Kilátó – november ’17

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Kilátó

Egy új, havonta megjelenő rovattal jelentkezem, a Kilátóval, melyben azokat a friss megjelenéseket mutatom be amik felkeltették az érdeklődésemet. Idővel majd kiderül, hogy életképes-e a rovat, vagy megy a süllyesztőbe.

Mivel csak nemrég ötlött fel bennem a téma, és nem szoktam nagyon jelölgetni, pl. molyon sem, a friss megjelenéseket, így lehet, hogy lesz pár könyv ami kimarad a listából. Helyette lesz pár olyan is, ami októberben került ki a nyomdából. Szerintem a jövőben sem csak előre fogok tekinteni, hanem kicsit visszanézek a közelmúltba is, hiszen lehetnek olyan könyvek, amik később keltik fel az érdeklődésemet. Ezért is lett a rovat neve Kilátó, ahonnan nem csak előre, hanem minden irányba nézelődhetünk.

Nem is akarom tovább húzni az időt. Kezdjük először azokkal a könyvekkel amik pár nappal ezelőtt jelentek meg, így még októberre datálhatóak.

Karin Tidbeck: Amatka
Karin Tidbeck: Amatka

Karin Tidbeck: Amatka

Fülszöveg: “Vanját, a fiatal tájékoztatási asszisztenst hazájából, Essre városából Amatka zord és fagyos kolóniájába küldik, hogy adatokat gyűjtsön a kormány számára. Vanja azonnal megérzi, hogy valami nincs rendben: Amatka lakói furcsán viselkednek, miközben a hatalom mindenütt a felforgató tevékenység nyomait kutatja.
Bár a kiküldetése csak rövid időre szól, Vanja beleszeret lakótársába, Ninába, ezért meghosszabbítja látogatását. Eközben akaratlanul is tudomást szerez az egész kolóniát érintő, növekvő fenyegetésről. Minden erejével igyekszik eltitkolni, és önhatalmúlag olyan vizsgálódásba kezd, amivel önmagát is bajba sodorja.
Karin Tidbeck világában mindenki gyanús, senki nincs biztonságban, és semmi nem egyértelmű – még az írott és beszélt nyelv, vagy éppen a valóság szövete sem. Az Amatka lenyűgöző és végtelenül eredeti mű, óda a szabadságról, a szeretetről és a művészi teremtőerőről.

A regény az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg október 31-én. Már a borítója is sötét tartalmat sejtet. Vita folyik arról, hogy a sci-fi vagy a fantasy kategóriájába sorolható, mert mindkettőből van benne valami, de nem annyi, hogy egyértelmű legyen a döntés. Valójában inkább a weird irodalomhoz sorolható. Izgalmas, érdekes és annak ellenére, hogy végigvezeti a cselekményt, nagyon sok kérdést nyitva hagy. A könyvről nemsokára olvashattok az oldalamon is.

Izolde Johannsen: Kalandor a tengeren
Izolde Johannsen: Kalandor a tengeren

Izolde Johannsen: Kalandor a tengeren

Fülszöveg: “1939. október 21. 
Az Admiral Scheer páncéloshajó legénysége új parancsnokot kapott. Csak annyit tudtak róla, hogy az Északi-tengeri Biztonsági Parancsnok vezérkari főnökeként dolgozott. Tehát inkább tudós, mint katona. Valaki hallotta, hogy már szagolt puskaport, harcolt Jütlandnál. Akkor mégsem lehet fakezű irodakukac. 
– Minden ember a tatfedélzetre! 
Nem kellett kétszer mondani. Fegyelmezett sorokban, szálfaegyenesen álltak, csak a szemük járt. Az idegen méregdrága brazil szivart szív. 
Ez igen jó jel! 
– Theodor Krancke, sorhajókapitány! Az Admiral Scheer parancsnoka!

A kötet A Birodalom tengeri bástyái sorozat harmadik része. Az első és második részről már írtam, és természetesen a közeljövőben erről is fogok. A német haditengerészet egyes hajóinak történetét feldolgozó sorozat hiánypótló, és Izolde tehetségét dicséri, hogy a száraz történelmi adatokat úgy tudta beépíteni ebbe a történelmi kalandregény-sorozatba, hogy érdekességnek tekintjük és egy percig sem untat. Mint előolvasó, már ismerem a történetet, de mivel fejezetenként jutott el hozzám, így igen darabos a kép. Nagyon várom már, hogy egyben, letisztázva is a kezembe vegyem, és azért is, mert mindig van a végén valami érdekesség.

Christopher Priest: Kifordított világ
Christopher Priest: Kifordított világ

Christopher Priest: Kifordított világ

Fülszöveg: “Helward ​Mann a Föld nevű város lakója. Amikor eléri a hatszázötven mérföldes kort, elhagyja a neveldét, és ünnepélyes keretek között befogadják a Jövőfelderítő céhbe. Ezt követően életében első ízben kilép a város falai közül. A Sínfektető céhhez kerül gyakorlatra, és ekkor döbben rá, hogy a várost mozgatják. Folyamatosan haladnia kell, hogy ne maradjon le túlságosan a titokzatos optimum mögött.
Helward bejárja a várostól délre és északra elterülő világot, más néven a múltat és jövőt. A kirakós játék egyre több darabkája illeszkedik egymásba, és egyszerre feltárul szeme előtt a valóság, az optimum és a Föld valósága. Csakhogy ugyanakkor megkérdőjeleződik benne minden, amiért addig élt. Mert érdemes-e ott jobbra, többre törekedni, ahol az ember körül minden, de minden hazugság?
A tökéletes trükk szerzőjének méltán világhírű regénye a zsáner jelentős mérföldköve lett, a későbbiekben többeket megihletett – részben neki köszönhetjük például China Miéville Vastanácsát. Megjelenésekor Hugo-díjra jelölték, a Brit SF-díjat pedig el is nyerte.

A Metropolis Media gondozásában, a napokban jelent meg a regény. Már nagyon vártam, hiszen A tökéletes trükk (igaz csak filmen láttam) nagyon tetszett. Kíváncsi vagyok, hogy mit tudott alkotni Priest a sci-fi zsánerében. Már nekikezdtem az olvasásának, de még nem árulom el, hogy milyen benyomást tett rám 😉

Sam Esmail - Courtney Looney: Mr. Robot: Vörös talicska
Sam Esmail – Courtney Looney: Mr. Robot: Vörös talicska

Sam Esmail – Courtney Looney: Mr. Robot: Vörös talicska

Fülszöveg: “A ​napló az egyetlen kapcsolódó irodalmi kiadvány a MR. ROBOT című világhírű kultusz tv- sorozathoz. A főszereplő, Elliot naplójának szerzői a sorozat ötletgazdája, Sam Esmail, és forgatókönyvírója, Courtney Looney. A második évad történései közben Elliot naplót vezet, melybe legtitkosabb gondolatait jegyzi fel – ezt a naplót veheti most kézbe az olvasó. Közvetlenül átélhetjük Elliot vívódásait, amint megpróbál úrrá lenni az egyre veszélyesebb helyzeteken, miközben egy teljesen új történet rajzolódik ki a szemünk előtt, a főhős saját szavainak tolmácsolásában. Megismerhetjük a második évad háttértörténetét, és némi ízelítőt kapunk abból, hogy milyen irányt vehet a továbbiakban Elliot élete. A könyv izgalmas utazás az egész sorozat világába, és egyúttal betekintést enged a főszereplő legbelső gondolataiba. 
A MR. ROBOT lebilincselő pszichológiai thriller, melyben egy fiatal programozó, Elliot (Rami Malek, The Pacific – A hős alakulat) hányattatásait követjük nyomon, aki nappal cyber biztonsági mérnökként dolgozik, míg éjjelente titokban hackerként tevékenykedik. Elliot válaszúton találja magát, amikor egy föld alatti hackermozgalom titokzatos vezetője (Christian Slater, Adderall Diaries) ráveszi, hogy segítsen térdre kényszeríteni a céget, amelynek Elliot dolgozik.

A filmsorozat az egyik kedvencem, részben azért is, mert nem hollywoodi ákom-bákomokkal machinál. Több számítógépes szakártő is értékelte a sorozatot, sőt, kockáról-kockára megnézte a programsorokat, és úgy vélték, hogy az adott történet akár még ki is vitelezhető lenne. Jelen könyv Elliot naplóját hivatott prezentálni, amit a második évadban vezetett, hogy megpróbáljon felülkerekedni a másik énjén. Kíváncsi leszek, hogy mi áll benne és mennyire szól Elliot lelki világáról, vagy éppen hacker ötletekről. A Bluemoon Könyvek adja ki a naplót és elméletileg tegnap, azaz október 31-én már meg is jelent.

Kelen Károly: Egy birodalom ébredése
Kelen Károly: Egy birodalom ébredése

Kelen Károly: Egy birodalom ébredése

Fülszöveg: “A német Pest polgára a várossal együtt lesz magyarrá. Ha elsőre kidobja is a húszéves költőt, másodjára nem téved: Petőfi kiadójaként építi föl nemzeti médiabirodalmát. A reformkor lendületével indul, a kiegyezéssel ér révbe Emich Gusztáv története: hogyan szárnyalta túl még a Landerer és Heckenastot is? 
Kelen Károly dokumentumregénye az Athenaeum alapítójának kalandos életéről.

Az Athenaeum Kiadó az utóbbi időben egyre több életrajzi, vagy életrajzi ihletésű regényt, dokumentumregényt ad ki. Azon vettem észre magam, hogy egyre jobban rákaptam az ilyesfajta könyvekre. Ne kérdezze senki, hogy miért. Egyszerűen csak tetszenek. Emich Gusztáv, többek között az egykori Athenaeum alapítója is volt, akinek a munkássága előtt ezzel a kötettel tiszteleg a kiadó. Már akkor felkeltette az érdeklődésemet, amikor még csak bejelentették az előkészületeket és még nem is lehetett tudni, hogy mikor fog megjelenni. Végre eljött az idő, és november 3-tól már fogható is lesz a könyv.

Andy Weir: Artemis
Andy Weir: Artemis

Andy Weir: Artemis

Fülszöveg:Jazz ​Bashara bűnöző. 
Vagy valami olyasmi. Az élet ugyanis elég kemény Artemisen, a Hold első és egyetlen városában, hacsak nem vagy gazdag turista vagy excentrikus milliárdos. Némi ártalmatlan, de tiltott áru becsempészése nem egetverő bűn, ugyebár? Főleg, ha különböző adósságokat kell törlesztened, mivel a hordári munkádért kapott fizetés a lakbért is alig fedezi. 
A dolgok akkor kezdenek megváltozni, amikor Jazznek páratlan lehetősége adódik a tökéletes bűntény elkövetésére, amely akkora nyereséggel kecsegtet, hogy képtelenség lenne visszautasítani. A lehetetlen végrehajtása azonban még csak a kezdet: ráébred, hogy egyenesen egy összeesküvés kellős közepébe csöppent, amelynek célja nem kevesebb, mint átvenni a hatalmat egész Artemis fölött. 
Ha pedig túl akarja élni, bele kell mennie élete legbrutálisabb játszmájába, olyan tétekkel, amelyek már egyáltalán nincsenek az ínyére. 
A marsi sikerlista-vezető szerzője, Andy Weir újabb lenyűgöző főszereplőt alkotott, Jazz történetét pedig a rá jellemző humorral és tudományos alapossággal írta meg.

Be kell vallanom, hogy A marsit még nem sikerült elolvasnom, de tervben van. A filmet már láttam, de kíváncsi vagyok, hogyan teljesít könyvben. Az Artemist várom, de szerintem csak a távoljövőben fogom elolvasni, miután A marsin túlestem. Illetve az is hozzátartozik a dologhoz, hogy olyan nagy hype lesz körülötte, hogy kedvem se lesz addig kézbe venni. Majd miután kicsit elcsendesedik körülötte a világ, el fogom olvasni. Az Artemis is a Fumax gondozásában jelenik meg, és ha nem akad el semmi a nyomdában, akkor már november 14-től megtalálhatjuk a könyvesboltokban is. Bár szerintem az előrendelések kielégítésére az első kiadás nagy része fog elmenni.

Albert Levente: Az elviselhetetlen ellentmondás
Albert Levente: Az elviselhetetlen ellentmondás

Albert Levente: Elviselhetetlen ellentmondás

Fülszöveg: “A csapat nyerésre áll – csak az a kérdés, meddig. 
A vidéki városban egymást követik a rejtélyes esetek: egy képviselőt megalázó módon kikötöznek a főtéren, a rendőrség gyermekpornó hálózatra bukkan. A tettest viszont nem lehet vád alá helyezni, mert minden bizonyíték hiányzik. Ráadásul a város jó nevű alapítványi kollégiumából is egyre másra tűnnek el a gyerekek. 
A Hasznos idióta című regényből megismert dr. Varga László nyomozó ügyész a szövevényes bűnügyeken túl, magánélete kusza szálaiba is végzetesen belegabalyodni látszik. És még kedvenc focicsapatát is fel kell juttatnia az NBIII-ba. 
Meccs meccset követ, a rejtélyek újabbakat szülnek, és nem mindegy, a végén hány nő marad a férfi életében. 
Albert Levente regénysorozatának második kötetéből kiderül, Varga most is állja a sarat, és akkor is igazságot tesz, ha a törvény elviselhetetlen ellentmondásba kerül az igazsággal.

Az Álomgyár Kiadónak köszönhetően még augusztusban lehetőségem volt a könyvet elolvasni, ami A hasznos idióta sorozat második része. Nagy meglepetésemre, az első részhez képest, sokkal durvább témához nyúlt Levente. Az akadályokat gond nélkül vette és kiemelkedett a ponyvairodalomból. Nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy ez jó vagy nem, mert nekem az első rész is tetszett. Az Elviselhetetlen ellentmondás sokkal komorabb és életbevágóbb, mint A hasznos idióta volt. A regény előreláthatóan november 10-n kerül a boltok polcaira.

A november sem lesz egy unalmas hónap 🙂 Felmászva a Kilátóba, most ezeken a könyveken akadt meg a szemem. Persze rengeteg könyv fog megjelenni a következő 1-2 hónapban, hiszen minden kiadó a karácsonyra gyúr, amikor az éves bevételük nagy részét realizálják.

Hozzászólásban várom a véleményetek és az ajánlásokat. Szerintem van még pár könyv, ami érdekelne a novemberi megjelenések közül, csak valószínű elkerülte a figyelmemet.

Jó olvasást kívánok!

(Összes olvasás: 223 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*