Orson Scott Card: A hetedik fiú

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Orson Scott Card: A hetedik fiú
Orson Scott Card: A hetedik fiú

A hetedik fiú hetedik fia a legendák szerint rendkívüli tehetséggel rendelkezik. Orson Scott Card ezen népi hiedelemvilág köré építtette fel történetét, egy alternatív történelmi szálra. Az események valamikor a XVIII-XIX. században játszódnak, a frissen függetlenné vált újvilágban, ahol a telepesek még csak most kezdik felfedezni az új kontinens nyújtotta lehetőségeket. Azonban az egyház itt sem hagyja békében élni őket, hitük szerint, és tűzzel-vassal küzd a babonaság ellen.

Orson Scott Card már a Végjátékkal bebizonyította, hogy érdemes figyelnem a munkásságára, mert nem csak érdekes és izgalmas történeteket ad az olvasó kezébe, hanem hihetetlenül jó mesélő is egyben. Igaz, a Végjáték-sorozat minősége igencsak hullámzóra sikeredett, mégis vissza tudott csábítani a Fhérgekkel. Azóta, ha meglátom valahol a Fhérgek borítóját (pl. a háttérképeim között), vagy szó esik a regényről, mindig jó érzés tört el és eszembe jut, hogy milyen jó volt belemerülni a történetbe.

Egy idő után már szinte hiányzott, hogy olvassak valamit Cardtól, de nem tudtam, hogy melyik könyvét válasszam, mert tartottam attól, hogy a Fhérgek után esetleg csalódás fog érni. Amikor megláttam a Könyvfeszten a Teremtő Alvin-sorozatot, igen nagy dilemma előtt álltam. Mi van ha nekikezdek a sorozatnak és az is hullámzó minőségű lesz? Ráadásul a Végjáték-sorozat sci-fi, és a Fhérgeket is ebbe a zsánerbe sorolják, még a Teremtő Alvin egyértelműen fantasy, amivel bár kezdek megbarátkozni, még mindig vannak kétségeim. Egyszer élünk, úgyhogy belevágtam…

Már az első oldalon megteremti a hangulatot Card, ahogy elmeséli kicsi Peggy és Marós Maris, a tyúk történetét. Mosolyt csal az olvasó arcára, ami aztán le is olvad róla, ahogy gyülekeznek a sötét felhők az égen. A tragédia egyre közelebb kerül, mint Millerék szekere a kis patakhoz, melyen át szeretnének kelni még a vihar és a sötétedés előtt, hogy a bakon ülő terhes asszony a fogadóban tölthesse az éjszakát. Azonban a természet harcra kész, hogy megakadályozza az átkelést, és az esőzés megduzzasztja a patakot amikor a szekér éppen a közepére ér. Peggy, akinek különleges képessége van és látja az emberek szívében lakozó fényt, észreveszi, hogy a szekéren utazó család nagy bajban van és riasztja a kis közösséget, hogy a segítségükre siessenek. Azonban a tragédia bekövetkezik és az egyik Miller fiút elsodorja az áramlás, aki hősiesen feláldozta magát, hogy édesanyja megmenekülhessen.

A pocakban pedig a hetedik fiú hetedik fia küzd az életéért, hogy egyáltalán világra jöhessen. Ha sikerül neki még azelőtt meglátnia a napvilágot, hogy testvére, akit elsodort az áramlat, feladná a küzdelmet az életéért, akkor valóban hetedik fiúként jöhetne a világra. Ha elkésik, akkor csak hatodik (élő) fiúként születik meg. Nem csak az idővel fut versenyt, hanem a magzatburokkal is küzd, ami nem akar felhasadni. Azaz a víz megtesz mindent, hogy elveszejtse. A csatát Alvin nyeri, de a háború kimenetele még kétséges…

Card a történetében a népi hiedelemvilágot és az államilag elismert és támogatott vallást ütközteti össze, miközben bepillantást nyerhetünk Alvin és családja életébe. Ez a kettősség a Miller családon belül is megtalálható, hiszen az anya hívő, templomba-járó és a gyerekeket is a keresztény erkölcsök és tanítások szerint neveli. Még az apa messziről kerüli a templomot. Azonban a Miller család házában a feszület mellett jól megférnek a különböző védő szimbólumok is, biztos ami biztos alapon.

Alvin a sors kegyeltje, amit a szülei tudnak róla, de a fiúban nem tudatosítják. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy víz közelébe se menjen, hiszen az az életébe kerülhet. Azonban a Pusztító ott settenkedik körülötte és megpróbál az életére törni, de Peggy a távolból is Alvinon tartja a szemét és próbál neki segíteni.

A dolgok akkor kezdenek megváltozni, amikor egy vándor, Mendemondó, ki történetért történetet ad, a házukba téved és élelemért, szállásért segít a ház körül. Ő az aki észreveszi, hogy ez a család nem éppen hétköznapi, és Alvinban ott szunnyad valami erő, a tudatalattijában. Ez a Teremtés hatalma, melynek az “előhívásához” Mendemondó próbál segíteni Alvinnak.

Egy igazán magával ragadó történet, mely a Pusztító és a Teremtő harcának kezdetét tárja elénk, egy idilli, hangulatos, telepes közösségben. Olyan ez, mint A farm, ahol élünk vagy a Váratlan utazás, csak éppen fantasy köntösben. Jó, annyira nem bugyuta a története 🙂 Viszont, ha megvan az a hangulat, amit gyerekkorunkban éreztünk, amikor ezeket a sorozatokat néztük, akkor valami hasonlóra számíthatunk a könyv esetén is, csak éppen felnőtteknek szánva. Nem szeretném degradálni A hetedig fiút ezzel az összehasonlítással, csak azt szeretném éreztetni, hogy mennyire be tudott rántani és újra gyereknek érezhettem magam, miközben azért vannak durva dolgok is a regényben.

A történet lassú folyású, de nem unalmas, köszönhető a folyamatosan fennálló feszültségnek. A dráma ott vár bennünket a következő oldalakon, de nem tudjuk pontosan, hogy mikor következhet be és mi okozhatja. A víz ott van mindenhol, egy pohárban, egy pocsolyában, a havas tájban vagy éppen egy gerendában. A család tudatában van a veszélynek és annak is, hogy Alvin különleges képességekkel rendelkezik, de mégis próbálják hétköznapi gyerekként kezelni és óvni minden veszélytől.

Card nagyon jól jeleníti meg a belső- és a mindennapok konfliktusait. Mendemondó próbálkozását, hogy segítse a családot, de ne legyen tolakodó, illetve az igyekezetét, hogy feltárja Alvin tehetségének mibenlétét. A család próbálja titkolni, hogy a fiú különleges, de idővel belátják, hogy az öreg vándor sem vak és ő is felfigyel az apró jelekre.

Egy igazán lenyűgöző és magával ragadó mese, ami beszippantja az olvasót és az utolsó oldalig nem ereszti. Szerencsére, mivel sorozatról van szó, az első kötet után nem kell elbúcsúznunk ettől a világtól. A Delta Vision kiadónak köszönhetően a teljes sorozat elérhető magyarul is, így hat részen keresztül követhetjük az események alakulását, valamint a Pusztító és a Teremtő párharcát.

Aki ki akar szakadni egy kicsit a szürke hétköznapokból, vagy csak egyszerűen elmerülne egy meseszerű történetbe, ahol kicsit másképpen alakult a történelem, mint ahogy mi ismerjük, annak kiváló választás a könyv.

A hetedik fiú hetedik fia legendája az Iron Maident is megihlette:

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Folytatása következik…A rézbőrű próféta

IMÁDTAM

ISBN: 978 963 395 054 8
Delta Vision, 2014
Fordította: Horváth Norbert
Terjedelem: 284 oldal
Bolti ár: 2990,- Ft

A kötetek megvásárolhatóak közvetlenül a kiadótól is, IDE kattintva.

Mások pedig így látják:
Könyvek erdeje
ekultura.hu
Profondus Librum
Olvasónapló

(Összes olvasás: 481 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*