Kilátó – március ’18

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

KilátóLassan, nagyon lassan, közeleg a tavasz és kibújnak a hóvirágok is a földből. Addig is, még a mínuszok röpködnek, nézzük mire számíthatunk könyves téren márciusban, illetve mi az, amiről nem írtam az előző Kilátóban.

Elnézve a friss megjelenéseket, azt kell mondanom, hogy igencsak visszaesett azon könyvek száma, amik felkeltették az érdeklődésemet. Több kiadónál is csúsznak a megjelenések, és talán csak az Athenaeum az aki korábban rukkol ki a köteteivel, a tervezett időpontokhoz képest.

Hillary Jordan: Mudbound - Sárfészek
Hillary Jordan: Mudbound – Sárfészek

Ha már az Athenaeumnál tartunk, akkor kezdjük is a kiadó frissen megjelent könyvével, melyet eredetileg márciusra harangoztak be, de már február végén a könyvesboltok polcaira került. Ez pedig nem más, mint Hillary Jordan: Mudbound – Sárfészek című regénye, melyből film is készült és 4 Oscar-díj jelölést kapott. Sajnos a márciusi tervbe nem fér bele, de később mindenképpen el fogom olvasni. Nézzük először a fülszöveget, majd azt követően a Netflixes trailert:

1946-ot írunk. A nagyvárosból jött Laura McAllan vidéken, egy Mississippi deltavidékén fekvő farmon, egy számára idegen és rémisztő helyen kényszerül felnevelni gyermekeit. A megélhetésért folytatott küzdelem közepette két fiatal férfi tér haza a háborúból, hogy felvegye régi élete fonalát. Laura sógora, Jamie McAllan minden, ami a testvére nem: elbűvölő, jóképű és elveszett, a múlt emlékei közt bolyong. Ronsel Jackson, a McAllan farmon élő fekete bérlők legidősebb fia, kitüntetett háborús hős, ám hiába védte halált megvető bátorsággal a hazáját, a faji szegregáció korában nem veszik emberszámba. Az egykori fegyvertársak valószínűtlen barátsága óhatatlanul is végzetes változásokat hoz: olyan eseményeket idéz elő, amelyek úgy sodornak el emberi életeket, mint a hömpölygő folyó a hidakat a Deltavidéken.
Az elfojtott düh, a felszín alatt gomolygó előítéletek sokasága egyetlen éjszakán robban ki, amely után már senki nem lehet ugyanaz, mint addig…

Az érintett családok férfi- és nőtagjai mind a saját szemszögükből idézik fel a történteket, hogy miközben a dráma főszereplőivé lépnek elő, betekintést engedjenek mindennapi életükbe és indítékaikba. Ahogyan azt Barbara Kingsolver írta Hillary Jordanről: ‘Karakterei egyenesen az 1940-es évek Mississippijéből lépnek át agyunknak abba a régiójába, ahol az együttérzés, a harag és a szeretet egymás mellett lakik. Máig velem vannak.‘”

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Michael J. Martinez: A Daedalus-incidens
Michael J. Martinez: A Daedalus-incidens

Egy kicsit maradjunk még a februári megjelenéseknél. A Főnix Könyvműhely egy új brand bevezetésébe kezdett, ez pedig nem más, mint a Főnix Astra, mely felnőtteknek szóló, igényes sci-fi és fantasy regényeket takar. Az első regény, mely napvilágot látott ezen brand alatt, az Michael J. Martinez: A Daedalus-incidens címet viseli. A Daedalus-incidens egy trilógia első része, melyben keveredik a két zsáner. A regényt, a kiadónak köszönhetően, nemrégen olvastam és az ajánlóm is elérhető az oldalon, IDE kattintva. Azonban, ha nem akarsz ennyire előreszaladni, akkor álljon itt a fülszöveg, kedvcsinálónak:

A Mars állítólag halott… Bizarr földrengések rázzák meg a bolygó régóta szunnyadó tektonikus lemezeit, tönkreteszik a trillió dolláros bányászati üzemet, és az ésszerű elméletek határára sodorják a tudósokat. Jain főhadnagy és a Szövetségi Űrparancsnokság csapata számára a marsi barlangrendszer felmérése egyszerre több lesz egyszerű rutinfeladatnál, amikor a sziklák – látszólag önmaguktól – ledobják magukról az évmilliós porréteget és gurulni kezdenek, árkokat vésnek a barátságtalan felszínbe és magasra tornyosuló építménnyé állnak össze. A parancsnokot és embereit csupán a különös, kék sugárzás és egy önmagát író, háromszáz éves napló segíti a rejtély megoldásában. A 18. században a Királyi Haditengerészetben szolgáló Thomas Weatherby hadnagy őfelsége szerény származású, becsületes tengerésze, aki minden tőle telhetőt megtesz a HMS Daedalus fedélzetén „a királyért és a hazáért”. Fregattja a kontinensek között vitorlázik, …és az Ismert Világok közti űrt járja. Heves vérmérsékletű kapitánya, egy drogos alkimista és egy szokatlan múltú szolgálólány segítségével Weatherby egy nagy hatalmú misztikus férfi nyomában jár, aki gonosz küldetést teljesítve fel akarja borítani a bolygók közti egyensúlyt. Ha sikerrel jár, a következmények messze túlnyúlnak a Naprendszeren, és magát a tér szövedékét veszélyeztetik…

Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek
Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek

A Főnix Astra márciusra is ígér újdonságot, mégpedig egy izgalmas sci-finek ígérkező regényt: Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek. A kiadó március 13-ra ígéri a megjelenést, de ne csodálkozzunk, ha sehol sem találunk róla információt. Én is a kiadó FB oldalán láttam meg a beharangozó posztot, és csak a molyon van róla némi információ. A fülszöveg alapján nagyon várós 😉

Aster egy űrhajó alsó fedélzetén, a nyomornegyedben él. A Matilda nemzedékek óta hordozza az emberiség maradékát, hogy eljuttassa őket a mitikus Ígéret Földjére. Az út során a hajó irányítói szigorú morális szabályokat erőltetnek az Asterhez hasonló sötét bőrű utasokra, akiket nem tekintenek teljes értékű embernek, és méltatlanul, szinte rabszolgaként bánnak velük.
A Matilda uralkodójának boncolása során meglepő kapcsolatra derül fény a férfi halála és Aster édesanyjának negyed századdal korábbi öngyilkossága között. Miután a lány összetűzésbe keveredik egy brutális munkafelügyelővel, rájön, hogy talán lejuthat a hajóról, ha harcolni is hajlandó céljaiért.

Robert Kroese: Tudatzavar
Robert Kroese: Tudatzavar

A februári Kilátóból kimaradt Robert Kroese: Tudatzavar című regénye, ugyanis a fülszöveg alapján nem fogott meg túlságosan. Ami eltántorított a regénytől, az Philip K. Dick említése, ugyanis P.K.D. elég nagy csalódás volt számomra, és a stílusa sem nagyon jött be. Szemezgettem a könyvvel, de a döntést halogattam. Mindaddig, még nem olvastam el R. J. Hendon ajánlóját a scifi.hu-n. Ez billentette át a mérleg nyelvét és ennek köszönhetően került fel a regény a várólistámra.

A 2039. év Los Angelese rém fura hely. A 2028-as Összeomlás után a város egy része elszakadt a többitől, és szinte önálló állam lett. Belépni csak saját felelősségre lehet, kilépni meg többnyire még úgy sem.
Amikor az Esper Corporation laborjából eltűnik a méregdrága, génmódosított csodabirka, az illetékesek az egyetlen emberhez fordulnak, akinek a határátlépés nem akadály: Erasmus Keane magánnyomozóhoz. Ő azonban amennyire dörzsölt, annyira eszement is – így hamarosan egy sokkal nagyobb bűnügy közepén találja magát. Priya Mistry, a gyönyörű tévésztár meg van győződve róla, hogy el akarják tenni láb alól. Keane gyanítani kezdi, hogy a két ügynek köze lehet egymáshoz. És talán jobb lenne, ha egyformán megoldatlanok maradnának.
Robert Kroese regénye kicsit olyan, mintha Terry Pratchett-tel íratták volna újra Philip K. Dick Szárnyas fejvadászát. Őrült utazás, a szó legjobb értelmében.”

Terry Pratchett · Stephen Baxter: A Hosszú Mars
Terry Pratchett · Stephen Baxter: A Hosszú Mars

Természetesen, ha már előkerült Terry Pratchett neve, akkor nem szabad megfeledkezni A Hosszú Föld sorozat harmadik részéről sem, ami szintén márciusban jelenik meg a Delta Vision kiadó jóvoltából. Az első két rész nem volt túl pörgős, de nem is aludtam be olvasás közben, hiszen a cselekmény lassú folyása ellenére igen érdekes világ tárult fel előttem. A Hosszú Mars-ot sem fogom kihagyni 😉

A Hosszú Földön káosz uralkodik.
A yellowstone-i vulkánkitörés következménye igazi kataklizma: a civilizáció kezd összeomlani. Míg a lakosság átmenekül az átlépéssel elérhető Földek viszonylagos biztonságába, addig Sally Linsay, Joshua Valienté és Lobszang megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy segítsék a legkevésbé sem veszélytelen romeltakarítást.
Joshuát azonban az otthonához közelebb bekövetkező válság szólítja el: fiatal, szuperokos poszthumánok újonnan megjelent faja fenyegeti a „normális” emberi társadalom status quóját, és az erőszakos összeütközés elkerülhetetlennek látszik. Közben Sallyvel kapcsolatba lép rég eltűnt apja, Willis Linsay, az eredeti Átlépő-doboz különc feltalálója. Fantasztikus utazásra készül, és azt akarja, hogy a lánya is tartson vele. De vajon mi az igazi célja?
Az emberiségre és magára a Hosszú Földre is egy veszedelmes, új kaland vár.”

Tervek-1803

Végül pedig térjünk rá a márciusi olvasási terveimre. Igaza van annak, aki azt mondja, hogy a fenti kép nagyon hasonlít az előző havi listámhoz. Nem is téved nagyot, hiszen mindössze két borító cserélődött ki. Ennek pedig egyszerű oka van: túl rövid volt a február. Ebben a hónapban igyekszem teljesíteni a tervet, ami a következő:
Izolde Johannsen: Kalandor a tengeren (A Birodalom tengeri bástyái 3.) – olvasása folyamatban
Virág Emília: Tündérfogó (Hétvilág 3.)
Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság – ezt már nagyon ideje lenne elolvasnom
Janusz A. Zajdel: Alsó határérték – ha megjelenik márciusban, akkor el is lesz olvasva

Igyekeznem kell, mert ha így haladok, akkor nem sok időm lesz teljesíteni az SFF ajánlóhoz a még fennmaradt 10 könyvet. Ti az új megjelenésekből választatok olvasnivalót vagy inkább a régebb óta a várólistán szereplőkre koncentráltok?

(Összes olvasás: 129 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

2 Replies to “Kilátó – március ’18”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*