Éves összefoglaló – 2017

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Éves összefoglaló - 2017
Éves összefoglaló – 2017

Lassan betöltődik a 2018-as év, és biztonsági mentés készül 2017-ről. Ilyenkor mindenki leltárt készít és előjönnek azok a bizonyos számok… Nos, a számokat a végére hagynám.

Az idei év könyves szempontból termékenyebb és izgalmasabb volt. Sok jó könyvet sikerült elolvasnom és csak kevés rossz akadt a kezembe. Viszont ezen utóbbiak igencsak megkeserítették a napjaimat. De, hogy feledjem ezen kínkeserves időszakot, inkább nézzük, hogy mik voltak azok a kötetek, melyek a jók közül is kiemelkedtek:

TOP 5! 2017-ben:
Orson Scott Card: Fhérgek
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga
Edwin A. Abbott: Síkföld és Olof Johannesson: A nagy számítógép
Benedikty Béla: Názáreti
Pál Dániel Levente: Az Úr Nyolcadik Kerülete
– (+1) Gaura Ágnes: Túlontúl

Kritizátor

Az idén elindultak bizonyos folyamatok a háttérben, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a figyelmem java részét erre a blogra tudjam koncentrálni. Ennek egyik következménye, hogy novemberben búcsút mondtam a Kritiizátor csapatának, mint rendszeres cikkíró. Több mint két évig voltam a csapat tagja, azonban az utóbbi időben egyre kevésebb időm jutott arra, hogy mindkét blogra tudjak publikálni. A búcsú nem végleges, és terveim között szerepel, hogy a jövőben, bár ritkábban, de tematikus cikkekkel ott is jelentkezni fogok.

Scifi.hu
Scifi.hu

Sajnálatos módon, tulajdonosváltás következtében bezárta kapuit a mandiner.sci-fi, aminek következtében egy megjelenési felülettel kevesebb áll rendelkezésre az SFF bloggerek számára. De ahol becsukódik egy ajtó, ott kinyílik egy másik… Számomra ezt a scifi.hu jelenti, ahol idén júniustól olvashatóak az ajánlóim, a témába illő könyvekről. Az AVANA Egyesület által működtetett oldalon nem csak könyvajánlók találhatóak, hanem a zsánerhez köthető filmekről is olvashatunk, illetve a témába vágó tudományos hírek és irodalmi pályázatok is megjelennek itt.

Minden Nap Könyv
Minden Nap Könyv

Idén novemberben elindult a Minden Nap Könyv, könyves portál, ahol az irodalmi hírek, interjúk és az olvasáshoz kapcsolódó érdekességek mellet ajánlót is találtok, ahol szintén olvashatóak a bejegyzéseim. A “Szerintetek” menüpont alatt rövidebb ajánlók, bővebb ismertetők és videóajánlók (vlog) is megtalálhatóak. Sőt, ha kedvet kaptatok valamelyik könyvhöz, a cikk végén meg is rendelhetitek.

Az önreklámozást követően térjünk rá a számokra 😉

Kezdjük azzal, hogy tavaly ilyenkor milyen tervekkel vágtam neki az új évnek, és ezekből mennyi valósult meg:

1. “a jövő évi olvasási tervet nem változtatom, így marad a 65 könyv (23000 oldal) mint elérendő cél” :
Ez majdnem sikerült is 2017-ben (62-ig jutottam). Jövőre sem emelem a tétet, de remélem, hogy azért 2018-ban sikerül is teljesítenem, nem csak megközelítenem 🙂

2. “igyekszem minden könyvről írni (maximum 5 könyv maradhat ki)”:
Ha lazán nézzük, akkor ez sikerült is. Összesen 6 kötetről nem írtam, amik a következők:
– Gregus Gábor: Pillanatnyi elmezavar – ezt még molyon sem értékeltem. Mindenki döntse el maga, hogy bejön-e neki a regény.
– Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú háborúA Hosszú Föld után nem tartalmazott annyi újdonságot, hogy lehessen róla írni. A molyon elolvasható az értékelésem.
– J.K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince és Harry Potter and the Deathly Hallows – ezt a két regényt angolul olvastam. Bejegyzés azért nem készült, mert semmi újdonsággal nem tudtam volna szolgálni.
– Németh Attila (szerk.): Galaktika Light – egy érdekes próbálkozás a Galaktikától. Ha kreatívabb lennék, akkor bejegyzés is készült volna, fényképekkel…de sajnos nem vagyok. Mindenesetre, a molyon elolvasható a véleményem a kiadványról.
– Ondřej Štindl: InterZóna – ez a regény majdnem betalált, de olyan depresszív hangulata van, hogy egyszerűen nem lettem volna képes bejegyzést írni róla. A molyra azért írtam egy rövid szösszenetet a könyvről. Sophi véleményét azért érdemes elolvasni.

A listát kiegészíteném még azokkal a könyvekkel, amelyekről a Kritizátorra írtam és itt még nem jelentek meg:
Albert Levente: A hasznos idióta
Albert Levente: Az elviselhetetlen ellentmondás
Ben H. Winters: Végső ígéretek és Az igazság határán – nos, ez nem is fog megjelenni itt!
Gaura Ágnes: Túlontúl

3. “jövőre is szeretném elérni a szavazóképesség határát a 2016-os sci-fi ajánlóban “:
Ezt sikerült is betartanom, bár a végén nagy volt a hajrá 🙂 Az eredményről írtam is a Kritizátorra. Jövőre pedig jöhetnek a 2017-es sci-fi megjelenések, és a cél ismét a zsűriképesség elérése!

4. “több könyves rendezvényen szeretnék megjelenni, és legalább a közösségi oldalakon beszámolni ezekről”:
Félig teljesítettem, hiszen ha utánaszámolok akkor talán sikerült több könyves rendezvényre eljutnom… beszámolók azonban nem készültek 🙁 A cél jövőre is a rendezvényeken való megjelenés, de már letettem arról, hogy bármilyen felületen is írjak ezekről. (pedig jó lenne)

5. “aktívabban rész szeretnék venni a sci-fi közösség életében, mint virtuálisan, mint személyesen.”:
Jók ezek a pongyola megfogalmazások 🙂 Ha egyik nézőpontból tekintek rá, akkor teljesült. Ha viszont egy másikból, akkor lényegesen alul-teljesítettem. Kicsit jobban rá kell feküdnöm a közösségi életre ebből a szempontból, és inkább a személyes jelenlétemet kellene jövőre erősítenem.

Végül, de nem utolsósorban, nézzük az oldal vonatkozásában, hogy milyen is volt a 2017-es év:
62 elolvasott könyv
50-ből bejegyzés is készült az oldalon (+5-ből a Kritizátoron)
– összesen 52(+1) bejegyzés az idén
– kb. 27%-os növekedés az oldalletöltések számát illetően, 2016-hoz képest
– kb. 38%-os növekedés az új látogatók számában
– novembertől elindítottam egy új rovatot, Kilátó címmel, ahol a számomra érdekes, friss megjelenéseket mutatom be.

2018-tól, szintén a Kilátóban kerülnek bemutatásra azok a könyvek, amiket az adott hónapban tervezek elolvasni. Szóval, érdemes figyelni 😉

Köszönöm az együttműködést a kiadóknak, valamint a kapcsolattartóknak, akik bármennyire is el voltak havazva, mindig jutott idejük rám is. Remélem, hogy jövőre is ott tudjuk folytatni, ahol idén abbahagytuk. Köszönöm azoknak, akik időközben munkahelyet változtattak, a több éves közös munkát és egyúttal üdvözlöm az újakat akikkel idén sikerült megismerkednem.
Athenaeum Kiadó
Álomgyár Kiadó
Metropolis Media (Galaktika)
Bluemonn könyvek

A fentiek azonban nem érnének sokat, ha nem lennél Te, Kedves Olvasó! Köszönöm!

Kívánok mindenkinek boldog, sikerekben és könyvekben gazdag új évet!

B.Ú.É.K.!
B.Ú.É.K.!
(Összes olvasás: 182 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*