Izolde Johannsen: Gránátok a becsületért

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Izolde Johannsen: Gránátok a becsületért
Izolde Johannsen: Gránátok a becsületért

A Birodalom tengeri bástyái sorozat folytatódik. A második regény nem kisebb dologra vállalkozik, minthogy bemutassa a Bismarck csatahajót, a névadástól egészen a pusztulásáig. A Nagynémet Birodalom zászlóshajójának a fedélzetén pedig ismét feltűnik Paul Ascher fregattkapitány, akit már megismerhettünk az Admiral Graf Spee történetéből.

A Bismarck hadrendbeállításakor a világ legnagyobb hadihajója volt, így méltán lehetett rá büszke a hitleri Németország. A német hadvezetés abban reménykedett, hogy ezzel a hajóval, illetve testvérével, a Tirpitzcel átvehetik az óceánok feletti uralmat, annak ellenére, hogy a britek sokkal nagyobb számú hajóval és a világ szinte minden táján igénybe vehető tengeri kikötőkkel rendelkeztek. Ezen reményeket csak megerősítette a Bismarck első ütközete, amikor párperces csatában sikerült elsüllyesztenie a britek legnagyobb hajóját, a Hood csatacirkálót. Innentől kezdve, a szigetországnak presztízskérdéssé vált a német csatahajó elpusztítása, aminek következtében elindították a hajtóvadászatot a Bismarck ellen.

A Bismarck egy új csatahajó-osztály volt. Ilyen hatalmas monstrumot addig még nem építettek német hajógyárban, így igen sok kihívással kerültek szembe a mérnökök. A technológiai újítások azonban magukban hordozták a gyermekbetegségeket is, melyek már a “tesztvezetésen” is igen sok problémát jelentettek. Végül éppen egy ilyen Achilles-sarok okozta a csatahajó végzetét is.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Bismarck volt a leghíresebb német hajó, aminek a neve még annak is ismerősen cseng, aki nem túl sokat foglalkozott a II. világháborúval. Ez köszönhető annak, hogy kora egyik legnagyobb hajója volt, és annak is, hogy szolgálati ideje mindössze 9 nap volt (majdnem dupla annyi, mint a Titanicé).

A regény nem csak a hajó történetét meséli el, hanem a fedélzetén szolgáló több mint 2200 fős személyzet mindennapjait. Megismerhetjük Ernst Lindemann sorhajókapitányt, a Bismarck kapitányát, és a nyakára ültetett Günther Lütjens tengernagyot, a flottaparancsnokot, akinek a döntései meghatározták a hajó sorsát. Az olvasók pedig maguk dönthetik el, hogy Lütjens döntései mekkora szerepet játszottak abban, hogy a hajó nem ért el a kívánt kikötőig. Esélye lett volna a Bismarcknak, ha a folttaparancsnok nem utasítja a Prinz Eugent a kötelék elhagyására? Vagy éppen ezzel mentette meg ezen utóbbi hajó sorsát?

A szereplők
A szereplők

Izolde Johannsen remek író, hiszen nem csak egy történelmi regényt kap az olvasó, hanem egy tengeri kalandot is. A hajó mindennapjait és a csatákat négy tengerész szemén keresztül mutatja be. Olyan, mint ha mi is a fedélzeten lennénk, és ezekkel a fiatalokkal egybeforrna a sorsunk. Sokuknak ez volt az első bevetése és nagy megtiszteltetésnek vették, hogy a Birodalom zászlóshajóján teljesíthetnek szolgálatot, a legendás Lindemann parancsnoksága alatt.

A mikrofonállványt tartó kéz
A mikrofonállványt tartó kéz

Reinhard az a fiatal tengerész, aki kitölti a sötét foltokat a Bismarck történetében és személye, sorsa egybefonódik a hajóéval. Ő az aki megszemélyesíti a hajón szolgáló összes névtelen matrózt, akiket elnyeltek az óceán habos hullámai, és a történelem sem jegyezte fel őket. A névtelen hősök képviselője, akik életüket áldozták fel a birodalomért és a Führerért, a Bismarck fedélzetén.

A regény könnyen olvasható és pörgős. Az olvasónak néha könny szökhet a szemébe, hiszen akadnak a történetben megható, szomorú pillanatok. A történelmi- és technikai információkat az írónő beleszövi a párbeszédekbe, visszaemlékezésekbe és levelekbe, aminek köszönhetően nem akad meg a történetvezetés és nem is tűnnek ezek a részek olyan száraznak. Talán a próbaútra lehet azt mondani, hogy kicsit túlnyújtott, de ha valaki ismeri az események láncolatát, akkor tudja, hogy az ezekben lévő információk mind hozzájárulnak a vég jobb megértéséhez.

A végső csata leírása kicsit rövidnek tűnhet, ha megnézzük a függelékben, hogy hány hajó intézett egyidejű támadást a Bismarck ellen, és ha végigfutjuk azt a listát, ami a hajóra kilőtt lövedékek számát veszi lajstromba. Hihetetlen, hogy mennyi ideig dacolt a Bismarck a sorsával és végül mi volt az ami hullámsírba juttatta. A túlélők csekély száma is magyarázatot adhat a csata rövid leírására, hiszen ez a maréknyi ember nem lehetett mindenhol ott, hogy a visszaemlékezéseikből hitelesen lehessen rekonstruálni a csata minden egyes percét.

Bismarck a hullámsírban
Bismarck a hullámsírban

Amit viszont hiányoltan a kötetből, azok a térképek és a fényképek. Izolde Johannsennel folytatott beszélgetés folyamán elő is került ez a kérdés. A szerzői- és közlési jogok miatt a regény lényegesen később és drágábban került volna nyomtatásba ha ezeket is tartalmazza. Viszont információs társadalomban élünk, így ami felkelti az érdeklődésünket, arra nyugodtan és gyorsan rákereshetünk az interneten. Az olvasóknak éppen ezért Izolde létrehozta a regény Facebook oldalát, illetve egy weboldalt, ahol a képek mellett érdekes információkat is találhatunk. Én, személy szerint, olvasás közben (mellett) igen sok időt eltöltöttem ezeken az oldalakon. Néha csak kíváncsiságból, néha azért, hogy lássam is, hogy miről olvasok.

A regény végén kapott helyet a függelék, ahol az életrajzi adatok mellett megtaláljuk a hajó technikai adatait, a legénység egy részének névsorát, illetve, a Bismarck ellen felvonuló flotta tagjait és a hajóra kilőtt lőszerek mennyiségét. Érdemes ezeken végigfutni, hiszen a laikusok számára is érdekes és meghökkentő információk fedezhetőek fel itt. Illetve, a függelékben kapott helyet a Ballard-expedició története is, mely a Bismarck hullámsírjának felderítését tűzte ki zászlajára.

Ilyenkor szokott az következni, hogy kiknek is ajánlanám a könyvet. Mivel ez egy történelmi kalandregény, így nem csak a hajók szerelmeseinek, és a történelem kedvelőinek, hanem azoknak is, akik szeretik a kalandos történeteket, érdemes elolvasniuk. Akik viszont romantikára vágynak, azoknak más regény után kell nézniük 🙂

Meg nem erősített információk szerint, A Birodalom tengeri bástyái 3. regénye valószínű, hogy már idén elnyeri végső formáját, így a télen már az Admiral Graf Spee testvérhajójának, az Admiral Scheer kalandjait követhetjük nyomon. Valamint már előkészületben van A furfangos fivérek története is.

IMÁDTAM

ISBN: 978 963 12 8473 7
Underground Kiadó, 2017
Terjedelem: 450 oldal
Bolti ár: 3650,- Ft

A kötet megvásárolható közvetlenül a kiadótól is, IDE kattintva.

Mások pedig így látják:
Gabó olvas

(Összes olvasás: 457 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*