Izolde Johannsen és a Kriegsmarine – Interjú

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Izolde Johannsen
Izolde Johannsen

Izolde Johannsen legújabb könyve szeptember 2-án jelent meg az Underground Kiadó gondozásában. A jól ismert két sorozat mellett (A kárhozat éjjele és A Kobzos éneke) egy harmadikba kezdett, ami A Birodalom tengeri bástyái nevet viseli. A most megjelent könyv, A birodalmi kalóz, egy történelmi regény, mely az Admiral Graf Spee páncélos hajó, ismertebb néven zsebcsatahajó történetét meséli el.

A kárhozat éjjele egy misztikus-történelmi sorozat, ami több ponton is kapcsolódik a valósághoz. Most mégis egy teljesen új, történelmi sorozatba kezdtél. Minek köszönhető ez a váltás? Egyáltalán, nevezhető-e váltásnak?

– Inkább fejlődésnek nevezném. Az eddigi sorozatok számomra a gyakorlás folyamatát erősítették. Mindig is valós történelmi regényt szerettem volna írni, olyat, ami egyfajta átmenetet képez a száraz tényfeltáró dokumentum regények és a fiktív történelmi regények között. Ezenfelül mivel életrajzírással is foglalkozom, óhatatlan, hogy a főszereplőm teljes életrajzát is beleírtam a történetbe, ezzel színesítve a képet.

II. világháborús könyvekből Dunát lehetne rekeszteni. Mégis, neked sikerült egy olyan területre rátalálnod, amivel nem nagyon foglalkoztak sem a történészek, sem az írók. Hogyan találtál rá a témára?

– Középiskolás korom óta foglalkoztam a II. világháborús német birodalmi történelemmel, és a háborús évekkel. 2004-ben aztán megismertem egy új vonalát a háborúnak, a tengeri és óceáni hadviselést. 2007-2008-ban a TIT Hajózástörténeti és Hajómakettező Klub tagjaként előadásokra jártam és akkor már kifejezetten életrajzokkal foglalkoztam. Elsősorban a nagy felszíni hadihajók történetét és kapitányaik életrajzát kutattam összevetve a szárazföldi és a vízi történéseket az első világháború végétől egészen 1946-ig. Eleinte Erich Raeder nagyadmirális életével foglalkoztam, aztán a sorozat terveként az 1939-es év első jelentős tragédiájával az Admiral Graf Spee páncéloshajó történetével és parancsnoka Hans Langsdorff életrajzával. A kutatások végeztével, 2015-ben kezdtem el írni a kéziratot. Így született meg a későbbi, „A birodalom tengeri bástyái” címet viselő hadtörténeti sorozat terve.

A birodalmi kalóz
A birodalmi kalóz

A sorozattal valóban hiánypótló munkát végzek, mert a témában a hazai irodalomban csak szemelvények jelentek meg, fejezetek, cikkek, illetve a teljes, kerek történetet még nem írta meg senki – értem ezalatt az Altmark ellátóhajó végzetét, ami az Admiral Graf Spee által elsüllyesztett angol kereskedelmi hajók fogoly legénységét szállította. De még a külföldi irodalomban (lásd. angol, német, spanyol ) sem jelent még meg regényes formában a teljes történet.

A regényt egyedül kezdted el írni, de egy idő után egy társszerző is becsatlakozott. Ki Michael T. Marble és mit tudhatunk róla?

– A kézirat felvázolását követően elhatároztam, hogy összehozok egy szakértőkből álló csoportot, akik segítenek abban, hogy a regényben szereplő hadászati, hajózási, műszaki és politikai vonal a legtökéletesebb formát öltse. Elsőként egy hadászati szakértőre volt szükségem, ő Kucskár Mihály, aki az 1939-1945 című hadtörténeti blog szerkesztője. A megbeszéléseink után már közös munkában gondolkodtunk, így pl. a térképek, a legénység divízióinak bemutatása az ő munkáját dicsérik.

Mennyi a fikció és mennyi a történelmi tény a regényben?

– A történelmi regény írásakor a legfőbb törekvés a minél pontosabb megközelítése a valóságnak. Óhatatlan, hogy bizonyos mennyiségű fikció teret kap, de nagyon sokat segített az, hogy mind a Graf Spee mind az Altmark, de még az angol kereskedelmi hajók legénysége is meglehetősen grafomán hajlamú volt, sokan írtak naplót és teljes önéletrajzi regényt valamint csaknem napra, órára pontosan dokumentáltak mindent. A regényben nagyon sok eredeti párbeszéd helyet kapott, illetve a fellelhető dokumentum anyagok is helyet kaptak.

A birodalmi kalóz - montázsA történelmi események hiteles ábrázolása mellett, gondolom nem volt egyszerű a tengerészeti szakzsargon elsajátítása sem. Ha jól tudom, akkor egy kisebb, szakmai csoport is segített a regény elkészülésében. Mesélnél erről bővebben?

– A Kriegsmarine-csoport velünk, írókkal együtt, nyolc tagot számlál. Nagy örömömre mindenki azonnal igent mondott a közös munkára, így körünkben üdvözölhetjük Veperdi András és Székely István nyugalmazott tengerészkapitányokat, Dr. Pék Györgyöt, aki hazailag és nemzetközileg elismert modellező szaktekintély, Dr. Jann Michael Witt professzort aki Németországból kísérte figyelemmel a kézirat alakulását és értékes tanácsaival, valamint az ajánlott olvasmányokkal támogatta munkásságomat. A csapat további két igen fontos tagja Krystohans a lektorunk és te, aki amellett, hogy az előolvasónk és a bloggerünk vagy, a regény politikai-ideológiai kutatási anyagának gyűjtésében is jeleskedtél.

Ha jól tudom, akkor egy honlapot is létrehoztatok a regénynek, ahol a jövőben sok kiegészítő információ is fellelhető lesz. Mire számíthat majd az olvasó ezen az oldalon?

– Kifejezetten a regény mellé terveztük a honlapot. Az általunk kutatott térképek, a fellelt kisegítő anyagok, fotók és dokumentumfilmek tárhelye lesz, ahol az olvasó elidőzhet, és további érdekességeket talál majd. Ezt a vonalat szeretnénk a későbbiekben a sorozat többi részénél is tovább vinni. A regénynek még kézirat korában indult el a facebook-on található oldala (A birodalmi kalóz) ahol az érdeklődők mindvégig nyomon követhették a regény készülését, valamint a megjelenést előkészítő pillanatokat. A regénynek önálló felülete van a MOLY oldalon is, ahol már élénk érdeklődés kíséri a megjelent könyvet.

A sorozat következő része a Gránátok a becsületért munkacímet viseli. Melyik hajó sorsát követhetjük majd nyomon a készülő regényben?

­- A Bismarck csatahajó története következik másodikként. Erről a hajóról már nagyon sokan és sokféle módon írtak, de én a sorozat vonalát követve ebben az esetben is a kapitányra fókuszálok majd, azaz ebben az esetben Ernst Lindemann parancsnok életrajza szerepel majd a regénybe ágyazva, illetve időben is ugrok, mert ebben az esetben már az 1940-41-es háborús Németország bemutatása következik majd.

Gránátok a becsületértA terveid szerint, hány részből fog állni A Birodalom tengeri bástyái sorozat és milyen időközönként tervezed az egyes részek megjelenését?

– Terveimben szerepel a Z-tervben megépített hadihajók bemutatása, valamint a sorozat lezárásaként Erich Raeder nagyadmirális életrajza, mely magyarul még nem jelent meg történelmi nagyregényként. Számításaim szerint két évente jelenne meg új történet, mert ahogy haladunk előre az időben úgy fogy az amúgy is csekély magyar nyelvű irodalom és fellelhető anyag, így időm java részét a fordítások és a kutatások viszik majd el.

Mennyire fogja befolyásolni a már futó sorozataid tervezett megjelenéseit A Birodalom tengeri bástyái?

– Az eddigi sorozataim további részeit mindemellett évente tervezem majd megjelentetni.

Elsősorban kiknek ajánlanád A birodalmi kalózt?

– Igyekeztem úgy megírni, hogy mind a laikus, történelem szerető olvasók, mind a szakmai anyag iránt érdeklődők megtalálják a számításaikat. A visszajelzések alapján a női olvasóknak is tetszik a történet, de a fiatalabb olvasóink, akik most ismerkednek a történelemmel, ők is egy olyan érdekes és kevéssé ismert szeletet kapnak általa a II. világháború éveiből, melyet idő hiányában az iskolákban nem is tanítanak.

A lelkes rajongók hol tudják nyomon követni a készülő regényt? A második kötetnek is lesz weboldala?

– Weboldala még nem üzemel, de a facebook-on már él a kézirat saját oldala (Gránátok a becsületért), ahol fotók, érdekességek gyülekeznek és ahogy megjelennek majd a részletek, úgy lehet majd nyomon követni alakulását. Ezen felül honlapomon is önálló oldala van a kéziratoknak.

Mik a terveid a jövőre nézve?

– Most örömmel várom a visszajelzéseket, készülök a leendő könyvbemutatóra illetve 2016 novemberében a TRT (Történelmiregény Írók Társasága) tagjaként előadást tartok többedmagammal a Pázmány Péter Tudományegyetemen saját kutatási anyagom, azaz a II. világháborús birodalmi haditengerészet felemelkedése és bukása témakörben.

Nagyon köszönöm a beszélgetést, és ezúton üdvözlöm a blog olvasóit.

Köszönöm az interjút Izolde Johannsennek.

Akinek felkeltette az érdeklődését a regény, az meg tudja rendelni az Underground Kiadó honlapjáról, IDE kattintva.

(Összes olvasás: 215 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

One Reply to “Izolde Johannsen és a Kriegsmarine – Interjú”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*