Arthur C. Clarke: Földfény

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Arthur C. Clarke: Földfény
Arthur C. Clarke:
Földfény

A nem is olyan messzi jövőben, a XXII. században, 200 év békét követően, egyre nagyobb a feszültség a Föld (a hozzá tartozó Hold) és a kolóniák (szomszédos bolygók és holdjaik) között. A földi vezetés az ásványi kincsek szállításának volumenével próbálja befolyásolni a kolóniák vezetését és kiterjeszteni hatalmát. A helyzet pattanásig feszül és mindkét fél titokban megkezdi a felkészülést az esetleges háborúra.

Sadlert, a kiváló könyvelőt, a földi titkosszolgálat beszervezi és a kiképzését követően elküldi a Holdon létesített Obszervatóriumba, azzal a megbízatással, hogy találja meg a kolóniák kémjét. 

Arthur C. Clarke űr-trilógiájának harmadik regénye, egy izgalmas kémregény, melynek helyszínéül a Földfényben ragyogó Holdat választotta. A trilógia első két kötetéről már írtam régebben: Szigetek az égben, A Mars titka A három kötet egymástól függetlenül is olvasható.

A Földfény a kémhistória mellett igen érdekes tudományos elméleteket és tényeket is felvonultat.  Olvasás közben, követtem Sadler tevékenységét és figyeltem a módszereit. Azonban szinte ugyanekkora részt szentelt az író a csillagászatnak és az űrtudományoknak is.  Nem szabad azért megfeledkezni arról sem, hogy a regény először 1955-ben jelent meg, tizennégy évvel az első holdraszállás előtt. Clarke zsenialitását tükrözi, hogy olyan nagy hibákat nem követtett el, mikor elképzelte és papírra vetette a holdbéli tájat. Talán csak a növényzetet hiányolták Armstrongék, amikor a felszínre léptek (no meg persze a légkört).  Viszont egy másik olvasatban észrevehetjük, hogy Clark reménykedett a földönkívüli élet létezésében a szomszédos égitesteken is, hiszen A Mars titkában nem csak marsi fű borította a bolygó egyes területeit, hanem élőlények is éltek ezeken a mezőkön.

A Földfény nem más, mint egy kalandregénynek álcázott ismeretterjesztő kötet. Az ember olvasás közben késztetést érez arra, hogy egyes kijelentéseknek utánajárjon. Azt lehet mondani, hogy párhuzamosan olvastam a könyvet és szörföltem a neten. Jelen trilógia talán arra a legjobb, hogy könnyed, izgalmas és kalandos formában ébressze fel olvasójában a tudományok iránti érdeklődést.

“Az izgalmas történet ezúttal is a Clarke-tól megszokott, megalapozott tudományos elméletekkel párosul, melyek némelyike annyira releváns még ma is, hogy az amerikai hadsereg épp az egyik megvalósításán dolgozik” – áll a fülszöveg végén. Azóta is azon töröm a fejem, hogy mi lehet az a dolog amin napjainkban az amcsi hadsereg dolgozik? Azt tudom, hogy Clarke sok elmélete megállta a helyét és sok a gyakorlatban is megvalósult. De, hogy mire célzott itt a fülszöveg írója, még nem esett le.  Pedig tudatosan úgy olvastam a regényt, hogy figyeltem. Ha valaki tudja a megoldást, kérem ne tartsa magában 🙂

Összességében, azt tudom mondani, hogy a Földfény méltó lezárása az Űr-trilógiának. És nagyon várom már a pillanatot, mikor film készül a sorozatból 🙂

Ezt érdemes volt fellapozni

ISBN:978 615 5158 27 8
Metropolis Media, 2013
Terjedelem: 221 oldal
Bolti ár: 2990,-Ft

(Összes olvasás: 115 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*