Michael Walden: Herden által homályosan

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Michael Walden: Herden által homályosan
Michael Walden: Herden által homályosan

Paul Wittgen IMC ezredes, egy számára is furcsa megbízatást kap az Űrközponttól. Mégpedig, hogy támogatólag vegyen részt a 138. Keresztes Hadjáratban, és álljon az élére az összevont csapatoknak, egy inkvizítorral az oldalán, és térítsék helyes útra az Escyllion bolygórendszer lakóit, akik az egyháztól és a Birodalomtól is eltávolodtak. Paul jól sejti, hogy valami más is van a háttérben, nem csak egy sima keresztes hadjárat levezetése, hiszen a Birodalomban vallásszabadság van, és a császár nem küldene IMC csapatokat az Űrtemplomosok és a Domonkos-rendi sereg támogatására, hacsak nincs nyomós oka. Az pedig nem elég ok, hogy kordában tartsa a Kozmokeresztény Egyház híveit a véres inkvizíciótól.

Mielőtt azonban az események közepébe csapnánk, megismerhetjük annak a történetét, hogy hogyan is lett Paul tulajdonosa egy kísérleti fegyvernek, konkrétan egy Herden 60-nak, a fennálló törvények ellenére. Illetve, hogy mi történik azokkal, akik nem tartják tiszteletben az aukció kimenetelét és úgy gondolják, hogy az a bizonyos fegyver inkább őket illetné meg. Egy prototípus azonban nem tökéletes, de megvan annak is az előnye, hiszen ha a fejlesztő gyönyörű felesége jön azért, hogy a meglévő hibák javítására visszahívja a fegyvert, az ember nem tud neki ellenállni. Persze, van hátránya is a dolognak…soha nem lesz tökéletes a fegyver, mert mindig kell egy jó ürügy, amivel Fritz Beatrix beállíthat főhősünkhöz.

Michael Walden egy újabb regénnyel bővítette a Mysterious Universe világát, és egyben Paul Wittgen hírnevét is öregbítette. A megszokott kalandos MU történetektől kicsit eltér a Paul Wittgen szál, ugyanis, IMC ezredes lévén az ő élete leginkább a hadsereg berkein belül zajlik, csaták és háborúk közepette. Az események általában egy bolygóra, vagy egy bolygórendszerre redukálódnak, ahogy az történt az első Paul Wittgen sztori esetében is, a Hédammuš újra száll-ban.

Annak ellenére, hogy nem vagyok oda a csatákkal telezsúfolt történetekért, a Herden által homályosan le tudott kötni. Ennek több oka is van, melyek közül az egyik, hogy a csaták rövidek és lényegre-törők voltak, azaz áttekinthető leírást kapunk az eseményekről, és egy pillanatra sem unja az olvasó ezeket a jeleneteket. A másik pedig az, hogy már az elején sejtjük, hogy valami lapul a háttérben, hiszen a császár nem hiába rendelte ki Pault és csapatát az inkvizíció mellé. Ezért olvasás közben fokozott figyelemmel kell minden eseményt nyomon követni, hogy egy-egy furcsának tűnő hadmozdulat vagy összeütközés mögött megsejthessük a valódi okot vagy okokat.

A sejtésünket csak erősíti a gyönyörű Grace Montchrestien megjelenése, aki a praetoriánus gárda tagja, és megfigyelőként kíván részt venni az eseményekben, Paul Wittgen oldalán. Grace hozza a hírt is, hogy a Császári flotta vezetése Paul vállát nyomja, és bár Valerico Antonio Pecorra inkvizítor vezeti az expedíciót, Paulnak kell észen lennie, hogy a császár és a Birodalom érdekei ne sérüljenek, illetve, hogy a Birodalom polgárai ne szenvedjenek többet a kelleténél. Egy gárdista tehetségét pedig még a császár sem pazarolná megfigyelésre, így Gracenek valami más megbízatása is kell, hogy legyen, és itt nem azt értem, hogy fürkéssze ki Paul lepedőakrobata tudományát 😉

Tehát, a felszíni csaták és űrütközetek mögött valami másnak is meg kell bújnia, ami folyamatosan piszkálja az olvasó fantáziáját és az hajtja előre, hogy feltáruljon előtte a titok. A Hét Archon Gnosztikus Kör tagjainak megjelenése és a crollok jelenléte a bolygórendszerben csak megerősíti azt a gyanút, hogy nem egy szokványos szektáról van szó, hanem valami sokkal komolyabbról. Pál apostol feltételezett reinkarnációja, aki a szektát vezeti, valami sokkal többet rejthet, mint ahogy azt a Kozmokeresztények sejtetik.

Az izgalmas és pörgős események fenn tudják tartani az olvasó érdeklődését a történet iránt, amit csak fokoznak a titkokról lehulló leplek, ahogy egyre jobban közeledünk a szekta központját is jelentő bolygóhoz. A külső bolygók és holdak elfoglalásának eseményei mellett nem csak a flotta előrenyomulását ismerjük meg, hanem mindazokat a feltételezéseket is, ami Pál apostol személyét és hatalmát körüllengik. Ráadásul, mivel maga az író is szkeptikus a kereszténység történetét illetően, így érdekes információkat is megoszt velünk a regény lapjain. A Bibliában szereplő írások eredetének és hitelességének boncolgatása igen érdekes vallástörténeti fejtegetésekbe megy bele, aminek nem az a szándéka, hogy a hívő keresztényeket megsértse, hanem, hogy összevesse a tényeket, és ezzel kérdéseket tegyen fel. Én ezeket a részeket is nagy érdeklődéssel olvastam, annak ellenére, hogy nagy részüket már ismertem, és hasonló kérdések bennem is felmerültek az információ megszerzését követően. De ez nem azt jelenti, hogy nem tartalmaztak volna újdonságot is számomra.

Aki ismeri az MU világát, az tudja azt is, hogy mindennek az alapja a humor, és egyetlen MU kötet sem nélkülözheti. Mindemellett azonban a történetnek véresen komolynak kell lennie. Olvasás közben kicsit úgy éreztem magam, mintha visszarepültem volna a ’90-es évekbe, ugyanis Paul Wittgen stílusa leginkább erre az időszakra emlékeztetett. A szóhasználata, a beszédmodora, a káromkodások és a beszólások, mind egy kicsit retró hangulatot kölcsönöztek a történetnek. És itt nem csak a “baszics” kifejezésre gondolok 🙂 Kevés olyan történet van, ami a jövőbe repít, mégis a múltat idézi fel, és ezzel egy kis nosztalgia-faktort kölcsönöz az egésznek, ami egyben hangulatteremtő is.

Mindent összevetve, élveztem az olvasást és nagyon jól szórakoztam közben. Talán csak annyi kifogásom lenne, vagy inkább észrevételem, hogy Michael Walden kicsit túl komolyan veszi a történetet. Kicsit lehetne játékosabb, lazább a történetvezetés. Tudom, pontosabban sejtem, hogy nem túl egyszerű becsatlakozni az MU világába, ahol sok minden kötött, és már egy-egy momentum, esemény le van fixálva, amitől eltérni nem nagyon lehet. De az is lehet, hogy csak én érzem így, a többi MU történet fényében, és el kellene fogadnom, hogy bár a Mysterious Universe világában játszódnak, Paul Wittgen személyisége kicsit más, és katonásabb iramot diktál. Lehet, hogy másnak pedig pont ez a feszesebb tempó az ami jobban bejön.

Gondolom, hogy a Mysterious Universe rajongóinak nem kell külön ajánlanom a kötetet, hiszen ők már régen előrendelték (ugye?! 😉 ) Akik viszont még nem kapcsolódtak be az MU világába, de szeretik a katonai sci-fit, egy kis humorral, szexszel és illegális tudatmódosító szerekkel megspékelve, azoknak itt a kitűnő alkalom, hogy becsatlakozzanak! Az előző kötet elolvasása nem szükséges az események megértéséhez, de azért érdemes sorban haladni a sorozattal.

Kíváncsian várom a folytatást 🙂

A kötetet köszönöm Micheal Waldennek.

Csak ajánlani tudom!

ISBN: 978 615 6075 27 7
Tuan kiadó, 2020
Terjedelem: 264 oldal
Bolti ár: 4490,- Ft

A kötet megvásárolható közvetlenül a kiadótól is, IDE kattintva.

(Összes olvasás: 334 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*