Amy Kathleen Ryan: Spark – Szikra

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Amy Kathleen Ryan: Spark
Amy Kathleen Ryan:
Spark

Idén januárban olvastam Amy Kathleen Ryan: Ragyogás című kötetét, ami annak ellenére, hogy ifjúsági irodalom, igen megtetszett. A sci-fi rész mindössze a keretét adta a történetnek. Viszont az elkerülte a figyelmemet, hogy egy trilógia első kötetét tartottam akkor a kezemben, és csak amikor a végére értem, akkor tudatosodott bennem, hogy jó sokat várhatok a második rész megjelenésére. Egyes bloggerek bejegyzéseiből arra lehetett következtetni, hogy csak az év végén jelenik meg a folytatás, és igencsak meglepődtem, amikor elolvastam Dóri beszámolóját a Könyvhétről.

A történet ott folytatódik, ahol az első kötet véget ért. Waverly visszatért “rabtársnőivel” az Empyreumra, ahol Seth és Kieran hatalmi harca ideiglenesen véget ért.A New Horizon-on (Új Látóhatár) pedig ottragadtak a szülők, akiket Waverlynek nem sikerült kimenekítenie az agresszorok karmai közül. 
Az űrhajó tehát felnőtt felügyelet nélkül maradt.

A történet szinte végig az Empyreumon játszódik. A gyerekek megszervezik a hétköznapjaikat és folytatják az útjukat az Új Föld felé. A nyugalom azonban nem tart sokáig, ugyanis egyszer csak észreveszik, hogy egy potyautas van a hajón, akinek valahogy sikerült átjutnia a New Horizon-ról. Seth kiszabadításával viszont felborul a törékeny egyensúly, és Kieran beindítja propaganda gépezetét, mellyel Waverlyt bűntársnak, Sethet pedig terroristának állítja be.

Olvasás közben néha teljesen megfeledkeztem arról, hogy gyerekek a szereplők.Az áskálódásban, befeketítésben vetekedtek a felnőttekkel. Kieran igen jól kihasználta a hatalmában lévő lehetőségeket, és a tényeket az aktuális helyzethez igazította, amivel sikerült ellenfelei pozícióit gyengítenie. Waverly hiába szabadította ki a gyerekeket a másik hajóról, sokan haragudtak rá, hogy a szülőket nem hozta magával. Ilyen ellenszélben mindössze gyengíteni tudta Kieran hatalmát, megtörni már nem.

Az izgalmak csak fokozódtak, ahogy ennek a három gyereknek a komplex személyisége lassan kibontakozott. Az egész kötet kissé komorra sikerült és ehhez nagyban hozzájárult a szereplők sötét oldalának bemutatása. Talán a második rész elején lévő Abraham Lincoln idézet tükrözi legjobban a könyv hangulatát: Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power.” – „Majdnem minden ember kiállja a csapásokat, de ha próbára akarod tenni valaki jellemét, adj neki hatalmat.”

A céljuk közös: kiszabadítani a szülőket a mások hajó fogságából. Azonban mindhárman másképpen képzelik el az oda vezető utat. Van aki titkos tárgyalásokban reménykedik, van aki az agressziót részesíti előnyben. Azonban mindegyik módszernek számos hátulütője is van. A kérdés, hogy ki mennyire megalkuvó, magával, a legénységgel és egymással szemben? Meddig lehet elmenni és a cél mennyire szentesíti az eszközt? Érdekes kérdéseket vet fel az írónő, és gondolkodásra készteti az olvasót.

Azonban, mint minden regénynek, ennek is vannak hiányosságai. Azt még el tudtam fogadni, hogy a gyerekek elvezetnek egy ilyen hatalmas űrhajót, amit a sci-fi műfaj számlájára írtam. Azonban egy agyműtét elvégzése már nálam is kiverte a biztosítékot. Amit azonban a legjobban hiányoltam, az a legénység mindennapjainak a bemutatása. Érdekelt volna, hogy az egyes gyerekek, csoportok hogyan élik meg a hatalmi harcokat. Egy szavazás reprezentálja az aktuális hangulatot, azonban az érzelmek alakulását nem. Mit éreztek, mikor kiderült, hogy egy potyautas van a hajón, aki bármikor az életükre törhet? Hányan dőltek be Kieran propagandájának? Mit gondoltak Sethről? Stb…

Mindennek ellenére, azt kell mondanom, hogy ez a rész talán még jobban is sikerült mint az előző. Nem unatkoztam olvasás közben, és ha valamiért le kellett tennem a könyvet, alig vártam, hogy folytathassam. Minden egyes fejezet újabb és újabb meglepetéssel szolgált, és hiába próbáltam kitalálni, hogy mi lesz a történet vége, nem sikerült. Az utolsó pár fejezet annyira a feje tetejére állította a dolgokat, hogy amint befejeztem a könyvet, már néztem is utána a folytatásnak, ami a Flame (Láng) címet kapta.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 9781250014160
St. Martin’s Press, 2012
Terjedelem: 320 oldal
Amazon ár: $7.12

Magyar kiadás: Maxim Könyvkiadó

Mások pedig így látják:
Dóri Online Olvasónaplója
– és a többiek

(Összes olvasás: 66 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

4 Replies to “Amy Kathleen Ryan: Spark – Szikra”

  1. Én köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a könyv megjelenésére.
    Szerintem érdemes belevágni a harmadik részbe, akár angolul is.
    Én már nem akartam foglalkozni a spoileredben is jelzett hibával, mert ha mindet felsoroltuk volna, akkor senki sem olvassa el a könyvet 🙂 (a harmadik részben éppen most futottam bele még egy szarvashibába)
    Tény, hogy Amy nem egy űrkutató és matekból sem lehetett valami kiemelkedő. Azonban kárpótol bennünket az emberi természet és konfrontáció hiteles ábrázolása 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*