Kilátó – június ’21

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

KilátóLassan itt a nyár! Legalábbis azt mondják…már úton van, csak kérdés, hogy mikor ér ide. Még kissé vacogva várjuk a kánikulát, addig nézzük, mit tartogat számunkra a június friss megjelenések tekintetében.

Pozitívum az előző hónapokhoz képest, hogy most annyira nem kellett vadásznom a számomra érdekes új megjelenésekre, mert egy-kettő feltűntek azok amik felkeltették az érdeklődésemet.

Balázsy András: Természetellenes katasztrófa
Balázsy András: Természetellenes katasztrófa

Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy új kötettel fog bővülni a Mysterious Universe a közeljövőben. Ha ő nem szól, a mai napig nem találkozom ezzel a hírrel. Szóval, felmentem a kiadó honlapjára, és valóban, június 11-én érkezik Balázsy András: Természetellenes katasztrófa című regénye. A fülszöveg sokat elárul a cselekményből (bár szerintem ez csak a jéghegy csúcsa 😉 ), és ez alapján izgalmas és szórakoztató olvasmányban lesz részünk 🙂

„– Tüskék állnak ki belőlük. Ezek több száz fényévnyire nyúlva átdöfik a galaxist, de ebben az univerzumban legfeljebb két centiméter hosszúak, afféle reprezentatív, szimbolikus szerepet töltenek be. Blindamoor félvér, az ő tüskéi nem ekkorák, de azért neki is vannak, és ezeket lehetetlen álcázni. Ezért nem láthatja soha senki a haját – magyarázta Philip.– Az a muzulmán dolog szánalmas tündérmese.”
Lilla anyja az orosz maffiózó, Iván vidámparkjában dolgozik jegyszedőként, amikor betoppan a két hírhedt császári ügynök, Brett Shaw és Paul Wittgen, akik a szokásos formájukat hozva egy atomgránáttal lemészárolnak mindenkit – a lány anyjával egyetemben –, majd angolosan távoznak. A megfélemlített helyi hatóságok névtelen terroristákra kenik a támadást. A lány hamar barátokra lel az általa látogatott pszichodráma csoport tagjai közt. Közösen bizonyítékot találnak Shaw bűnösségére, miközben újra megnézik Lilla utolsó, anyjával folytatott hívását. A csapat – Ambrus, a pszichológus; Kornél, a lift-értékesítő; Bettike, a kozmetikus és cosplay-konzulens; Phooo,a hírportál újságíró – azonban hamar menekülni kényszerül a Shaw-t védő hatóságok és egy titokzatos szervezet támadásai elől, ezért az univerzum legnagyobb és legrangosabb cosplayfesztiváljának kavalkádjában próbálnak felszívódni. Felveszik Shaw, Wittgen és a császári trónörökös, Caroline Blindamoor szerepét, elszántan megfelelve a róluk kialakult fámáknak, konteóknak és elvárásoknak.
Eközben a Shaw ügyeit eltussoló hivatal félelmetes felfedezést tesz két kilométerrel az Ivánt ért támadás helyszíne alatt, és elszabadul a pokol…

Urbánszki László: Árpád és Kurszán
Urbánszki László: Árpád és Kurszán

A sorozatoknál maradva, Urbánszki László folytatja a Honfoglalás-sorozatát, mely izgalmas és érdekes kalandokra viszi az olvasót, és elrepíti a IX. század második felébe. A sorozat harmadik kötete az Árpád ​és Kurszán címet kapta. A fülszöveg alapján, igen véres csatákra számíthatunk a könyv lapjain:

A 9. század második felében a magyarság keresi a korosodó Álmos örökösét, a nemzetség legrátermettebb tagját. Árpád győztes csaták során bizonyítja, hogy ő a nagyfejedelem méltó utóda, végül Álmos fejedelemtársaként irányítja a szövetséget. Megismerhetjük a kor titokzatos alakját, Kurszánt is, aki egy névtelen ágyas gyermekéből nagyúrrá, majd gyulává emelkedik. Az ő vezetésével indul 882-ben egy kisebb sereg a Kárpát-medencébe, a frank hűbér ellen harcoló Szvatopluk, morva fejedelem megsegítésére.
Bonyolult, véres, kegyetlen korszak ez. A besenyő törzseket a magyarok felé szorítják az úz nomádok, a kereszténnyé vált Bulgária egyre erősebb, és terjeszkedik a Kijevi Rusz is. Mindenkinek útjában van az erős magyar szövetség, égető szükséggé válik elhagyni Etelközt. Hosszas szervezés után elkezdődik a magyar nép áttelepülése a Kárpát-medencébe, a régi-új hazába…
Urbánszki László erős színekkel festi meg eleink korát. Három évtized embert próbáló küzdelmei és örömei elevenednek meg a regényben, ahol olcsó az emberélet, mindennapos a kegyetlenség, az erőszak. Hogy azonban ne csak véres küzdelmek tanúi legyünk, szó esik a tízéves Kölked kisbojtárról, Karmos barátjáról, és egy titokzatos gyerekről, akit félholtan találnak egy hevenyészett sírban.

Baráth Katalin: Afázia
Baráth Katalin: Afázia

Baráth Katalin most a sci-fi műfajába tesz egy kis kirándulást, mégpedig az Afázia című regényével. A korábbi regényeiről sok jót hallottam, de nem olvastam még egyiket sem. Talán az Afázia majd meghozza a kedvem ahhoz, hogy az írónő korábbi regényeit is elolvassam. Minden esetre, a fülszöveg alapján bizakodó vagyok, és kíváncsian várom a kötetet. (A borítóra kattintva eljutunk a kiadó honlapjára, ahol bele lehet olvasni a regénybe)

A távoli jövőben járunk, amikor a Föld már lakhatatlan, a világhatalmak azonban számos háborút és katasztrófát követően sem változtak. Két birodalom uralja a Naprendszert: a pénz vezérelte Demokrácia és az önkényuralmi Háló Birodalom, a köztük található bányászkolóniák és telepek sorsa pedig jobbára attól függ, melyikhez vannak közelebb. Az ember sokat változott: bár a faj továbbra is előszeretettel harcol és hódít, a populációjának zöme elvesztette kapcsolatát a beszéddel és a nyelvvel, a kommunikáció vizuális módon történik.
Él azonban egy nép a két birodalom közt félúton, egy mesterséges bolygón, ami továbbra sem felejtette el a nyelvét, és igéje olyan erővel bír, hogy egyesek mámorító drogként, mások fegyverként tekintenek rá.
A törékeny béke hamarosan meginog, és újabb totális háború van kitörőben, melynek nemcsak a frontvonalában áll ez a nép, de egyesek szerint okozója is. Egy génmódosított szuperkatonát és egy veterán hírszerzőt titkos küldetéssel bíznak meg soraikból: kutassanak fel egy rég eltűnt, mitikus erejű tárgyat, melynek segítségével elkerülhetővé válik a katasztrófa… és saját népük kipusztulása.
Baráth Katalin számos nagy sikerű kötet után ezúttal a sci-fiben mutatja be kiemelkedő regényírói tehetségét: az Afázia egyszerre ismerős és egzotikus, nagyívű és képzeletgazdag világa a műfaj klasszikusait idézi fel.

Ernest Cline: Ready Player Two
Ernest Cline: Ready Player Two

A végére hagytam azt az új megjelenést, amit már gondolom sokan várnak. Ez pedig nem más, mint Ernest Cline: Ready Player Two című regénye. Őszinte leszek, még mindég nem jutottam el odáig, hogy az első részt elolvassam (Ready Player One), de mellettem szóljon, hogy legalább a filmet már láttam 🙂

Egy váratlan küldetés. Két világ forog kockán. Felkészültél?
Néhány nappal James Halliday, az OASIS alapítójának legendás versenye után Wade Watts újabb világraszóló felfedezést tesz. Halliday széfjének a mélyén egy olyan technológiai újítás lapul az alapító örökösére várva, amely ismételten fel fogja forgatni a világot, az OASIS-t pedig ezerszer bámulatosabbá és lebilincselőbbé teszi, mint amire Wade valaha is gondolni mert volna.
Ez a titok azonban egy újabb rejtvényt és küldetést is hoz magával egy titokzatos nyeremény ígéretével. Ráadásul felbukkan egy váratlan ellenfél is, aki elképzelhetetlen hatalommal bír és képes végezni akár milliókkal is, hogy elsőként érjen célba.
A Ready Player One régóta várt folytatásában nem csak Wade élete és az OASIS jövője forog kockán: a játszma tétje a teljes emberiség sorsa!

Az elmúlt hónapokban nem éppen tervezetten olvastam. Mindig a kedvem határozta meg, hogy egy elolvasott könyv után mit veszek le a polcról. Rejtő Jenőhöz szeretek vissza-visszalépni, mert könnyed, szórakoztató olvasmányok és teljes mértékben ki tudnak kapcsolni a ponyvái. Persze, néha szükség van valami komolyabbra is, amibe egy vidám történet után nagyobb kedvvel tudok belekezdeni.

Jelenleg a “Nekivág!” novellapályázatra beérkezett műveket olvasom, és félidőnél szerintem befejezem majd a Piszkos Fred sorozatot, amiből már csak A megtalált cirkáló maradt hátra. Azonban, még júniusban szeretném elolvasni a Természetellenes katasztrófát és az Árpád és Kurszán-t, nem feltétlenül ebben a sorrendben. Szóval, akár jön a nyár, akár meg is érkezik, én biztos, hogy jól fogok szórakozni júniusban 🙂

(Összes olvasás: 103 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*