Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Nehéz Istennek lenni

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Nehéz Istennek lenni
Arkagyij és Borisz Sztrugackij:
Nehéz Istennek lenni

Egy elnyomó rendszerben melyik az a műfaj, mely a legnagyobb teret engedi gondolataik kibontakozására az íróknak? Természetesen a fikció, de még jobb a sci-fi, mellyel palástolni lehet a tényleges mondanivalót és a sorok között elbújtatni. Természetesen ez a megoldás sem kockázatmentes, de lényegesen könnyebben járható út, mint a nyílt konfrontáció. A Sztrugackij testvérek pedig kiemelkedően vették igénybe ezt a lehetőséget.

A történet a XXII. században felfedezett bolygón, Arkanaron játszódik, amit hozzánk hasonló emberek népesítenek be. Társadalmi berendezkedésüket tekintve monarchiában élnek és éppen belépnek a sötét középkorba. A Földről titokban megfigyelők érkeznek, hogy tanulmányozzák az itteni társadalmat és támogassák a fejlődést. Azonban beavatkozási joguk nincs, nem állhatnak a lázadók élére. Ilyen megfigyelő don Rumata is, aki nemesi rangban éli életét és igyekszik minél több ártatlan életet megmenteni.

Szükség is van a védelemre, ugyanis a király jobbkeze, don Reba főminiszter szisztematikusan gyilkolja és üldözi az írástudókat. Mindenhol a dor Reba által verbuvált szürke sereg járőrözik és tartja rettegésben a népet. Mindaddig, még a király merénylet áldozata nem lesz, és akkor fény derül a főminiszter igazi tervére…

Don Rumata helyzete nem könnyű, hiszen a szeme láttára kínozzák halálra az írástudókat, az orvosokat, patikusokat, tanárokat, professzorokat. Az oktatási intézmények egymás után zárnak be és csak a szürkék katonai-, politikai képzésére alakult intézmények maradnak fenn. Meddig lehet ezt elviselni? Egyáltalán lehetséges ép ésszel? Don Rumata több társa és elődje is megszegte a be nem avatkozás elvét vagy beleőrült a tehetetlenségbe.

A Sztrugackij testvérek nem csak a sötét középkor politikai, vallási elnyomását jelenítik meg ebben a regényben, hanem minden olyan társadalmi berendezkedést, mely a nép elnyomására irányul. A XX. században több diktatórikus rendszer is követte egymást, és mindössze a megnevezésükben és ideológiájukban különböztek egymástól. Mindegyik rendszer a szürkeségre törekedett, azaz az alattvalóinak megtörésére és egybeolvasztására. Az értelmiségnek vesznie kellett, hiszen ha van aki gondolkodik, akkor van aki képes lehet a fennálló rezsim megdöntésére. Azonban ne gondoljuk, hogy csak a diktatúráknak nevezett rendszerek alkalmazzák ezt a módszert. Sokan a “demokrácia” álarca mögé bújva, csendben de biztosan tisztítják meg a vezető elitet a gondolkodni képes elemektől. Ellehetetlenítik az értelmiség életét, hogy elhagyják az országot. Aki viszont marad, az megfélemlítve próbál beolvadni a szürke emberek közé vagy a rendszer kiszolgálójává válik. Egymás után zárnak be az egyetemek, főiskolák, csökkennek a meghirdetett szakok létszámkeretei, stb… Az erőszakszervezetek egyre nagyobb létszámban fogadják be az idióta, erőszakos elemeket soraikba, akik a mézesmadzagot követve engedelmeskednem a hatalmon lévő kis létszámú csoportnak.

Az emberek belefásulnak a mindennapi gondokba, nélkülözésbe és örülnek ha végre nem történik semmi, ami kizökkentheti őket a mindennapi szürkeségből. Azonban don Rumata helyzete más, hiszen a rendelkezésére álló technikai eszközök segítségével bármikor megdönthetné a fennálló diktatúrát. De nem avatkozhat közbe! Egyszer már megtette, amikor a lázadók vezérét kimentette a biztos halálból, de ezzel is csak az látszott beigazolódni, hogy a nép még nem készült fel a változásra.

Nehéz Istennek lenni. Főleg akkor ha a nép még nem készült fel a szabadságra. Végignézni, ahogy szomszéd szomszédot jelent fel, gyermek a szüleit, csak azért, hogy egy kis előnyre tegyen szert a mindennapokért vívott harcban. Azonban az áruló sem lehet biztos benne, hogy holnap esetleg nem ő lesz a látványosság a főtéren felállított máglyán.

Maga a történet a sok szereplő miatt egy kicsit nehézkesen követhető az elején, főleg ha a fülszöveget nem olvassa el az ember és azt sem tudja hol és mikor van. Először azt hittem, hogy don Rumata és társai Istent játszanak és imádják őket, és csak lassan kezdett tisztulni a kép. Egyes megfigyelőket valóban isteni hatalommal ruházott fel a nép, azonban ha ezek elbuktak, akkor semmi sem védte meg őket a kínhaláltól. Egyszerűbb volt nemesnek kiadni magukat, hiszen így a szürkék hordáitól is védve voltak, mindaddig míg a vezetők közül valakinek nem szúrta a szemét az illető. Érdekes volt követni don Rumata cselekedeteit, ahogy egy írástudót próbál felkutatni, anélkül, hogy leleplezné valódi célját. Az árulások és cselszövések csapdáját kerülgetve, bánatát borba fojtva, de tiszta elmével szlalomozik a gyűlölet és az elvek között.

Nem könnyű Istennek lenni
Nem könnyű Istennek lenni

Valóban nehéz Istennek lenni. Melyik Isten az, mely ép ésszel el tudja viselni az emberi kegyetlenségeket? Hiszen valljuk be, hogy az embernél kegyetlenebb élőlényt még nem hordott a hátán a Föld. A legvérszomjasabb ragadozó is csak élelemért öl, vagy hogy védje a területét. Az ember az egyetlen, aki élvezetet talál a gyilkolásban, a kínzásban. Don Rumata, aki egy olyan Földről érkezett erre az elmaradott bolygóra, ahol nincs háború, nincs éhínség, nincs sírás, nehezen szembesül az ember valódi énjével.

“Az isten, amikor az embert teremtette, bizonyára sejtette, milyen kínokra ítéli, s óriási erő- és türelemkészletet adott neki”

A könyvből film is készült 1989-ben, igaz a címe egy kicsit módosult. Nem volt túl nagy elvárásom a mozis verzióval szemben, ugyanis ebben az időszakban nagyon sok gagyi, harmadosztályú filmet készítettek. Azt kell mondanom, hogy kellemesen csalódtam, mert a készítők valóban odatették magukat és nem érheti semmi kritika a díszlettervezőket sem. A könyv mondanivalóját is sikerült átültetniük és az apróbb változtatások sem zavaróak. Csak azt sajnálom, hogy egy zug hangstúdióban szinkronizálták, ráadásul csak a rövidített változatát, aminek köszönhetően a kétórás filmnek egy része csak feliratosan nézhető, ha egyáltalán van hozzá. Mégis azt tudom mondani, hogy aki elolvasta a könyvet és tetszett neki, az ne hagyja ki a filmet sem.

 A kötet a Delelő Univerzum sorozat részét képezi, de nem függnek szorosan össze az egyes kötetek, így külön-külön is élvezhetőek, érthetőek. Egyes olvasók szerint azonban megéri a sorrendet betartani, mert utalások vannak az előzményekre.

Akár a sorozat részeként, akár magában szeretné valaki elolvasni, csak ajánlani tudom. Azonban érdemes észben tartani, hogy a régebbi kiadások a szovjet cenzúrának köszönhetően egyes helyeken igencsak megvannak kurtítva, így aki teheti az frissebb kiadást válasszon.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN:978 963 07 8990 5
Európa Kiadó, 2010
Terjedelem: 323 oldal
Bolti ár: 2800,- Ft

A kötet most féláron rendelhető meg IDE kattintva.

(Összes olvasás: 326 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*