Az ellopott troll – interjú Szélesi Sándorral

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Szélesi Sándor
Szélesi Sándor

Idén áprilisban jelent meg Szélesi Sándor Az ellopott troll című folk urbanfantasy krimi regénye a Metropolis Media gondozásában. A SZINT – Sci-fi Irodalmi Nyitott Tábor ideje alatt, egy konzultációt követően sikerült elcsípnem az írót, hogy beszéljünk a regényéről.

Sok műfajban alkottál már, de kicsit szokatlan a mostani. Miért pont folk fantasy?

Jó pár éve írtam három misztikus történelmi regényt, ami az ősmagyarság ötezer évvel ezelőtti kultúrkörében játszódott. Alapvetően egy mágikus, legendák világában élő népet képzeltem el, ahol valóban létezik a Tetejetlen Fa, és összeköti az alsó világot a földdel és az éggel. Abban az időben rengeteget foglalkoztam a magyar mítoszokban található lényekkel, istenvilággal, az ősmagyarság kozmogóniai elképzeléseivel. Ez a téma rettenetesen bevonzott és határozottan élveztem az írást. Amúgy is érdekelnek a különböző népek mítoszai és legendái, a sajátunk pedig még egyáltalán nincs kibontva.
A másik, hogy mindig is akartam írni egy olyan urban-fantasy krimit, mint Bogdán Istvánnak az Őfelsége magánnyomozója című műve. Tizenéves koromban olvastam először és imádtam. Hangulatos, aranyos, vicces. Nagyon régóta dédelgettem ezt a tervemet. Egyszer csak felszívtam magam és a saját szórakoztatásomra leültem megírni.

A szokásos urban fantasytól eltérően ez a regény nem komor hangulatú, hanem inkább humoros, könnyed. Miért ezt a stílust választottad?

Előtárhattam volna valami nagy, heroikus történetet, de igazából a hócipőm tele van a nagy, heroikus világmegváltó történetekkel, kiömlő vérrel és gyilkos végzettel. Néha az ember csak hátra akar dőlni és pihenésképpen belemerülni valami könnyed regénybe. Egyszerűen csak egy egyszerű szórakoztató, pörgős sztorit akartam nyújtani. Éppen ezért nem is terhelem meg az olvasót aprólékos leírásokkal, és csak csöpögtetem a mágiarendszer leírását, a lényeg a könnyedségen van.
Érdekes módon első körben maguk a kiadók nem tudtak mit kezdeni a regénnyel. Több kiadót is megkerestem, de általában ódzkodnak a zsánerek között egyensúlyozó művektől. Üzleti szempontból a jól körülhatárolható művek kevesebb kockázatot jelentenek, hiszen kiszámítható az olvasó tábor nagysága, ismerik az igényeit. Az ellopott troll kiadásához kell egy kis merészség és pofátlanság – szerintem. Akadt olyan kiadó aki át akarta íratni, vagy mesére vagy véresebbre, és ilyenkor az írónak döntenie kell, a kényelmi szempontokat választva beadja a derekát, vagy rizikózik és megy tovább a következő kiadóhoz, ahonnan megint csak visszautasítást kaphat. Én rizikóztam.

Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Mondhatjuk, hogy ez egy szerelemgyerek?

Ha egy trollt lehet szerelemgyereknek nevezni akkor igen. De viccen túl, persze, mondhatjuk. Igazából remélem, hogy minden olvasó érezni fogja ezt, hiszen senkit nem akar bántani, senkit nem akar kikészíteni, megrémíteni, földbe döngölni. Az oldalain egy mágikus Budapest, egy varázslatos világ található. A lényeg, hogy kalandozzunk egyet ebben a szürke valóság helyett. Az ellopott troll kapu egy imádni való világba – szerintem.

A regényben Magyarország királyság, de a király nem varázslény. Van ennek valami koncepciója?

Könnyű varázslóként királynak lenni, viszont egy egyszerű emberként sokkal nehezebb egy köteg varázsló és varázslény felett állni és rendet tartani. Meg egy esendő, szeretni való királyt akartam, nem egy brutál übermágust. Az én királyom, I. Benedek, a ’80-as években például ki-kiszökött a várból a városba, és akkor egy lány megtanította autót vezetni egy Škoda 120L-essel. Benedek király amúgy is egy kicsit népmesei figura: van három lánya, akik közül a legkisebb a legengedetlenebb és persze ezt szereti legjobban. Az ellopott troll felépítésekor sokszor visszanyúltam a népmesékhez, azok karaktereihez, fordulataihoz, és ki-kikacsintok az olvasóra. Igazából játékos kedvű felnőtteknek íródott, azoknak, akik nem felejtették el a gyerekkorukat. De szigorúan krimi, nem mese.

A miniszterek varázstudók és a nyomozók között is sok varázslény van. Milyen más „lényekkel” találkozhatunk még a történetben?

Ebben a világban megkülönböztetünk varázstudókat és varázslényeket. Varázstudók azok, akik amúgy emberek, de így vagy úgy képesek a mágia valamilyen szintű vagy formájú kezelésére. Ilyenek többek között a táltosok, sámánok, különböző mágusok, szépasszonyok, boszorkányok, és egy különleges csoport, a garabonciások. És vannak varázslények, mint példáu a címben szereplő troll, mellette pedig fanyüvők, kőmorzsolók, csordásfarkasok – ami a vérfarkas magyar megfelelője – vadleányok, pörtmandli, de varázslény a mitmitke, a lúdvérc, a pilinkó. És ha valaki olvasta az ősmagyar sorozatomat, ebben a regényben megtalálhatja az ott szerepeltetett mohost is.

A főszereplőd egy emberizink és a segítője egy szépasszony. Bemutatnád őket pár szóban az olvasóknak?

Tóth Bercel hadnagynak kicsit nyers a stílusa, ami miatt nem ő a legnépszerűbb a Teve utcai rendőrség állományában. Pláne a varázslények ügyosztályán. Hajlamos a kapitányát a gutaütésig eljuttatni. Az egyetlen, akivel jól kijön, az a már lezárt házasságából származó, 15 éves lánya, Panni. Neki nem tud nemet mondani semmire. De persze nehéz is, mert Panni rettentő talpraesett.
A szépasszony a francia Police Nationale inspektora. Megfigyelőként van Magyarországon. Azért választotta Bercelt, mert vonzódik a kaotikus karakterekhez. Tóth Bercel pedig egy igazi kaotikus karakter. Bízzál rá egy egyszerű nyomozást és tuti egy országos balhét fog belőle kerekíteni.

Varázslények Ügyosztály

Ha jók az információim, akkor Az ellopott troll egy sorozat első része. Hogyan tervezed a folytatást? Megmaradnak a főszereplők?

A főszereplők megmaradnak, Tóth Bercel, exneje, lánya és a szépasszony is, valamint a gutaütés közelében álló Té őrnagy. A második rész két héttel az első után játszódik, de attól lényegében függetlenül is olvasható lesz. Mindegyik kötetet egy külön üggyel nyitunk majd. Végül is ez egy krimi, aminek a középpontjában egy nyomozás áll, a nyomozásokat pedig le kell zárni. Illik a tettest rács mögé juttatni.

Ha valakinek tetszett, akkor vigye hírét, mert egy ilyen, kevert zsánerű történet nehezebben jut el az olvasókhoz!

Köszönöm az interjút Szélesi Sándornak.

Az ellopott troll megrendelhető közvetlenül a kiadótól is, kedvezményesen.

(Összes olvasás: 269 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*