Agave 100

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Agave 100
Agave 100

Az Agave Kiadó 2008-ra már elérkezett (öt év elteltével) a 100. könyvéhez, melyet úgy ünnepeltek meg, hogy egy antológiát adtak ki az addigi és a jövőbeli szerzőik novelláiból. Szerintem a legjobb módja egy kiadó bemutatásának, hiszen aki nem tudja pontosan, hogy mely írókkal is dolgozik a kiadó, és milyen témájú regényeket ad ki, és nem szeretné a pénzét esetleg az ablakon kidobni, az megvásárolhatja ezt a “bemutatkozó” válogatást.

Szeretem a válogatás köteteket, mert számomra új írókkal ismerkedhetek meg, anélkül, hogy egy vaskos kötetet el kellene olvasnom. Viszont az ilyen antológiáknak egy nagy buktatójuk is van, mégpedig az, hogy egy novellából nem lehet messzemenő következtetést levonni az író többi művéről. Egy jó szerkesztő viszont figyel erre, és megpróbál úgymond “tipikus” írást beválogatni. ( Ez Asimovéknak sem sikerült 100%-ig).

Jelen gyűjtemény 14 írást tartalmaz, más-más szerzők tollából,  krimi, sci-fi, fantasy, stb…  műfajban. Az első novella alatt már rájöttem, hogy a krimi és “szomszédai” számomra hanyagolható kategóriába esnek. Dashiell Hammett: Nő a sötétben írása viszont arra ébresztett rá, hogy az előző állításomat vegyem is komolyan! Ez az írás annyira unalmas és vontatott volt, hogy szinte az ereimet kezdtem el vágni és csak arra gondoltam, hogy mikor lesz már vége (van egy rossz szokásom: akármilyen rossz egy könyv vagy film, ha elkezdtem, végigolvasom, végignézem). Az már biztos, hogy Hammett írásait messziről el fogom kerülni a jövőben.

A kötetben azonban nem csak rossz vagy középszerű írások szerepelnek, hanem vannak igazán érdekesek és kimondottan jók is. Az első amit meg szeretnék említeni, nem más mint Charles Willeford: Levél AA-nak című írása, mely egy megtört, “józan alkoholista” gondolatait tartalmazza, igen kemény társadalomkritikával fűszerezve. A jövőben valószínű, hogy kezembe veszem valamelyik regényét is.

A kötet legjobb írása,  Laurell K. Hamilton: Sárkányok lesnek rátok nevezetű novellája. És itt szeretném megjegyezni, hogy nem értem a kiadó szerkesztési politikáját. Hamilton állítólag csak fantasy és horror regényekben utazik, és ez az egyetlen sci-fi írása, akkor miért ez a kivétel került az antológiába? Miért nem egy “tipikus” írása?  Ezzel a húzással nem kerültem közelebb az írónő világához, és nem tudhatom, hogy a többi írása egyáltalán érdekelni fog e, hiszen hiába jó a stílus, ha maga a történet érdektelen (számomra).

Philip K. Dick: Prominens szerző írása viszont kellemes csalódást okozott. Így a jövőben valószínű, hogy kap tőlem még egy esélyt, és remélem, hogy jól választok majd a regényei közül. Ray Bradbury viszont hozta a formáját, és már készítem is a helyet a további műveinek a polcomon.

Utólag végigfutva a tartalomjegyzéken, azt veszem észre, hogy akad egy jó pár olyan írás is, amire már nem is emlékszem.  Ami elég szánalmas, hiszen mindössze egy hete, hogy befejeztem a kötetet.

Összességében, nem egy kiemelkedő válogatás. De ez betudható annak is, hogy a több műfaj szerepeltetése nem mindenkinek egyformán tetszik. Arra jó viszont, hogy mindenki eldönthesse, hogy mely irányba nézelődjön, ha egy Agaves könyvespolcot lát. Én biztos, hogy arra fogok tekingetni, ahol Ray Bradbury írásai találhatóak 😉

ISBN: 978 963 711 899 9
Agave Könyvek, 2008
Terjedelem: 226 oldal
Bolti ár: 1500,- Ft

(Összes olvasás: 67 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*