Ariela Grandi: Nanu

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Ariela Grandi: Nanu
Ariela Grandi: Nanu

Tavaly jelent meg Ariela Grandi negyedik regénye, a Nanu, amely egy kalandokkal teli, izgalmas ifjúsági fantasy. Aki már olvasta valamelyik történetét, az tudja, hogy igen dús fantáziával megáldott az írónő, és nem riad vissza a szürrealista dolgoktól sem. Most a helyszínben fedezhetjük fel ezt a szürrealizmust, ugyanis egy olyan világba kalauzol el bennünket, ahol nincs éjjel, sem nappal, hanem csak a folytonos sötétség. Az ott lakók között él egy legenda, miszerint egyszer majd megszületik egy gyermek, aki kivezeti a népet a fényre. Nem, nem Nanu a kiválasztott, hanem a húga, Zivka. Azonban, mielőtt Zivka tudomást szerezne fontosságáról, bekövetkezik a tragédia.

A falu varázslója álmot lát, miszerint, a gonosz boszorkány csapatokat küld hozzájuk, hogy elrabolják Zivkát és ezzel megakadályozza, hogy az embereket kivezesse a fényre. De ahhoz, hogy megtalálják a barlangot, mely a másik világba vezet, nem elég a lány, hanem szükséges még a varázskönyv és a csillag is. Ezen utóbbi hollétéről senkinek sincs tudomása, de a varázskönyv Lazeron, a falu mágusának a birtokában van. Az álom mást is megmutatott neki, mégpedig azt, hogy a támadás folyamán őt megölik és elrabolják a könyvet is. Nincs más választása, mint Nanura bízni a titkait, de nem említi meg, hogy húga a kiválasztott.

Az álom valóra válik, és Nanu szüleit, akárcsak Lazeront és a falu legtöbb lakóját lemészárolják. Amikor hősünk, aki ekkor még csak 10 éves, húga, a 4 éves Zivka megmentésére indul, nem kap támogatást, így egyedül néz szembe a feladattal. Túl messzire nem jut, mert amikor a haramiák észreveszik, hogy követi őket, rálőnek, ő pedig a gyors sodrású folyóba veti magát.

Az igazi történet valójában 15 évvel később indul útjára, amikor Nanu már kész fiatalember és felkészült húga megmentésére. Nem kellett sietnie, hiszen Lazeron bűbájt tett a könyvre, amivel bezárta tizenöt évre. Társául szegődik Erion, akivel együtt nevelkedett, miután kihalászták a folyóból. Minden adott egy kis kalandhoz, és az olvasó nem is fog csalatkozni.

Nincs nagyon megállás a történetben. Egymás követik az események és a két fiú csak sodródik velük, miközben a szemük előtt ott a cél, kiszabadítani Zivkát, és kivezetni az embereket a fényre. De ahhoz először vissza kell szerezniük a varázskönyvet és valahogy rá kell jönniük, hogy hol lehet a csillag, ami segíthet átjutni a fény világába. A történetben viszont van egy csavar, ugyanis Nanu azt hiszi magáról, hogy ő a kiválasztott (Lazeron ezt mondta neki). El tudjuk képzelni, hogy mi történne, ha feltüzelné az embereket a varázskönyv és a csillag birtokában, hogy kivezeti őket a fényre és erre nem lenne képes? Izgalmasan hangzik 😉

A világ és a benne lévő kis királyságok, mondhatni városállamok, jól meg van jelenítve. A leírások nem túl hosszadalmasak, mégis elegendőek ahhoz, hogy el tudjuk képzelni a falukat, az ezüsterdőt, a palotákat és a sötét, lakatlan területeket. Bár a történet nem kimondottan célirányosan halad, legalábbis ez az érzése az olvasónak, minden egyes kalanddal kicsit közelebb kerülnek a célhoz főhőseink. Az útjuk során új barátokra és segítőkre akadnak. Persze, ahol rájuk van szükség, ott ki is veszik részüket a munkából.

A szereplők egy kicsit túlidealizáltak, ahogy ezt egy ifjúsági regénytől el is várjuk. De a veszélyek és az ellenfelek már nem olyan mézes-mázosak és nem riadnak vissza a gyilkosságtól sem. Így a kaland mellé kapunk egy kis véres csatát is, amiben birodalmak dőlnek meg. Itt már szembe kell néznie az olvasónak a veszteségekkel is, ami lerántja a tündérmesékről a leplet.

Szórakoztató és érdekes olvasmány, de… és itt jön a “de”. Van benne egy logikai hiba, ami elkerülhető lett volna, ha van egy előolvasó, aki felhívja rá az írónő figyelmét. Persze ehhez az kellett volna, hogy az előolvasó egyben kapja készhez a kötetet, mert ha fejezetenként olvassa, ahogy az írónő halad, akkor valószínű, hogy ő is átcsúszik rajta. Ezért a logikai bukfencért lett csak négy pontos a történet.

Leginkább felsősöknek ajánlanám, akik már kinőttek a mesék világából, de nem akarnak belépni a realitásba, így inkább fantasy történetekkel szórakoztatnák magukat. A regény könnyen olvasható, letisztult és töprengésre készteti az olvasót, hiszen a kaland során több feladattal is meg kell birkózniuk főhőseinknek. Közben azért kapunk egy kis romantikát és egy kis drámát is.

A könyvet köszönöm az írónőnek.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 978 615 5812 02 6
Holnap Magazin, 2017
Terjedelem: 189 oldal
Bolti ár: –

A kötet megrendelhető közvetlenül az írónőtől, IDE kattintva.

(Összes olvasás: 133 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*