Ariela Grandi: Démonok harca

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Ariela Grandi: Démonok harca
Ariela Grandi: Démonok harca

Aki olvasta már Ariela Grandi: Csodálatos világ című regényét, az tudja, hogy az írónő által megalkotott világ igencsak szürreális. Nincs ez másképpen a Démonok harcában sem, ugyanis itt is keveredik a gyermeki fantázia és a kegyetlen valóság. A legjobb példa erre az első fejezet, ahol az olvasó rögtön az események közepébe csöppen, egy harcok dúlta sivatagban, ahol éppen a menny és a pokol seregei csapnak össze egymással a világ feletti uralomért. A heves harcok közepette az egyik démont (Owen) elvarázsolja egy angyal (Amina) szépsége, aminek következtében felborul a megszokott rend. A furcsa szerelemből egy félvér gyermek születik, aki történetünk főhőse.

Igen, én is kicsit szemforgatva kezdtem bele a könyvbe, hiszen kinőttem már a menny és pokol féle mesékből. Az első pár fejezet után azonban elkezdett érdekelni a történet, és magának Evannak a sorsa, aki arra ítéltetett, hogy a Földön élje le az életét, a képességeitől megfosztott angyal anyja és démon apja körében. A szülők megpróbálták titokban tartani származásukat és igyekeztek minél jobban beilleszkedni a földi társadalomba és gyermeküket is ennek megfelelően nevelték. Egy napon Evan különleges képessége felszínre tör, amikor megmenti a legjobb barátnőjét a biztos haláltól. Azonban hiába próbálkozik újra előhozni a benne szunnyadó erőt, nem jár sikerrel egészen tinédzser koráig.

Kicsit hasonlít a történet a ma oly népszerű Marvel képregényekhez, ahol egy ifjú szuperhős felfedezi különleges képességeit és igyekszik azt a világ szolgálatába állítani. Azonban Evannal más a helyzet, ő nem akar részt venni a “jók” és “rosszak” háborújában. Ő inkább ki szeretne maradni és élni a földi életet ahogy azt apja és anyja is teszi. Persze, kíváncsi milyen erő lakozik benne, de nem mer szólni a szüleinek. Így egyetlen segítője, apja démon barátja, akit ő nagybátyjaként tart számon, és aki lassan felvilágosítja szülei valódi származását illetően, segít neki a démoni oldalának felfedezésében. De az élet nem ilyen egyszerű, és egyszer csak az események sűrűjében találja magát, ahonnan nem lát kiutat.

Érdekessége a regénynek, hogy még végig a pokol és a menny közötti csatározásokról beszél, ahol fel-fel bukkannak démonok és angyalok, addig egyetlen egyszer sem említi Istent vagy a Sátánt. Mindkét hatalom vezérét a “nagyfőnök” megnevezéssel illeti, így akár el is vonatkoztathatunk a sablonos vallásos mitológiától. Sőt, ha jobban górcső alá vesszük e két hatalom világát, rájövünk, hogy jobban hasonlít az ókori görög mitológiához, mint a keresztényhez. Hiszen a mennyeknek, akiknek kötelességük támogatnia az elesetteket és segítenie a rászorulókat, igencsak hűvösen viseltetnek Evan és barátnője irányában, amikor azok menedéket kérnek, hogy elrejtőzhessenek a pokol vezére elől. A másik oldalon pedig ott van Edvin, Evan “nagybátyja”, aki démon létére kiáll legjobb barátja mellett, aki nélkül sokkal nehezebben indult volna Owen és Amina földi élete. Támogatja őket ahol csak bírja és saját gyerekeként szereti Evant.

A karakterek nagyon is emberiek, még Edvint is beleértve. Megpróbálnak normális emberi életet élni és nem beleavatkozni a hatalmak közti harcba. Evan sem azért fejleszti a képességeit, hogy békét hozzon a világba, vagy éppen meghódítsa azt. Mindössze a kíváncsiság hajtja és tudja azt, hogy ha uralni tudja képességeit, akkor kisebb a kockázata annak, hogy felindult állapotban esetleg véletlenül használja őket.

Az első pár fejezet után beindulnak az események és esélye sincs az olvasónak letennie a könyvet, hiszen egyik izgalmas dolog után jön a következő, és ez kitart a történet végéig. Nincs idő megpihenni, mert amikor azt hinnénk, hogy végre egy kis nyugalmas átmenet következik, ismét beüt a mennykő és szereplőink újra elgondolkodhatnak, hogy mitévők is legyenek.

A felpörgetett események mellett megvan az ideje a gyásznak és az örömnek is. Tehát nem egyhangú, állandó csatározások, cselszövések és árulások követik egymást, hanem részesei lehetünk a szerelmek kialakulásának, házasságoknak és az utódok megérkezésének. Persze, mindig beárnyékolja az örömöt a tudat, hogy a pokol nagyfőnöke nem nyugszik addig még meg nem szerzi a hatalmat a világ felett.

Az írónő előző regényénél szóvá tettem a külalakot. Igaz, ebben a kötetben sincs tartalomjegyzék, amit most nem is hiányoltam, mert az egész történet fejezetekre van bontva, de az események nem különülnek el annyira, hogy részekre lehessen bontani a regényt. A borítóval még mindig nem vagyok kibékülve, de ez legyen az én problémám. 🙂

Egy kicsit mégis felemás érzésekkel vagyok a könyv iránt. Egyrészt nagyon jó a története, kidolgozott és átgondolt. Nincsenek benne logikai hibák, így nem zökkenünk ki olvasás közben. Másrészt ezzel a pokollal és mennyel nem tudok mit kezdeni. Próbáltam behelyettesíteni mással a két hatalmat, ami többé-kevésbé sikerült is, de vannak olyan elemei a történetnek, amik nagyon is kapcsolódnak a keresztény mitológiához. Összességében azonban azt kell mondanom, hogy egy jól sikerült regényt adott ki a kezei közül az írónő.

A könyvet köszönöm az írónőnek.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 978 615 5483 35 6
Holnap Magazin, 2015
Terjedelem: 208 oldal
Bolti ár: –

A kötet megrendelhető közvetlenül az írónőtől, IDE kattintva.

(Összes olvasás: 116 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*