Steven Spielberg: Harmadik típusú találkozások

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Steven Spielberg: Harmadik típusú találkozások
Steven Spielberg: Harmadik típusú találkozások

Mikor szerkesztettem az októberi szavazáson résztvevő könyvek listáját, feltűnt ez a könyv is, de csak mint Spielberg alkotás. Ha nekem kellett volna választanom a listáról, akkor ez a könyv nem lett volna benne az első ötbe. Ez köszönhető annak is, hogy gyermekkoromban a különböző x típusú találkozások annyira felkapottak voltak és elcsépelték az egész jelentőségét, hogy tudatalatti viszolygás alakult ki bennem a téma iránt.

Viszont éppen ezért van a szavazás, hogy az olvasóim is beleszólhassanak abba, hogy mely könyvekről legyenek bejegyzések. Most érzem csak igazán ennek az előnyét, hiszen különben nem sikerült volna leküzdenem ezt az ellenérzést a téma iránt.

A könyv eleje kicsit kusza volt. Ugrált a térben, és a sok szereplő között kezdtem elveszni. Az is zavaró volt, hogy egyszer a keresztnevükön említi az író a személyeket, egyszer pedig a vezetéknevükön. Néha kellett egy kis idő mire rájöttem, hogy melyik keresztnévhez melyik vezetéknév tartozik. Azonban a könyv egyharmada felé kezdett letisztulni a kép, és mindenkit a megfelelő helyre tudtam rakni. Ettől kezdve már folytonos volt a történet, felesleges ugrások nélkül, és felesleges személyek nélkül.

A történet:
A mexikói sivatagban egyszer csak a semmiből előkerülnek a harminc éve, bevetés közben eltűnt vadászgépek, pilóták nélkül. Indiában különös dallamot hallanak az emberek, mely az égből érkezik hozzájuk. Egy kisvárosban áramszünet alatt fényes repülő tárgyakat látnak egyes lakosok. Megkezdődik a kutatás a különös jelenségek után.

Egyes emberek, akik saját szemükkel látták az UFO-kat, kezdenek rögeszméssé válni, és a gondolatukba beférkőzik egy hegy képe, mellyel nem tudnak mit kezdeni, de valami hajtja őket előre. Főhősünk, Roy is ezen emberek közé tartozik. Akinek a megváltozott viselkedését a családja kezdetben csak furcsának tartja, később már félelmetesnek és kórosnak. És kezdetét veszi a hajsza az ismeretlen megismerése után.

Spielberg egy lehetséges forgatókönyvet dolgozott ki az idegenek és az emberiség közti kapcsolatfelvételre. Igencsak híján van a tudományos megközelítésnek, de mégis egy alternatívát vázol fel, ahol nem az ember teszi meg az első lépést, és nem az emberiség tudása az ami elhozza ezt a lehetőséget. Az idegenek látogatnak el a Földre, és az ő fejlettségüknek köszönhető a találkozás.

Az történet még igaz is lehetne, ha hiszünk azoknak az embereknek, akik UFO-t láttak, valamint az összeesküvés-elmélet gyártóknak, hiszen a hatóságok igyekeznek eltussolni, elbagatellizálni és meg nem történté tenni a dolgokat. Valamint a módszer amivel a hadsereg egyes területeket légmentesen lezár, koholt vagy valós veszélyhelyzetek miatt.

Irodalmi értéke viszont nincs túl sok a könyvnek. Mondhatni a film papírformátumú változata, hiszen nem tartalmaz sem többet, sem kevesebbet, mint a film, mely alapján íródott. Szerintem ez a könyv azoknak készült, akikhez a mozifilm nem jutott el, viszont nem szerették volna kihagyni őket sem a közönség táborából.  Akinek megvan, vagy megtudja szerezni a filmet, az inkább azt nézze meg. Aki viszont jobban szereti a saját fantáziájára bízni a dolgokat, annak marad a nyomtatott változat. Én most kezdek kutatni a film után, hiszen nagyon rég volt már mikor láttam, és itt az ideje összevetni a fantáziámat a tv-ben megjelenő képekkel 🙂

ISBN: 963 211 483 3
Kozmosz Könyvek, 1981
Terjedelem: 161 oldal
Bolti ár:-,-

(Összes olvasás: 255 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*