Alfred Bester: Tigris! Tigris!

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Alfred Bester: Tigris! Tigris!
Alfred Bester:
Tigris! Tigris!

Sokat hallottam már a könyvről. Több blogon is az egekig dicsérték. Régóta fenn volt már a várólistámon, de csak az elmúlt hónapban jutottam odáig, hogy kézbe is vegyem a kötetet. Egy hete már, hogy elolvastam…azóta érlelődött.

A távoli jövőben járunk, mikor is Charles Fort Jaunte kutató (véletlenül) felgyújtotta magát, és miközben segítségért kiabált, egyik pillanatról a másikra a poroltónál találta magát, kollégái nem kis ámulatára. Megtörtént az első teleportálás, amit jauntolásnak neveztek el (első kivitelezője nyomán). A jauntolás elterjedése gazdasági válságba torkollott. Történetünk pár évszázaddal később kezdődik…

Gulliver Foyle, a harminc éves, harmadosztályú segédmechanikus, az egyetlen túlélője az űrhajót ért rakétatámadásnak, egy kis cellában, napról-napra küzd az életéért és várja a mentőhajót. Egy napon feltűnik egy űrhajó a roncs közelében, és ezzel a megmenekülés halvány reménye kezd valósággá válni. Azonban valamilyen oknál fogva a “mentőalakulat” irányt változtat és Foyle ismét magára marad. Most már van miért harcolnia, van miért élnie! A bosszú az ami erőt ad főhősünknek! Bosszú, bármilyen áron!

Foyle karaktere igen sokat fejlődik a regény folyamán. Mondhatni, hogy túlságosan is sokat, hiszen az együgyűből, egy okos, intelligens ember fejlődik ki. A történet is vele együtt változik, hiszen a kezdeti, modern Monte Cristo grófja beütésből, egy igen izgalmas, változatos üldözés kerekedik, aminek a vége tele van meglepetéssel.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

A könyv bevezetője nagyon tetszett, mert elém tárta a jauntolás megszületésének és mindennapi alkalmazásának negatív oldalát is. Azt hittem, hogy egy asimovi problémamegoldó regény lesz a folytatás, de tévedtem. Egy zűravaros világ kellős közepén találtam magam, ahol egy bosszúvágytól vezérelt férfi sikertelen kísérleteit követhettem nyomon. Kicsit lehangolt, hogy a fennkölt gondolatok világából ilyen mélyre zuhantam. De tovább haladva, egyre érdekesebb szituációk tárultak elém, és Besternek köszönhetően, ha nem is Foyle helyébe, de mellé tudtam képzelni magam. A kék jaunt mint fogalom is érdekes volt. Ehhez tudni kell, hogy a sikeres jauntoláshoz nem csak azt kell tudnunk, hogy hova akarunk érkezni, hanem azt is, hogy pontosan honnan indulunk. Aki az egyik vagy a másik információ híján van, az könnyen egy hegy belsejébe jauntolhat, ami az öngyilkosság egyik új formája is.

Besterről eddig nem sokat tudtam. A bejegyzés írása alatt találtam rá a Gyilkos idő című novellára, ami szintén az ő tollából fakadt. Nem csoda hát, hogy ez a műve is belopta a szívembe magam.

Stílusa egyszerű, mondhatni puritán. A környezet leírására csak akkor törekszik, ha erre mindenképpen szüksége van. Díszítő elemeket nem nagyon használ, inkább a történet fonalára figyel. Így olvasás közben nem nagyon kalandozik el az ember gondolata más irányba. Azonban, ahogy már írtam a másik bejegyzésben, vannak unalmas, kicsit oda nem illő részek a könyvében. Viszont erre igen is szüksége van az írónak, mert ez segít a lényeg jobb megértésében. Van olyan jelenet, ami a könyv elején, mint egy fekete fonal ott virít a fehér szálak között, és az ember nem tud vele mit kezdeni. De ez a fekete fonal a végén, mikor újra megjelenik, ellepi az egész történetet. Ezért azt tudom ajánlani, hogy ne nagyon lapozgassunk előre, mert a végén nem fog összeállni a kép.

Hogy miért tetszett annyira ez a könyv? Azért mert az ember képébe vágja a valóságot. Az emberi esendőséget használja fel arra, hogy megmutassa, mennyire nem törődünk a minket körülvevő világgal. Kasztokra vagyunk szakítva, még akkor is, ha hivatalosan eltörölték ezt a megnevezést. Most már osztályokról beszélünk (alsó-, közép-, felső-osztály). A gyűlölet egyik forrása ez a csoportosítás. Örökös harc folyik az országok, kontinensek és az emberek között. Erre talán ez az idézet az egyik legjobb példa: “Milliókat védekezésre, de egyetlen centet sem túlélésre.”

Sci-fi rajongóknak kötelező! Alapmű! Időtlen!

IMÁDTAM

ISBN:963-11-6609-0
Móra Könyvkiadó, 1990
Terjedelem: 230 oldal
Bolti ár:-,-

Mások pedig így látják:
hugthebook bejegyzése
Gecse Zoltán bejegyzése
acélpatkány bejegyzése
SFINSIDER bejegyzése

(Összes olvasás: 472 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*