Isaac Asimov: Én, a robot

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Asimov: Én, a robot
Asimov: Én, a robot

Kezdjük az elején…azaz még az előtt. A címben szereplő könyvnek nem sok köze van az azonos című filmhez. Pontosabban a filmnek nem sok köze van a könyvhöz, és még véletlenül sem könyvadaptáció. Az alappillérek viszont azonosak, ami nem más, mint a robotika három törvénye.

Asimovnak 1964-ben sikerült olyan tökéletesre megalkotnia a törvényeket, hogy a tudományba átültették, és a mai napig ezen irányelvek alapján fejlesztik és alkotják a robotokat.

Na, de most már térjünk át a könyvre, mely nem más, mint egy 2058-ban készült interjú Dr. Susan Calvinnel, az Amerikai Robot és Gépember Rt.-nél dolgozó robotpszichológussal.  A beszélgetés alatti visszaemlékezések novellákká állnak össze, és a riporterrel folytatott beszélgetése köti össze a történeteket. Időrendi sorrendbe vannak foglalva a történések, így nyomon követhetjük a robotika fejlődésének egyes szakaszait.

Kicsit megmosolyogtató mikor Susan 1996-tal kezdi az első elbeszélését. De ha figyelmen kívül hagyjuk a dátumokat, és nem a technikai szintet vesszük górcső alá, hanem a robotpszichológiát és az emberek hozzáállását a robotokhoz, mindjárt eltűnik az a kis gúnyos mosoly az arcunkról. Asimovnak sikerült egy olyan személy szájába adnia az elbeszélés lehetőségét, aki hitelesnek mondható, és olyan környezetbe helyeznie a történeteket, ami kiemeli a problémák élét. Napjainkban is felmerülő kérdéseket jár körbe. Többek között, a gyermeknevelésre gyakorolt hatását a technikának, az emberi munkaerő feleslegessé válását, és mindezt nem egyoldalúan mutatja be.

Olyan kérdéseket vet fel Asimov, melyek felmerülnek a tudósokban, a laikusokban, és a robotika ellenzőiben is. Mi történik akkor ha a robotok, azt hiszik, hogy megtalálták az Istenüket, és az ember is csak egy robot, mely gyenge és feleslegessé vált már? mi van akkor ha a három törvény közül valamelyik erejét meggyöngítik, és az felülbírálható? vagy ha túl komolyan veszik a parancsot? vagy ha…és sorolhatnám még. Ha kíváncsi vagy a lehetséges válaszokra, akkor érdemes elolvasnod a könyvet. Nagyon izgalmas minden novella, és az ember olvasás közben tippelget, hogy hogyan sikerül megoldani a felmerülő problémát. Van mikor eltalálja,van mikor nem, és van mikor annyira egyértelmű, hogy eszébe sem jut.

Személy szerint nem vagyok oda a sci-fi irodalomért. Azonban Asimovnak sikerült olyat alkotnia ami felkeltette az érdeklődésemet, és ennek köszönhetően még egy műve felkerült a polcomra, amiről nemsokára itt is olvashatsz.

UI: Aki el szeretné olvasni a könyvet az ügyeljen arra, hogy az 1991 és azutáni kiadást válassza, mert a ’91 előtti kiadásokból hiányzik az utolsó fejezet, amit a cenzúra “kifelejtett” a könyvből.

ISBN: 963 11 6808 5
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 1991
Terjedelem: 221 oldal
Bolti ár: -,-

(Összes olvasás: 460 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*