Kilátó – február ’21

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

KilátóA februári megjelenéseket nézegetve, örömmel fedeztem fel, hogy van miből válogatni és újra kezd egy kicsit felpezsdülni a könyvpiac. Jó, Könyvhét és Könyvfeszt még nem lesz egy ideig, de a könyvesboltok nyitva vannak, és a stream szolgáltatók sem tudnak már annyi újdonsággal szolgálni, hogy az emberek ne kanyarodnának vissza az olvasáshoz (remélhetőleg 😉 ).

Limpár Ildikó (szerk.): Rémesen népszerű
Limpár Ildikó (szerk.): Rémesen népszerű

Tavaly a Könyvfesztivál előtt kellett volna megjelennie a Limpár Ildikó szerkesztette Rémesen népszerű tanulmánykötetnek, aminek a megjelenése a vírushelyzet miatt folyamatosan tolódott. Most úgy néz ki, hogy az Athenaeum kiadó már hivatalos dátumot is megjelölt a megjelenésre, tehát február 11-én már elérhető lesz a könyvesboltokban. A feldolgozott művek listája szerintem eléggé impozáns (na nem a Marvel és DC képregényekre gondolok 😀 ):

A szörnyek népszerűsége töretlen, sőt felfelé ívelő: rémeink elválaszthatatlan részei mindennapi életünknek. De vajon mennyire értjük a szörnyeket, amelyeket mi magunk hozunk létre, csodálunk és félünk? Látjuk-e, mi köti össze a múlt ikonikus, frankensteini szörnyét a jövő mesterséges intelligenciájával? Mi köze van Marvel Kapitány macskájának az Alien-sorozathoz és miért félnek annyira a Star Trek kemény férfi karakterei az univerzum női szörnyeitől? Miért nem egyfélék a vámpírok, és miért kezdtek el fejlődni a zombik? Milyen szorongásainkat tárják fel az állati szörnyek és a különféle állat-ember és növény-ember hibridek?
Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt ez a népszerű regényeket és filmeket elemző tanulmánykötet – hogy minél jobban eligazodjunk saját világunk szörnyekkel teli térképén, vagyis jobban értsük félelmeinket és önmagunkat: a szörnyek által meghatározott embert.
Szerzők: Benczik Vera, Fodor András, Gyuris Norbert, Kérchy Anna, Limpár Ildikó, Panka Dániel, Pintér Károly, Rusvai Mónika, Sohár Anikó, Szujer Orsolya, Vancsó Éva
Róluk lesz szó:
Mary Shelley: Frankenstein; Jurassic World-filmek; Ex Machina; William Gibson: Neurománc; 2001. Űrodisszeia; Én, a robot, Mátrix-trilógia és Terminátor-sorozat; H. G. Wells: Világok harca; Star Trek – The Original Series; Batman; Pókember; Marvel kapitány; Angela Carter: Esték a cirkuszban; Terry Pratchett: Vadkanapó; China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás, Richard Matheson: Legenda vagyok; M. R. Carey: Kiéhezettek; Daryl Gregory: Stony Mayhall második élete; Robert Holdstock: Lavondyss; Siobhan Dowd és Patrick Ness: Szólít a szörny

Gareth Southwell: Paradoxonok
Gareth Southwell: Paradoxonok

Másodszor egy ismeretterjesztő és elgondolkodtató könyvön akadt meg a szemem, ami nagy valószínűséggel egy más olvasási élményt fog nyújtani, hiszen nem csak mint befogadó kell jelen lennünk, hanem mint gondolkodó, töprengő. Ez nem más, mint Gareth Southwell: Paradoxonok című kötete, mely a Scolar kiadó gondozásában fog megjelenni. A fülszöveg alapján engem meggyőzött:

Üdvözöllek a paradoxonok meghökkentő világában. A könyv fellebbenti a fátylat a gondolat világának furcsaságairól. Nyolc zavarba ejtő fejezeten át útra kelünk a meglepőtől a teljes abszurditásig. Utunk során többek között körbejárjuk a lehetetlen tárgyak világát, megnézzük, hogyan számítsunk a kiszámíthatatlanra, és megismerkedünk az időutazás nehézségeivel.
Könyvünk telis-tele van gondolatkísérletekkel, a való életből vett példákkal és gyakorlatokkal, melyeket magad is kipróbálhatsz. A Paradoxonok olyan könyv, melynek hatására másképp fogod érzékelni a világot magad körül. Emellett bevezet a paradoxonok világának nagy nevei közé, az ókori görög filozófusoktól Albert Einsteinig.

Marko Kloos: Bajtársak
Marko Kloos: Bajtársak

Az Agave Könyvek folytatja Marko Kloos Frontvonalak sorozatát, ami immáron az ötödik részéhez érkezett. Ez első részt olvastam, és annak ellenére, hogy tetszett, sőt tervben volt a folytatások elolvasása is, valamiért eddig nem került rá sor. A molyos értékelések alapján megtalálta az olvasóközönségét a sorozat. A katonai sci-fi kedvelői megtalálhatják benne a számításukat.

Eljött az idő, hogy az emberiség visszahódítsa a nyurgáktól a Marsot.
A vörös bolygó több mint egy éve elesett. A földi erők azóta a hadseregük újjáépítésén, felszereléseik továbbfejlesztésén, valamint nemrég épített és többször bizonyított csatahajóik legénységének feltöltésén dolgoznak. A Marson ragadt emberek készletei és oxigénjük viszont már vészesen fogy, így nem várhatnak tovább: meg kell indulni a nyurgák ellen azzal, amijük van.
Grayson és Halley ismét frissen kiképzett katonák élén vonul csatába a Föld eddigi legnagyobb küldetésében. De ha valamit megtanultak az idegen fajjal vívott csillagközi háborúban, az az, hogy nincs az a haditerv, ami kitartana a művelet legvégéig. A legrosszabbra készülnek, hiszen a nyurgák már világossá tették, hogy minden áldozatot készek meghozni a Mars birtoklásáért. Úgy tűnik, a két faj legvéresebb összecsapása van kilátásban.

Roman Kulikov – Jezsi Tumanovszkij: A két mutáns (S.T.A.L.K.E.R.)
Roman Kulikov – Jezsi Tumanovszkij: A két mutáns (S.T.A.L.K.E.R.)

A S.T.A.L.K.E.R. rajongók is örülhetnek, ugyanis februárban újabb kötettel bővül a sorozat a Metropolis Media jóvoltából. A történet alapját, a világot megalapozó Arkagyij és Borisz Sztrugackij regény, a Stalker (Piknik az árokparton), elbűvölt, viszont a játék alapján elindult regénysorozat már nem tudott úgy bevonzani, mint az eredeti kötet. Talán ez annak is betudható, hogy a játékkal nem játszottam ezidáig. Az anomáliák világában, ahol bármi megtörténhet, és a túlélés esélye minimális, igazi izgalmakat rejt a rajongók számára.

A kíváncsi szemek elől magát áthatolhatatlan anomáliákkal védő Patkó-tó csábítja a könnyű pénz szerelmeseit. A tó közepén lévő házban ugyanis egy öreg stalker él, aki a pletykák szerint nem kevés ritka relikviát halmozott fel. Ám a Zóna semmit sem ad túl egyszerűen. Sem a banditákkal ideiglenes szövetséget kötő Szabadság klán tagjainak; sem a Szolgálat osztagának, akik elesett bajtársaikat akarják megbosszulni; sem a katonai stalkereknek, akiket parancs kötelez, hogy bármi áron megtaláljanak és kihozzanak onnan egy embert. A Zóna mindannyiukat a tó partjára “hívta”, és most lehetőséget ad számukra eldönteni, melyikük méltó megpillantani a kincseket. De csak az események középpontjába keveredett két mutáns érti meg igazán, hogy a próbatételek egy náluk nagyobb erőtől származnak, és senki sem az, aminek látszik…

Carlo Rovelli: A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma
Carlo Rovelli: A tudomány születése

Végezetül pedig ismételten Carlo Rovelli: A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma című kötetre hívnám fel a figyelmet, ami a Park Kiadó gondozásában jelenik meg, remélhetőleg februárban. Egyszer már volt egy megjelenési dátuma, ami novemberre volt datálható, és akkor írtam is a Kilátóban róla. Nos, vagy tényleg megjelent akkor csak én nem találkoztam vele, és azóta már elkapkodták a könyvesboltok polcairól, vagy ennek a kiadása is csúszott egy kicsit.

A januári olvasási tervemet sikerült teljesíteni, sőt felül is múltam egy kicsit. Az év elején valahogy nagyobb lendülettel kezdek bele a kötetekbe, és valahogy nem mindig a regények azok amik lekötnek. A tervezett két Milan Kundera kötet mellett elolvastam a még fennmaradt hármat is, így a szerzőnek a magyarul megjelent kötetei sorának a végére értem. Ezek után kezdhetem majd elölről, csak először azt kell megtudnom, hogy kinek adtam kölcsön A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényét. Ha olvasod ezt a bejegyzést, akkor kérlek, juttasd vissza hozzám 😉

A februári olvasási tervem fenn látható képekben. Vannak lemaradásaim, amiket pótolnom kell, és egyre több pótolandó olvasmány került fel a listámra Kundera köteteit és Umberto Eco: A rózsa neve regényét olvasva (utóbbiról nemsokára elkészül a bejegyzés is). Többségük olyan mű, amiről nem valószínű, hogy külön bejegyzés fog készülni a blogon, akárcsak a januári olvasmányaim nagy részéről. Ezekről pár szóban meg fogok emlékezni a “Néhány könyvről röviden” – hamarosan induló rovatban. Jelenleg hat cím vár arra, hogy bekerüljön az új rovatba 🙂

Ti már az újdonságokkal szemeztek, vagy még a várólista csökkentésen dolgoztok?

A bélyegképhez felhasznált kép forrása: Markus Spiske képe a Pixabay -en.

(Összes olvasás: 120 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*