Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A kárhozott város

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A kárhozott város
Arkagyij és Borisz Sztrugackij:
A kárhozott város

Kinek nem fordult már meg a fejében, hogy itt kellene hagyni ezt a világot? Belevágva az ismeretlenbe, egy teljesen új életet kezdeni?! A Sztugackij testvérek nemcsak elgondolkodtak ezen, hanem el is képzelték és papírra is vetették. Így született meg ezen remek regény, mely egy kicsit sci-fi, egy kicsit társadalomkritika és egy kicsit szürrealista.

Valahol a világegyetemben létezik egy Város, melyet egyik oldalról egy megmászhatatlanul sima fal határol, másik oldalt pedig egy feneketlen szakadék. Az itt lakók mindegyike a Földről származik és önként jelentkeztek, hogy részt vegyenek a Kísérletben. Egyesek a halál elől menekültek ide, mások kalandvágyból, de a többség inkább a sanyarú földi sors elől. A Kísérlet céljáról, okáról nem tud senki semmit, amit azzal magyaráznak, hogy ha tudomásuk lenne róla, akkor befolyásolni tudnák a végkifejletet.

Ebben a világban kicsit másként történnek a dolgok, mint a Földön. A napot reggel bekapcsolják, este pedig kikapcsolják. Minden lakó rendszeres időközönként a börze számítógépétől kapott utasítások alapján új munkahelyre kerül képesítésétől, tehetségétől és akaratától függetlenül. Mindenki aláveti magát a felső vezetésnek, mely szintén adott időközönként változik.

A regényt lassú folyású események egymásutánisága jellemzi inkább, mint az izgalmas események pörgése. Mégis, kíváncsivá teszi az olvasót, hogy mi lesz a végkifejlet, ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről. Főhősünk, Andrej, a hithű kommunista, aki azt hiszi, hogy a Kísérlet nem más, mint a kommunizmus kiterjesztése és a zárt csoporton való tesztelése, melyet később a Földön is alkalmazni fognak, az esettanulmányok alapján. Azonban Fritz, a volt náci katona és Izja, a zsidó “filozófus” ezt a nézetet nem osztja. Ennek ellenére barátságuk megmarad végig a regényben, persze nem mindig felhőtlenül 🙂

Ennek a három embernek a története csakis a Kísérletben fonódhatott össze, hiszen a való világban egymás ellenségei lennének. Mégsem hat túl hihetetlennek ez a furcsa barátság, hiszen az egyes rezdülésekben megmutatkoznak az előítéletek, azonban ebben a világban nem várja el senki tőlük, hogy utálják egymást. Akkor miért tennék?

Az életrajzi elemekkel teletűzdelt regény bepillantást enged a szerzőpáros világába, ahogy ők azt a ’70-es években megélték. A náci- ás kommunista diktatúra párhuzamba állítása nem csak abban az időben volt veszélyes, de még ma sem nézik jó szemmel. Pedig alapjaiban véve ugyanazon elemekkel dolgozott mindkettő, csak a mögöttes ideológia tűnt másnak.

A történet jól szemlélteti, a zárt közösségben élők egymásra utaltságát és függését a vezetéstől, legyen az látható vagy láthatatlan. Azonban egyetlen diktatórikus rendszer sem örök, hiszen mindig vannak olyan változások a társadalmon belül, melyek elégedetlenséget eredményeznek és lázongást szülnek. De vannak olyan dolgok is, melyek nem változnak: a korrupció és a hatalomvágy.

Andrej élete tükrözi legjobban a rendszerben végbemenő változás hatását az emberekre. Kezdetben kukásként élte nyugodt kis életét, panaszkodva, zsörtölődve a szegényes megélhetés miatt. Később nyomozóként, ahogy megízlelte a hatalmat és látta Fritz gestapós munkamódszerét, szinte vágyott az emberek megtörésére. Újságíróként a szabadságot védelmezte, de ahogy Fritz megdöntötte a fennálló rendszert és bevezette saját diktatúráját, könnyedén csatlakozott a volt náci vezette karhatalomhoz.

Az új rezsim meghozta a jólétet, és ahogy az lenni szokott, az emberek ellustultak, anyagiasak lettek és egyre jobban befelé éltek. Azonban egy  valami hiányzott…az ellenségkép, ami összetartotta volna a Kísérletben résztvevőket. Ennek az “ellenségnek”, az Antivárosnak, a keresésére indul a regény utolsó harmadában Andrej és Izja kis csapata, mely nem talál mást csak belső ellentéteket és a lelki béke utáni vágyat.

A kötet szinte beszippantott már az elején. Egy igazi mese, ami fordulatos és egyben hihetetlen is. Utazás a társadalmak világába, egyéni emberi sorsokon keresztül, ahol nem csak a külsőségek vannak jelen, hanem a mély emberi gondolatok is, humorral és néha cinizmussal keverve. Ahogy halad az ember egyre tovább az események láncolatán, egyre mélyebbre kerül Andrej és Izja lelki világába, ahol a rend helyett a káosz uralkodik, mely megnyugvásra vár.

A Sztrugackij testvérek sokat foglalkoznak az egyének és a társadalom viszonyával, és ha elolvassuk a kötetet akkor nem is nagyon fogunk csodálkozni azon, hogy majd húsz évet kellett várni a megjelenésre. Az utolsó pont 1972-ben került a történet végére, és ha akkor elviszik a kiadónak, akkor másnap már indulhattak volna a Gulágra. Hiába a sci-fi körítés, valamint a miszticizmus, azért a cenzorok sem voltak hülyék. Később sem lettek azok, csak a körülmények változtak, és az enyhülés időszakában a testvérpáros már úgy ítélte meg, hogy meg lehet kockáztatni a kiadást anélkül, hogy kényszermunkatáborba kerülnének. Két részre bontották a regényt és az elsőt egy kitalált dátummal jegyezték 1988 végén, még a második részt úgy tálalták, mintha akkor fejezték volna be, azaz 1989 elején.

Sajnos, vagy szerencsére, a mai fiatalság már nem tudja átérezni, hogy mit is jelentett ez a történet abban az időben. Én is mindössze csak sejtem az egyes utalások súlyát. Mégis azt kell mondanom, hogy időtlen a történet, hiszen mi is egy Kísérlet részesei vagyunk, mindössze a kalicka más.

IMÁDTAM

ISBN: 978 615 5158 51 3
Metropolis Media, 2014
Terjedelem: 404 oldal
Bolti ár: 3490,- Ft

A kötet megrendelhető közvetlenül a kiadótól is, -25% kedvezménnyel, IDE kattintva.

(Összes olvasás: 241 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*