Cécile Aubry: Belle és Sébastien

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Cécile Aubry: Belle és Sébastien
Cécile Aubry:
Belle és Sébastien

Gyerekkorom óta hallgattam édesanyámtól, hogy az azonos című, 1965-ben készült TV-sorozat mennyire lenyűgözte és magával ragadta fiatalkorában. Azóta próbáltam valahogy megszerezni a sorozatot, és fogalmam sem volt róla, hogy az egésznek az alapját Cécile Aubry könyve adta. A napokban azonban bepótoltam a lemaradásom és a könyv elolvasása előtt megnéztem a 2013-ban készült egész estés mozifilmet is. A sorozattal még adós vagyok magamnak, de ami késik, nem múlik.

Belle és Sébastien története egy kedves mese a magányos kisfiúról és a megpróbáltatások elől menekülő kutyáról. Az idilli környezet melyben az írónő elhelyezte történetét, a legalkalmasabb téli estékre, mikor kinn süvít a hideg északi szél, hó pedig sehol. Elkalauzol bennünket a hófödte francia hegyekbe, ahol egy elszigetelt kis falu éppen a karácsonyra készül.

Sébastien január 20-án (Szent Sebestyén napján) látta meg a napvilágot, egy menedékházban, fenn a hegyekben. Édesanyja nem élte túl a szülést, így César, a vadőr vette magához a elárvult gyermeket. Ugyanezen napon jött világra több testvérével együtt Belle is, akit már aznap kiválasztott az alomból leendő gazdája. A történet két magányos élet találkozásáról szól. Bellet viszontagságos élete űzi fel a magas hegyekbe, még Sébastient a falubeli gyerekek ellenséges magatartása. Mindkettőjüknek a hegy magánya jelenti a szabadságot, mely szabadság igen törékeny, főleg miután kihirdetik a vadászatot a bestiára, Bellere.

Az írónő jól szemlélteti az elszigetelt falubeliek ellenséges hozzáállását az ismeretlenhez. Belle ellen fordulnak, mert a pletykák szerint a bestia egy hatalmas állat, mely veszélyes a gyermekekre nézve, hiszen bármikor lejöhet a faluba és megtámadhatja őket. Az unalmas hétköznapokat azzal töltik, hogy szájról-szájra jár a bestia története, és mindenki egy kicsit hozzárak, kiszínez, hogy a névhez minél vadabb állatot társíthassanak. Az senkinek nem jut eszébe, hogy a belle szépet jelent, mindenki a bestia szóra koncentrál.

Belle és Sébastien birodalma
Belle és Sébastien birodalma

A kérdés az, hogy a gyerek és kutya barátsága képes-e megfékezni a falusiak hajtóvadászatát? A tények erősebbek-e a pletykánál? A vénasszonyok csípős nyelve mennyire képes befolyásolni a falu vezetését? Abban igaza van az írónőnek, hogy hiába töltik be férfiak a vezető szerepet, ha az asszonyaik telebeszélik a fejüket.

A kedves, szívhez szóló ifjúsági irodalom, rövidsége ellenére igen könnyen be tudja lopni magát az ember szívébe. Sébastien magánya és ragaszkodása Bellehez, minden kisgyermekben ott lakozik. Pozitívuma a regénynek, hogy mentes minden nyálas és csöpögős jelenettől.

Sajnálom, hogy csak most jutottam el a könyv elolvasásáig, hiszen ebben a korban már másképpen látja az ember a dolgokat, mint 8-10 évesen. Jó lett volna abban az időben olvasni, mikor még korban közelebb álltam Sébastienhez, és akkor talán kedvenc is lehetett volna belőle.

A 2013-as mozifilm, egy kicsit kibővített változata a regénynek. Időben és térben is át lett helyezve, idomulva a kor elvárásaihoz. Mégis azt kell mondanom, hogy Sébastien és Belle kapcsolatát és személyiségét sikerült tökéletesen átemelni a regényből. Ritkán fordul elő, hogy a mozis verzió megközelíti minőségben az alapjául szolgáló regényt, de ebben az esetben ez sikerült. Sőt, azt tudom mondani, hogy a film kortalanná tette a történetet, így akik kinőttek már az ifjúsági irodalomból, azok is teljes mértékben élvezni tudják. Természetesen a fiataloknak azért azt ajánlom, hogy előbb a regényt forgassák és csak utána nézzék meg a filmet 😉

Sajnos a könyv már nem kapható sem a kiadó webáruházában, sem könyvesboltokban, de érdemes megnézni antikváriumokban. Azonban forgalomban van a regény alapján készült átírat, ami a filmhez igazodik, és ez megtévesztő lehet a cím egyezése miatt.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 963 11 2503 3
Móra Könyvkiadó, 1981
Terjedelem: 170 oldal
Bolti ár: 1990,- Ft

(Összes olvasás: 918 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

2 Replies to “Cécile Aubry: Belle és Sébastien”

 1. Rossz az elemzés, mert a film lényegesen változtatott a történeten, francia határ mellől svájci határ mellé tette a helyszínt, bevonta a német megszállás ügyét is és zsidó családot csempésztek Svájcba! Én ezt undorító hamisításnak nevezem!

  • Kedves Sebestyén László!

   Ahogy a bejegyzésben is írtam, a film “Időben és térben is át lett helyezve, idomulva a kor elvárásaihoz.”
   A filmek (majdnem) mindig torzítanak a regényeken, “alkalmazkodva” a kor igényeihez, a bevétel növelése érdekében. Az pedig sajnálatos, hogy újabb és újabb bőrt húznak le ugyanarról a témáról.
   “Mégis azt kell mondanom, hogy Sébastien és Belle kapcsolatát és személyiségét sikerült tökéletesen átemelni a regényből.” – én erre koncentráltam, hiszen másban túl sok hasonlóság nem volt a két mű között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*