Terry Brooks: Shannara Kívánságdala

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Terry Brooks: Shannara Kívánságdala

Árnyasvölgy lakói a biztonság illúziójától eltelve élik mindennapjaikat. Brin és Jair Omshford búcsút vesznek szüleiktől, akik éves gyógyító körútjukra indulnak. A szabadság nem tart sokáig, ugyanis már másnap megjelenik egy idegen az Omshford házban, fekete csukjában. A fiatalok, szüleik elbeszélése alapján ráismernek Allanonra, és tudják, ha a druida megjelenik Árnyasvölgyben, akkor veszély fenyegeti Négyföldet. Csak éppen arra nem számítanak, hogy most a szüleik helyett nekik kell szembenézni a gonosszal, pontosabban Brinnek, akinek birtokában van a Kívánságdal. Jairnek a dal illuzionista része jutott, így neki maradni kell a faluba, hogy tájékoztassa a szülőket, amint hazaérnek. Allanon, Brin és Rone Leah útra kelnek, hogy megsemmisítsék a Sötét Mágia Könyvét, az Ildatchot, mely ismét öntudatra ébredt.

A történet ugyanúgy kezdődik, mint a trilógia első két része, azaz feltűnik a színen Allanon és küldetésre hívja az éppen aktuálisan kiszemelt Omshfordot. Az eltérés az első két résszel szemben, hogy most nem egy fiú, jelen esetben Jair a kiválasztott, hanem nővére Brin, aki születése óta birtokosa a Kívánságdalnak, mintegy utóhatásként apja Tündérkövekkel végzett mágiájának.

A kezdeti lelkesedésemet azonban Brooksnak sikerült aránylag korán letörnie, ugyanis Allanon és Brin (és Rone) indulását követően a történet áttevődik Jairre. Annak ellenére, hogy ő csak egy gyengébb változatát birtokolja a Kívánságdalnak, gyorsan az események középpontjába kerül, és szinte végig ott is marad a történet folyamán. Az ő küldetése időben odaérni az Égi Forráshoz, hogy megtisztítsa az Ezüst-folyót, és megmentse nővérét, aki az ő segítsége nélkül nem biztos, hogy túléli az Ildatch elleni csatát.

A Shannara-trilógiából talán ez a legjobb rész, ami a történetet illeti. Az utazás izgalmas és kalandos, és folyamatosan fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését. Nincsenek benne hosszú, unalmas “baktatásos” részek, mint a Shannara Kardjában, igaz, itt is valahogy meg kell tenniük hőseinknek a hosszú utat, mégis több minden történik velük út közben.

Brin útja nem a megpróbáltatásokról szól és a veszélyes kalandokról, hanem inkább saját varázserejének, a Kívánságdalnak a felfedezéséről. Fokozatosan ismeri meg az erejét a Kívánságdalnak, és hiába fogadja meg, hogy többet nem fog élni az elf mágiával, a sors mégis rákényszeríti. Nincs jó és rossz mágia (Allanon szerint), mindössze attól függ, hogy ki használja. Viszont Brinnek rá kell jönnie arra, hogy hiába használja jóra, annak is vannak negatív következményei, amivel számolnia kell.

Jair útja már sokkal kalandosabb, ami már az elején megmutatkozik. Nővére és a druida távozását követően, ő is rákényszerül, hogy elhagyja Árnyasvölgyet, és útra keljen. Menekülése nem tart sokáig, ugyanis a gnómok fogságába esik, ahonnan egy sötét harcos segítségével menekül meg. Útja során egyre többen csatlakoznak hozzá, így az Égi Forrás felé már egy kis csapattal kel útra. A társaságát egy legyőzhetetlen fegyvermester, egy elf királyfi, egy határmenti óriás, egy törpe és egy nyomkövető gnóm alkotja.

Mint írtam, maga a történet izgalmas, amit csak fokoz a csapat vegyes összetétele. A vége már nem sikerült annyira fergetegesre, mint az előző részé, bár mindvégig ott lebeg az olvasó szeme előtt a lehetőség, hogy annak ellenére, hogy a két Omshford testvér győzedelmeskedni fog, de nem biztos, hogy Brin túl is éli a kalandot. A Shannara Tündérköveiből már tudjuk, hogy a győzelemhez és Négyföld megmentéséhez néha önfeláldozásra is szükség van.

Kicsit sajnálom, hogy a hangsúly nem Brinen és az ő történetén volt, mert jó lett volna végre olvasni egy női főszereplős Shannara történetet. Igen, a felelősség nagyobb része rá hárult, hiszen az ő birtokában volt az Ildatchot elpusztítani képes Kívánságdal. Mégis Jair volt az, akinek az útját részletesebben nyomon követhetjük, ugyanis ő és csapata kerül többször veszélybe.

Jó volt olyan helyeken járni újra, ahol már az első két részben is látogatást tettünk. Ennek köszönhetően kicsit úgy éreztem, hogy visszatértem. Kicsivel többet megtudhatunk a druidákról is, és Allanonról is, aki a korral egy kicsit szentimentálisabb lett, és jobban megnyílik Brin előtt, mint tette azt Brin apja és nagyapja esetén.

Az előző két részhez képest, gyorsan haladtam az olvasással, ugyanis beszippantott a történet. Nem voltak benne üresjáratok, és ha éppen egy csendesebb időszak jött az egyik főszereplő idővonalán, akkor a másikon történtek izgalmas események, aminek következtében szinte letehetetlen volt a könyv.

Nem gondoltam volna, hogy egy tiniknek szóló, kissé gagyi MTV sorozat képes lesz behúzni Shannara világába. Az ismerőseim többsége 1-2 rész után letett a sorozat további nézéséről. Engem valahogy a történet és egyes karakterek meg tudtak fogni. Sajnáltam, hogy elkaszálták a sorozatot, de talán éppen ennek hatására éreztem azt, hogy el kellene olvasni a Shannara-trilógiát, főleg miután megtudtam, hogy az MTV által készített filmsorozat nem a könyvek alapján készült, csak egyes elemeit vette onnan, és szinte 80%-ban átírták. Így azok, akik látták a sorozatot, azok sem fognak unatkozni a Shannara-trilógia olvasásakor, hiszen egy teljesen más történetet kapnak, néhol azonos szereplőkkel és eseményekkel.

Szerencsére, azzal, hogy elolvastam a trilógiát, nem kell búcsút intenem ennek a világnak, ugyanis a Delta Vision kiadta a Shannara-trilógia előzménykötetét, a Shannara ​első királyát. A könyv már itt vár a sorára a polcomon, és remélem, hogy a nyár folyamán sikerül is elolvasnom. A nagy kérdés az, hogy a kiadó tovább gondozza e a sorozatot?! Ugyanis Terry Brooks, az eredeti trilógiát követően, annak népszerűségét látva, igen sok részt írt még ebbe a világba. Razor a molyon ennek is csinált egy polcot, ahová felkerült (majdnem) az összes (angolul megjelent) kötet, mely a Shannara világában játszódik. Nagyon remélem, hogy a kiadó tovább gondozza a sorozatot és akkor évente 1-2 résszel én is jelentkezni fogok, ahogy a könyvek megjelennek.

Aki eddig, hasonlóan hozzám, ódzkodott volna a fantasy műfajtól, annak nyugodt szívvel tudom ajánlani. Igaz, az első kötetben vannak unalmasabb részek, de ahogy beindul a cselekmény, az ember már le sem tudja tenni a könyvet. És amint befejezett egy kötetet már venné is a kezébe a folytatást. Mindegyik rész önállóan is kerek egész történet, de ennek ellenére ajánlott a sorrend betartása, mert vannak utalások az előzményekre.

Csak ajánlani tudom!

ISBN: 978 963 395 284 9
Delta Vision, 2019
Fordította: Sóvágó Katalin
Terjedelem: 660 oldal
Bolti ár: 4990,- Ft

(Összes olvasás: 238 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*