Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019. évre

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre
Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Gyerekkoromban a nagyszüleimnél futottam bele hasonló célt szolgáló kalendáriumokba, de lényegesen igénytelenebb kivitelben. Arról fogalmam sincs, hogy mit tartalmazott, de nem lehetett valami érdekes, ha egy 8-10 éves gyereket nem érdekelt. Az egyetlen amire emlékszem, hogy adtak hozzá több lapnyi kártyanaptárt, amit a perforációk mentén kellett kitépni. Nos, ezek érdekeltek, hiszen be lehetett jelölni rajtuk a születésnapokat, az iskolakezdést és a szüneteket. Egy diáknak ezek a legfontosabb dátumok, és mindig ki tudtuk számolni, hogy hány nap van még a téli szünetig 🙂

Az Athenaeum kiadó egy régi hagyomány felelevenítésére szánta el magát, mégpedig Emich Gusztáv Nagy Képes Naptárának modern, felújított és újragondolt kiadványát élesztették fel. Az Athenaeum vállalatcsoport alapítójának kalendáriuma először 1859-ben jelent meg, így ez a mostani kiadvány a 160. évfolyam kalendáriuma.

Kinézetre inkább hasonlít egy albumra, mint egy kalendáriumra. Az új technológiával készült borító és a steampunkos téma egyszerre kelti a modernitás és a XIX. századi hangulat hatását, ami Szabó Tibor Benjámin és Máramarosi Lili szerkesztők kreativitásának köszönhető. Ha belelapozunk, olyan érzésünk van, mintha egy albumot tartanánk a kezünkbe. A vastag lapok, a 100%-ban színes oldalak szemet gyönyörködtetőek. Egy kalendárium mit sem érne naptár nélkül, így ebben is megtalálhatjuk, de hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy kinek lesz szíve belefirkálni ebbe a kiadványba. Aki az enyémbe megpróbál belefirkálni, annak velem gyűlik meg a baja 😉

De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, IDE kattintva bele lehet olvasni a kötetbe és meg lehet nézni, hogy pontosan hogyan is néz ki ez a kalendárium. Ne lepődjünk meg azon, ha a belepillantó és a fizikai példány között különbséget fedezünk fel, ugyanis a belepillantó nem a végleges kiadványból szemezgetett oldalakat. Pl. Lakatos Levente írása teljesen más dizájnt kapott, és nyoma sincs a fehér háttérnek.

Könyves kávézók

A kiadvány 12 részre van osztva, hónapok szerint. Mindegyik hónap előtt van egy informatív, tájékoztató írás, mint pl. az MKKE vagy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál története. De itt találunk olyan tippeket is, hogy milyen helyeket érdemes felkeresnünk, ha egy kávé mellett szeretnénk nyugodtan olvasni.

Havi írás

Mintegy, a hónapok felvezetésére, a szerkesztők felkértek egy-egy írót, hogy rövid írásukkal járuljanak hozzá az adott hónap “megszólaltatásához”. A tizenkét írás közül hármat emelnék ki, amik szerintem nem csak az adott hónap hangulatát fogták meg, hanem valami pluszt is adtak a kötethez (szubjektív kiemelés):

  • Görög Ibolya: Szerelem!… Szerelem?
  • Háy János: 12 pont
  • Kalapos Éva Veronika: Bármi lehet

A naptár-bejegyzésekre szánt helyek előtt találhatunk régi, mára már inkább viccesnek számító hirdetéseket is, illetve közérdekű, érdekes információkat, mint pl. mértékegység-váltó, korrektúra kisokos, stb…

Régi hirdetések

A régi hirdetéseket olvasva, igencsak elmosolyodik az ember. Egyes termékek minőségét igazolandó, vásárlói levélrészleteket tartalmaznak, mintegy alátámasztva a hirdetés hitelességét. Még a nemi betegségek kezelését megcélzó hirdetések a diszkréciót emelik ki. Pedig milyen jó lett volna olvasni itt is “fogyasztói” leveleket, majd pár oldallal később a pletykarovatban ismét összefutni a névvel, akit egy ilyen levél buktatott le 🙂 Félretéve a tréfát, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy 50-100 év elmúltával vajon hogy fognak hatni az akkori generációra a ma reklámjai?

Egy másik érdekessége a kalendáriumnak a “könyvszakmai ki kicsoda”, mely közel 120 (nem számoltam le) személy képes adatlapját tartalmazza, melyből megtudhatjuk, hogy egy-egy név, kiadó vagy éppen blog mögött ki áll. Ez azért is érdekes, mert nem csak az Athenaeum Kiadóhoz tartozó személyeket fedezhetjük itt fel, vagy a Líra Kiadói Csoport munkatársait, hanem a konkurencia is képviselteti magát. Ez elgondolkoztatott, hiszen sci-fi berkekben szekértáborokra vannak osztva az olvasók és folytonos viták vannak egy-egy kiadó, regény vagy díj kapcsán. A kalendáriumban pedig itt van a könyvszakma apraja-nagyja, függetlenül attól, hogy melyik kiadó munkatársa. Ez elég pozitívan hatott rám, és önvizsgálatra késztet, hogy talán a jövőben nekem sem kellene beszállnom a szekértáborok közti vitákba, hiszen a zsánerirodalmat terjesztő kiadóknak is megvannak a maguk preferenciái. Néha lehet, hogy rosszuk kommunikálnak, de nem ettől fogom kedvelni a kiadványaikat. Annál a kiadónál, ahol 10 sci-fiből csak 1 tetszik, nem a kiadót minősíti, hanem az én szubjektív értékítéletemet, és teljesen felesleges a blogbejegyzésemet támadó kritikákra reagálnom. Valakinek az tetszik, nekem meg nem. Ennyi. Lehet tovább menni.

könyvszakmai KI KICSODA

Azért megállnék egy pillanatra még a “könyvszakmai ki kicsoda”-nál, ugyanis a különböző kiadók munkatársai mellet könyves bloggerek is helyet kaptak itt. Az a megtiszteltetés ért, hogy és is belekerültem a rovatban, így aki kíváncsi rá, hogy ki is áll a Letya név mögött, az megtalál a kalendáriumban, július hava előtt 😉

A kiadvány több szempontból is kuriózumnak számít, hiszen olyan technikai megoldásokat alkalmaztak az előállítása során, ami Magyarországon még nem elterjedt. Nem beszélve arról, hogy a bejegyzés megírása előtt vettem csak észre, hogy nincsenek megszámozva az oldalak, ami igen furcsa egy könyv esetében. Viszont itt átadnám a szót Szabó Tibor Benjáminnak, az Athenaeum Kiadó ügyvezető igazgatójának, hogy ő számoljon be a kiadvány 5 legérdekesebb tulajdonságáról:

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

A kalendárium nem csak megjelenésében elegáns, hanem tartalmában is igényes. Fényképen nem lehet visszaadni a borító szépségét, mert nem érzékelhető az a fényjáték, ami ennek a speciális nyomdatechnikának az előnye. Érdemes a könyvesboltban kézbe venni és megcsodálni. Szerintem bárki örülne egy ilyen naptárnak, csak az a kérdés, hogy ki az akinek lenne szíve beleírni is.

Egyes információk szerint a kalendárium limitált példányszámban készült, így nem érdemes sokat gondolkodni a beszerzésén, nehogy lemaradjon róla az ember.

A kalendáriumot köszönöm az Athenaeum Kiadónak.

IMÁDTAM

ISBN:978 963 293 858 5
Athenaeum Kiadó, 2018
Szerkesztette: Szabó Tibor Benjámin és Máramarosi Lili
Terjedelem: 212 oldal
Bolti ár:5999,- Ft

A kalendárium megvásárolható közvetlenül a kiadói csoporttól is, IDE kattintva.

Mások pedig így látják:
Könyvutca

(Összes olvasás: 173 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*