Matthew Jarpe: Szabadesés rádió

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Matthew Jarpe: Szabadesés rádió
Matthew Jarpe: Szabadesés rádió

Matthew Jarpe egy olyan világba kalauzol el bennünket, ahol a számítógépes hálózat  elől nem lehet elbújni, hiszen az élet minden területét behálózza. Valamint újra fénykorát éli a rock zene, ami a szabadságot jelképezi. (A fülszövegben rock and roll van, de véleményem szerint inkább a rock hangulata van jelen, hiszen nem hinném, hogy Elvisre olyan sokan pogóztak volna 🙂  )

A könyv cselekménye a nem túl távoli jövőben játszódik, valamikor a 2020-as évek végén. Egy szociopata számítógépzseni milliárdos a Föld államainak egyesítésén fáradozik, melyben cégének igen nagy szerepe van, és igyekszik a világ feletti hatalmat is magához ragadni. Volt beosztottja, Quin Taber, aki becsületében sértve érzi magát, felveszi a kesztyűt, és mindent megtesz azért, hogy tönkretegye a céget. Ebbe a hatalmi harcba csöppen bele akaratán kívül Aqualung, aki egy feltörekvő rock zenekar igencsak kivénhedt, de nem kiégett zenésze.

Amikor elkezdtem olvasni, az volt az érzésem, hogy valami ötödrangú író könyvét tartom a kezemben. Az, hogy az első és második oldal tele volt szóismétléssel (Aqualung neve nyolcszor szerepel a leírásban), igencsak elvette a kedvem. 10-20 oldal után már kezdett olvasható lenni, de még akkor is igencsak döcögős és terjengős volt a történet. Valahol a könyv felénél indult be igazán, amitől kezdve viszont már nem lehetett letenni.  Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha Jarpe a könyv írása közben tanulta volna meg a regényírás rejtelmeit, és ötödrangúból a könyv végére egy  jó író vált belőle.

A történet magját a BitRagadozó nevű vírus adja, ami valamikor a ’90-es években született, egyszerű kis adatlopó trójaiként, majd az MI-k (mesterséges intelligencia) világában egy mindenhol jelenlévő, de a háttérben működő MI-vel rendelkező vírussá vált. Aki megszerzi az irányítást a BitRagadozó felett, azé a világi hatalom is, hiszen mindenki számítógépébe belenézhet, minden adathoz hozzáférhet, és uralhat mindent.

A történet nem nélkülözi a krimik izgalmát sem. Taber a BitRagadozó készítője utáni nyomozásában igencsak érdekes világban találja magát. Nekem egy kicsit a ’90-es éveket idézi a BitRagadozó, hiszen azokban az időkben voltak olyan játékok, ahol időnként a program a kézikönyv x-ik oldalának, y-ik sorának a z-ik szavát kérte be, hogy folytatni lehessen a játékot. Ez kicsit megmosolyogtatott, de egyébként hozta a cyberpunk érzést.

Ami csökkentette a mű értékét, az a már említett gyenge kezdés, a feleslegesen sok mellékszereplő és néha a terjengős leírás, de a könyv második felére már letisztult. Mire végére értem, már szinte el is felejtettem, hogy milyen nyögvenyelősen indult, és csak a kezdeti szóismétlés zavart.

Összességében egy érdekes vízió tárul elénk az egyesülő földi országokról, az elszakadni készülő kolóniákról, és a monopóliumok valamint a technikai vívmányok okozta rabigáról.

A végére még egy észrevétel: ebben a könyveb találkoztam a legjobb leírásával a nacionalizmusnak, amit sajnos a mai időkben a médiának és politikának köszönhetően igencsak eltorzítva, lealjasítva és a valódi értékétől, eszméjétől megfosztva van jelen.

ISBN: 978 963 986 852 6
Agave Könyvek, 2009
Terjedelem: 310 oldal
Bolti ár: 2680,- Ft

(Összes olvasás: 54 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*