Johanna Braun – Günter Braun: A nagy varázsló tévedése

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Johanna Braun - Günter Braun: A nagy varázsló tévedése
Johanna Braun – Günter Braun: A nagy varázsló tévedése

Valahol a bolygón van egy ország, mely Plikato néven ismert. Ezen ország vezére Multi Multiplikató, kit úgy is ismerhetünk, mint a Nagy Varázsló. Országában mindenki köteles a nemzet gyümölcsét rágcsálni naponta legalább egyszer, melyet Plikato-körtének neveznek, és egy olyan összetevője van, mely boldoggá teszi fogyasztóját, és egyben el is hülyíti. Persze akad egy gyermek, ki ellenszegül ezen törvénynek, és tiszta perceiben észreveszi, hogy milyen elhülyült társadalomban is él. Ő a mi hősünk, Oliver Input.

A történet maga érdekesen indul, hiszen van egy elnyomó társadalmunk, melyben az emberek állandó droghatás alatt élnek, és ahol csak lehet gépek veszik át a szerepüket. Az oktatást a lehető legalacsonyabb szinten tartva igyekszik a Nagy Varázsló tudatlanságban tartani a népet. Idáig párhuzamot vonhatunk jelen világunkkal, de nem tovább.

A folytatás még gyerekeknek sem való, hiszen annyira kusza, erőtlen és semmitmondó, hogy az ember nem is tudja, hogyan lehetett ezt egyáltalán nyomtatásban megjelentetni. Gondolkoztam azon, hogy esetleg a szerzők ezen művük alapján próbálták kritizálni társadalmukat, és az akkori vezetést. Mivel a szerzőpáros Kelet-Németországban élt, így próbáltam a szocialista ellenes utalásokat megtalálni a könyvben. Azt hittem sikerült, mígnem a végén éppen a nép kezébe adja a gazdaságot, szövetkezetek alakításával. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy esetleg a hitleri Németországot próbálták kritizálni, viszont az elég halványan sikerült. Aki olvasta és van valami ötlete, hogy mit akart sugalmazni a regénnyel az írópáros, az kérem ossza meg velem hozzászólásban, mert ha nem volt mondanivalója, akkor az egész értelmetlen.

Visszatérve a történethez, Oliver ellenszegül a körteevésnek, de már előtte felfigyel rá a hatalom, kíváncsisága és tudásszomja miatt. Csak számára építenek egy Akadémiát, ami nem más mint egy oktatórobot-doboz, és ott taníttatják ki a természettudományok rejtelmeire. Majd tanulmányai végeztével Multi magához veszi, fiaként bánik vele, és örökösévé teszi. Szegény kis Inputunk, hiába végzett akadémiát, az összefüggések meglátása oly távol áll tőle, mint ezen könyv az értelemhez. De idővel rájön, hogy papája a Nagy Varázsló kivégezteti a számára megbízhatatlan embereket, és elhatározza, hogy leszámol vele.

Több ellentmondás is fellelhető a könyvben. Pl.: Multi akiben nem bízott, azt lecserélte gépre, akiben pedig csalódott, azt eltette láb alól. Akkor miért hagyta életben Inputot, mikor benne nem csak csalódott, hanem észrevette ellenséges viselkedését is?! Valamint miért volt Multi a Nagy Varázsló, mikor még csak bűvésztrükköket sem tudott bemutatni, nem hogy varázsolt volna. És miben állt a nagy tévedése? Input lett volna az a nagy tévedés? Az szerintem csak egy botlás volt, és kiküszöbölhette volna a csorbát azzal, hogy megszabadul választott fiától.

Az egyetlen pozitívum a könyvben, ahogy bemutatja, hogy az ember milyen esendő, és akinek hatalma van, az még jobban ki szeretné azt terjeszteni. Az ember mindig több akar lenni, mint ami, és amennyiben a hiúságát legyezgetik, képes feláldozni mindent, időt és pénzt nem sajnálva azért, hogy ő legyen a legnagyobb, legszebb, legokosabb, ahogy azt Multinál is láthatjuk. És végül az a hiúság az, ami elhozza számára a véget.

Az írópárosnak ez az egyetlen könyve, ami magyarul is megjelent. Kíváncsi lettem volna más alkotásukra is, vagy ha azok olyan rosszak, akkor csak az érdekelne, hogy ezt miért kellett megjelentetni?!

ISBN: 963 211 701 8
Kozmosz Könyvek, 1986
Terjedelem: 213 oldal
Bolti ár: -,-

(Összes olvasás: 179 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

2 Replies to “Johanna Braun – Günter Braun: A nagy varázsló tévedése”

    • Kíváncsi lettem volna, hogy a vélemény írója milyen weboldalt üzemeltet…Mivel a nevednél linkelt weboldal nem létezik, így a válszt elég gyorsan megkaptam 😉
      Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*