásában Frank Herbert továbbviszi a magával ragadó Dűne történetét. Tizenkét évvel az első regény eseményei után a régi és az új világrend csap össze, a középpontban pedig olyan emberek állnak, akiknek minden erejükre szükségük van, hogy megbirkózzanak a rájuk váró sorssal. Herbert lenyűgöző gondolatisága és mély emberismerete emlékezetes karaktereken keresztül mutatja be, hogy sokszor a megváltó maga is lehet áldozat.

Galaktika 362
Galaktika 362

Az új könyvek helyett most inkább koncentráljunk az új novellákra és kisregényekre. Sajnos, a Metropolis Media, a veszélyhelyzet miatt kénytelen volt beszüntetni a Galaktika terjesztését, így már egy hónapja nem kapható a magazin az újságárusoknál. Ez felveti azt a kérdést is, hogy vajon képes lesz-e a magazin túlélni ezt az időszakot, vagy ideiglenesen felfüggeszti a kiadó az új lapszámok megjelenését? Nem lenne jó, ha az egyetlen, magyarul megjelenő sci-fi magazin megszűnne.

“A Galaktika magazin májusi számában új folytatásos kisregény indul: a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjas SF Nagymester Jack Vance „A kiépített ügynök”-e, egy vérbeli James Bond-történet futurisztikus eszközökkel és technológiákkal. Varga L. László „Feltámasztás”-a korábbi novellájának, a „Helygép”-nek a hőseit indítja új kalandra az időben, míg az angol Gareth D. Jones írása is egy korábban megjelent mű folytatása, és egyben világpremier a Galaktikában. A Kurd Lasswitz- és Német SF-díjas Helmuth W. Mommers a virtuális ingatlanközvetítés jövőjét festi meg, míg Makai Máté a halhatatlanság előnyeit és hátrányait boncolgatja. Az orosz Roman Kulikov, a Kiket a Zóna egybekötött… című S.T.A.L.K.E.R.-regény társszerzője ezúttal egy saját, természetfölötti világba kalauzolja el erős idegzetű olvasóit. A havi retró J. Virág Béla elbeszélése a világvégével szembesülve is egymás vesztére törő emberekről.
A központi tudományos rovat a vírusveszélyről szól mai világunkban. Emellett olvashatók még a lapban cikkek többek közt kartonból készült szobrokról, a Csernobil környékén kitört erdőtüzekről, otthonról nézhető színházi előadásokról, a tervezett nemzetközi holdállomásról és a kanadai Rush együttes csajkovszkiji ihletésű disztópiájáról. Új képregény is indul, James Hilton A Kék Hold völgye című regényének adaptációja.
A magazin XL-változatában befejeződik Jerzy Żuławski klasszikus Hold-trilógiájának első kötete.”

Elméletileg május 4-től újranyithatnak a könyvesboltok is (legalábbis egy része), így újra lesz lehetőségünk élőben böngészni a könyvek között 🙂 Aki viszont biztonságosabbnak érzi az online rendelést, azt arra biztatnám, hogy közvetlenül a kiadóktól rendeljen, ezzel is támogatva őket. Érdemes figyelni az akciókat is!

Friss megjelenések hiányában, folytatom a várólista csökkentése projektet, ami elég jól halad. Igaz, amennyi könyvet elolvasok, körülbelül annyi, ha nem több új cím kerül fel rá. Igyekszem behozni a lemaradásom, és a régebbi megjelenések közül válogatni. Az április elég jó hónapnak számít olvasás szempontjából, ugyanis sikerült elolvasnom öt könyvet.

Amint látható, az olvasással jobban haladok, mint a bejegyzések írásával, annak ellenére, hogy a fenti öt könyv közül három is jóval meghaladta az 500 oldalt. A májusi tervemben szereplő könyvek sem éppen vékonyak, igaz, két féltégla közé általában egy könnyedebb, rövidebb olvasmányt szoktam beiktatni. Az Álmodó üresség után úgy éreztem, hogy nem ártana egy kicsit lazítani, így most Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao kötetével szellőztetem ki a fejem 🙂

Májusban tervben van a Shannara-trilógia előzménykötete, a Shannara első királyának olvasása, és abban reménykedem, hogy a Delta Vision kiadó nem áll meg ezen négy kötetnél, hanem folytatja a sorozatot. Az Álmodó üresség kicsit elvette a kedvem Hamiltontól, ugyanis ez már inkább sci-fi-fantasy, és nem nagyon tudott lekötni. Természetesen érdekel a Zarándoklat sorsa és következménye, így a Mulandó üresség is a listán van. Remélem, hogy a trilógia harmadik része is megjelenik még idén, és lezárhatom ezt a történetet.

Április 20-án lett volna 90 éves Zsoldos Péter, a magyar sci-fi irodalom egyik legjelentősebb írója. Szégyen, nem szégyen, én még nem olvastam a regényeit. Ezt a hiányosságomat most igyekszem pótolni, bár azt nem ígérhetem,hogy havonta egy regényét sikerül feldolgoznom. Májusban A feladatot terveztem be az írótól.

Ti olvastátok már mind a hét, Zsoldos Péter által írt sci-fi regényt?

A bélyegképhez felhasznált kép forrása: stux képe a Pixabay -en.

(Összes olvasás: 120 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*