A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva

Idén júniusban jelent meg A. G. Hawk (Vass Attila) első novelláskötete, melyben helyet kapott fantasy, thriller, sci-fi és krimi egyaránt. Így bárki megtalálhatja a kedvére való témát, bár az is igaz, hogy éppen ebből kifolyólag nagyon kevés olyan ember lesz, akinek minden írás tetszeni fog. Mondhatni, hogy ez a kötet nem más, mint szárnypróbálgatás az író részéről és egyben közvélemény-kutatás is, hogy melyik az a műfaj, amibe érdemes a továbbiakban energiát fektetni.

A kötetben hat elbeszélés olvasható és egy regényrészlet, mindegyik más-más műfajból ad ízelítőt az olvasónak. További érdekesség a vegyes felhozatal mellet, hogy az író mindegyik elbeszélésnél feltünteti az általa ajánlott zenei aláfestést is. A hangulat megteremtéséhez lehet, hogy ez is ad valamit, de én sajnos nem tudok zene mellett olvasni, így ezen ajánlásokat csak később hallgattam meg.

A kiadáshoz mindössze annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy a tördelésre azért több figyelmet kellett volna fordítani és minden elbeszélés kezdődhetett volna új oldalon. Valamint egy tartalomjegyzék is elfért volna. Tudom, sokan feleslegesnek tartják, de hiánya döbbentett csak rá, hogy igenis szükséges. A külsőségek után pedig nézzük magukat a történeteket.

Most gondolom azt várja tőlem a kedves olvasó, hogy mindegyik írást egyenként fogom elemezgetni és górcső alá venni. Sajnos csalódást kell okoznom, ugyanis már több mint egy hónapja olvastam a könyvet és jó pár történet a feledés homályába veszett. Persze, ha bele-bele olvasok, akkor felrémlenek az események, de csak azt tudom, hogy melyik tetszett és melyik nem.  Viszont három elbeszélés és maga a regényrészlet nagyon is megmaradt.

A Mágia királynője egy hamisítatlan mese, ahol a 18-as karikára valóban szükség van. Nem, nem pornó meséről van szó, mindössze annyi, hogy pár erotikus jelenet is helyet kapott a történetben, így nem ajánlott lefekvés előtt a gyereknek felolvasni.

A történet főhőse István, aki a nagyanyóval éli életét az erdő közepén. Azonban az anyó egy igazi vasorrú bába, aki a vándoroktól a fiatal lányukat kéri az erdőből kivezető út megmutatásáért cserébe. Sokan nem állnak rá az egyezségre, de lassan rájönnek, hogy az elvarázsolt erdőből csak akkor juthatnak ki, ha eleget tesznek az anyó kérésének. Így a kis kunyhóban István és az anyó mellett mindig van egy fiatal lány is, aki még nem érte el a serdülőkort. Azonban amint a “combok belső felén vékony vérpatakok csordogáltak a boka felé” eljött az idő az áldozatra, az örök életért cserébe. Másnap pedig István el is felejtette, hogy hárman laktak a kunyhóban. Még egy nap rá nem jön a mágia nyitjára és ekkor elhatározza, hogy legyőzi az Éjszaka Úrnőjét, hogy több fiatal szűz ne essen áldozatául.

A történet tele van népmesei motívumokkal és egy kis pikantériával is, hogy az olvasó mégse érezze magát gyereknek.

Egy mágus utazása című elbeszélés egy fiú-férfi történetét meséli el, aki egy családi örökség részeként, mely apáról-fiúra száll, képes álmában utazni téren és időn át. Azonban ez a tehetség átokként nehezül a család férfiaira, hiszen dönteniük kell, hogy a való világot válasszák álmok nélkül, vagy pedig az álmot, de akkor megszűnhet a valóság számukra. Francesco életén át követhetjük végig ennek az “áldásnak” a káros hatását, miközben elébünk tárul az időben tett utazásainak szépsége is. Nehéz ellenállni a kísértésnek, mely az álomba hívogat, még akkor is, ha felébredve látjuk, hogyan hullik szét az életünk. A téma egy regényt is megérne 🙂

A harmadik elbeszélést nem is tudom pontosan hová sorolni, így maradjunk annyiban, hogy a thriller és a horror találkozása, melynek címe Rossz álom csupán. Ez az elbeszélés nem nagyon nyerte el a tetszésemet és lehet, hogy csak annak tudható be, hogy ennyire az emlékezetemben él, mert ez az utolsó írás a kötetben. Hasonló misztikus írásokkal már találkoztam, de valahogy ezek nem az én világom.

Mr. Jyde pszichoterapeutát egyik este egy különös “beteg” keresi fel, aki szinte betör az irodájába. Az árnyékba húzódik, hogy az arcát ne lehessen látni és a nevét sem árulja el. Lehet ő akár a halál is, de akár Jyde kivetülése is. Annyi bizonyos, hogy elbeszélései nagy változásokat okoznak a pszichoterapeuta életébe, melyeket jóslatnak is felfoghatunk.

Összeolvadás
Összeolvadás

Hawk számár  nem az elbeszélésekben van a jövő, meglátásom szerint. Ugyanis a rövid történetek nem hagynak neki elég teret az általa elképzelt világ megteremtésére. Erre talán a legjobb bizonyíték a kötetben megtalálható regényrészlet, mely az Összeolvadás címet viseli. Az elejétől kezdve magával tudott ragadni ez az időutazós sci-fi, mely az emberiség és egy másik földönkívüli civilizáció idővonalán játszódik. Megvan benne minden ami szükséges egy ütős regényhez, mely már az elején magában hordozza a lehetőséget. Nagyon remélem, hogy Hawk már dolgozik a regény befejezésén és hamarosan a közönség elé kerülhet, akár magánkiadásban, akár egy kiadón keresztül. Az biztos, hogy az elképzelt világ melyben játszódik, részletesen kidolgozott és az alaptörténetben sincs hiba.

A regényrészletről nem is írnék többet, inkább megvárom még elkészül a regény és akkor egy teljes bejegyzést szentelek neki.

Összességében azt tudom mondani, hogy mindegyik elbeszélés könnyen olvasható és érdekes. Alkalmanként azért elveszik az olvasó a történetben, ami részét képezi Hawk írói stílusának, de a végére minden a helyére kerül és kitisztul a kép. A szárnypróbálgatás jól sikerült és izgatottan várom a regényt 🙂

Aki pedig többre kíváncsi, az IDE kattintva letöltheti az író többi írását is (jogtisztán 😉 )

A kötetet köszönöm A. G. Hawknak.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 978 963 12 2338 5
Vass Attila, 2015
Terjedelem: 330 oldal (kb.)
Bolti ár: Ingyenes

A novelláskötet ingyen letölthető, IDE kattintva.

Mások pedig így látják:
Értékelések a moly.hu-n

(Összes olvasás: 164 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*