Borbás Edina: Hullámok csapdája

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Borbás Edina: Hullámok csapdája
Borbás Edina:
Hullámok csapdája

Igazi strandkönyv – így hirdették a könyvet megjelenésekor.  És igazuk volt! Borbás Edina, elsőkönyves író, egy igazán könnyed regénnyel lepte meg olvasóit. Aki ezt a kötetet választotta a vízparti pihenés mellé, az nem csalódott.

Főhősnőnk, Arabella, egy fiatal zongorista lány, aki sokadszor csalódott a pasijába, és egy új élet reményében jelentkezett egy valóságshowba, a Nagy Kalandra. A rostákon éppen csak átcsúszik, amit legfőképpen életvidám természetének köszönhet (én nem mellékesen, egy kis balesetnek). A hullámok összecsapnak a feje felett, érzelmeit nem tudja mindig kordában tartani, és ennek köszönhetően a játék valósággá válik. Természetesen a regény bővelkedik szerelemben, intrikában, rejtélybe és nem utolsó sorban egy kis zsarolásban is. 

Először nem értettem, hogy hogyan jelentheti ki valaki, hogy “strandkönyvet” írt? Azért valami mondanivalója csak kell, hogy legyen az írónőnek. De rá kellett jönnöm, hogy Edina valóban nem akart mást, csak elszórakoztatni az olvasóit. Egy olyan regényt sikerült megalkotnia, amit bármikor le tudunk tenni (ez mondjuk fontos követelmény a tűző napon), és bármikor tudjuk gond nélkül folytatni. Nem veszik el a részletekben, nem népesíti be a történetet rengeteg szereplővel. Így nem kell folyton azon gondolkodnunk, hogy most “ki-kicsoda?” 🙂

Nagy Kaland színhelye
Akár a Nagy Kaland helyszíne is lehetne.
Queen Mary 2

Szereplőit bemutatja, és a regényben betöltött fontosságuktól függően ábrázolja is a jellemüket, ami többnyire jól is sikerült. Az egyetlen kivétel Arabella, akit kedves, művelt és okos lánynak próbál bemutatni. De észrevétlenül is olyan hibákat enged meg főhősnőjének, ami az előbb felsorolt tulajdonságokat egyből meg is hazudtolja. Pl. Arabellának egy óra kellett ahhoz, hogy észrevegye, hogy a kameraman nem élő személy, hanem csak egy viaszbábú. Most őszintén: ha egy helyben ülünk, és senki más nincs a szobában, csak ez a “személy” a kamera mögött, tényleg kell egy óra, mire észrevesszük, hogy nem mozog, nem lélegzik? A mobiltelefont tényleg hagyni kell “lecsörögni”? Nem lehet lenémítani, ha látjuk, hogy olyan személy keres, akivel nem akarunk beszélni? Stb..

A másik dolog, ami kicsit kizökkentett az olvasásból, hogy szinte folyamatosan leírja, hogy ki milyen ruhában van. Szerintem a megcélzott női olvasóközönség is a könyv felétől kezdte unni ezeket, mikor rájött, hogy semmi szerepe nincs a történet szempontjából és még csak divattanácsokat sem ad. A leírások fontos részét kell, hogy képezzék a történetnek, nem csak töltelék funkciója van.

A fülszövegben olvashatunk valami zsarolási ügyről, ami veszélyezteti a show levezénylését. A regény hasábjain néha szó is esik róla, de valahogy annyira háttérbe szorul, hogy az olvasó el is felejti, hogy a szerelmi-játék szálon kívül más is van a háttérben. A játékosokra is csak az adott pillanatokban van hatással a fenyegetés, aztán pár sorral arrébb már el is felejtik.

Azonban a regényt olvasva, rá kellett jönnöm, hogy Edinában ott szunnyad az igazi író, aki ha magasabbra teszi a lécet, kiváló téli, kandalló melletti történetek megírására is képes. A mondatszerkesztése, gondolatvilága olykor olyan magasságokba csap, melyekkel csak a klasszikus irodalom berkein belül találkozhatunk. A kérdés, hogy miért egy ponyvába fogott, mikor meglenne a tehetsége mélyenszántó gondolatok leírására is. Nincsenek gondolatai? Nem hinném! Szerintem csak arról van szó, hogy a mai könyvvásárlók nagy részének erre van igénye. És mint tudjuk, a kereslet alakítja a kínálatot.

Egy másik pozitívum, hogy a történet olykor valódi érdekességekkel, információkkal szolgált. Vajon hányan tudták a könyv olvasása előtt, hogy 1945-ben az Empire State Building egy B-25-ös bombázó végét okozta? vagy, hogy a Hold másik oldaláról mikor készültek az első képek? Egyáltalán, hogy a Holdnak a Földről csak az egyik oldalát láthatjuk? Stb…

A borítón nincs feltüntetve és a fülszövegben sem olvashatjuk, de az első oldalon feltűnik, hogy valaminek az I. kötetét tarjuk a kezünkben. Lesz folytatás? Talán jövő nyáron már a Hullámok csapdája II.-vel a kezünkben készülhetünk a nyaralásra? Arabella története folytatódik vagy a Nagy Kaland második évadáról lesz szó? Bármi is lesz a folytatás, el fogom olvasni, végig szeretném követni a fejlődését, mert hiszem azt, hogy egy napon Borbás Edina a magyar kortárs irodalom kiemelkedő tagja lesz.

Ha valaki vissza szeretné idézni a nyár hangulatát, legyen bármilyen zord is az idő kinn, annak nyugodt szívvel ajánlom a könyvet.

A kötetet köszönöm az Álomgyár Kiadónak és Borbás Edinának.

Ezt érdemes volt fellapozni

ISBN: 978-615-5252-18-1
Álomgyár Kiadó, 2013
Terjedelem: 270 oldal
Bolti ár: 2490,- Ft

Mások pedig így látják:
wilwaren bejegyzése
Anaria bejegyzése
Kristine bejegyzése
Wee bejegyzése
Lilla K. bejegyzése
ekultura ajánlója

(Összes olvasás: 104 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*