Kilátó – augusztus ’19

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

KilátóHiába is nézitek az időképet, nem ígér lehűlést. Hét közben meleg-rekordok dőlnek meg,  hétvégén pedig viharok tombolnak és ellehetetlenítik a kimozdulást. Nincs mit tennünk, olvasnunk kell. Rendben, de mit? A kiadók munkatársai visszatértek a nyári szabadságukról, és már dolgoznak ezerrel, de az eredmény csak szeptemberben lesz látható. Ez olyannyira igaz, hogy hiába böngésztem át több helyen is az augusztusi megjelenéseket, alig találtam valamit… A kétségbeesés távol áll tőlem, ugyanis van annyi könyv a várólistámon, hogy ne maradjak olvasnivaló nélkül egy ideig.

Ian McDonald: Luna – Ordashold
Ian McDonald: Luna – Ordashold

A sci-fi kedvelői nem maradnak újdonság nélkül ebben a hónapban sem, ugyanis a GABO gondozásában érkezik a Luna sorozat második része, az Ordashold. Bevallom, hogy még az első részt sem olvastam (Újhold), de azért jó lenne idén sort keríteni rá. A fülszöveg meghozza a kedvet az olvasáshoz:

A Corta Hélio, a Holdat uraló öt családi vállalat egyike elbukott, vagyonát ellenségei osztották fel egymás között, túlélői szétszóródtak a világban. Tizennyolc hónappal a tragédia után az életben maradt Corta gyerekek közül Lucasinho és Luna az Aszamóa család védelme alatt áll, míg Robson lényegében túsz a Mackenzie-k kezében. Az örökös, Lucas Corta pedig eltűnt a Hold színéről.
Lucas azonban nem halt meg, és nem hagyott fel a játszmával: még a halál sem akadályozhatja meg abban, hogy újra felépítse családi vállalatukat. A Corta Héliónak ugyanakkor szövetségesekre van szüksége, ezért Lucas mindent egy lapra tesz fel, és életveszélyes útra indul – a Földre, ahová holdi ember még soha nem tette be a
lábát.
Az ingatag holdi birodalomban pedig tetőpontjára ér a családok politikai ármánykodása, és kirobban a nyílt háború.

Ilyen rekord rövid újdonság lista még nem is volt a rovat fennállása óta. Talán ez is hozzájárult ahhoz az elhatározásomhoz, hogy a jövőben igyekszem több régebbi könyvet olvasni. Azaz, próbálom úgy összeállítani az olvasási listámat, hogy egy újdonság után egy régebbi megjelenés következzen. Ennek tükrében, a Kilátóban helyet fognak kapni olyan új megjelenések is, melyek már nem az első kiadást képviselik.

Harrison Fawcett: A Korona hatalma
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

A sort Harrison Fawcett: A Korona hatalma című regénye nyitja, mely immáron a harmadik kiadását éli meg. Azért is kerülhetett be ebbe a Kilátóba, mert a nyomda kapacitáshiánnyal küzdött, így az eredeti, júliusi megjelenés elcsúszott augusztus 2-re. Csodák még léteznek, ugyanis ma olvastam az író honlapján, hogy a nyomda ma szállította le a könyveket, így holnap reggeltől már lehet rohamozni a kiadó könyvesboltját 🙂

A 27. században, mikor a Démoncsászárnak is hívott IV. von Anstetten ül a Galaktikus Birodalom berillium-achát trónján, a Földtől 2000 fényévnyire létezik egy bolygó, melynek lakóiról rémisztő hírek terjednek a galaxisban. A Pannonon azok a turáni magyarok élnek, akik a Kárpátia csillaghajó fedélzetén 2399-ben elhagyták a Földet, hogy új hazára leljenek a Konföderáció határán túl.
A Turáni Csillagköztársaság saját fejlődési utat járt be, híven ápolja történelmét, ám népét megosztotta a pártütés, meggyengítette a polgárháború. Amikor távol a Pannontól előkerül a magyar korona egyik 1551-ben elveszett tartozéka, az egymással szemben álló északi és déli klánok a 2550-ben eltűnt Szent Korona nyomába erednek. A kutatást a nagy hírű ereklye után az okkult hatalommal bíró császár sem nézheti tétlenül, és legjobb emberét bízza meg a korona felkutatásával. Brett Shaw praetorianus ezredesnek egy idő után már nincsenek kétségei, hogy a magyar korona olyan misztikus hatalommal bír, amelynek birtoklásáért a szemben álló felek bármire képesek.
Harrison Fawcett (Fonyódi Tibor) fanyar humorral átszőtt történelmi oknyomozása során a 27. század perspektívájából szemlélve tárgyalja a magyar Szent Korona történetét, a gyakran egymásnak ellentmondó eredetelméleteket, a korona képi programját és „üzenetét”. Ismervén a regény előző kiadásainak (2000; 2009) utóéletét és az első kiadás óta folyamatosan érkező olvasói reakciókat, bátran kijelenthetjük, hogy művével a magyar science fiction egyik kultikus regényét sikerült megalkotnia.
A Korona hatalma a Mysterious Universe egyik nagy népszerűségnek örvendő alsorozata, a PANNON LEGENDÁK első regénye. A sorozat következő kötete, A Korona szövetsége 2019 tavaszán jelent meg a Tuan Kiadó gondozásában.

Augusztusi olvasási terv képekben

A júliusi tervemet majdnem sikerült teljesítenem. Mindössze az Újonc a világűrben csúszott át az augusztusi listára. Az elmaradt ajánlók készülőben vannak, és lassan olvashatóak is lesznek az oldalon.

Szinte hallom, ahogy egyesek felnevetnek amint megpillantják az augusztusi olvasási tervemet. Miért tennének ilyet? Mert nem gondolják, hogy sikerülhet elolvasnom Hamilton: Júdás elszabadul regényének mindkét kötetét ebben a hónapban. Igazuk van 🙂 Én már annak is örülnék, hogy ha sikerülne az első kötettel végeznem és a másikból legalább 5-10 oldalt elolvasnom augusztusban.

De mielőtt még belevetném magam Hamilton féltégláiba, be kell fejeznem Terry Brooks Shannara trilógiájának első részét, és Robin életrajzát is el kell olvasnom. Szóval, Júdás a hónap végére marad 🙂

A bélyegképhez felhasznált kép forrása: Pixabay

(Összes olvasás: 99 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*