William G. Winkler: A pénzváltó

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
William G. Winkler: A pénzváltó
William G. Winkler:
A pénzváltó

Az oldalon korábban már olvashattatok William G. Winkler két könyvéről (A 210-es izotóp, A Holland alagút), de a legelső könyve még nem került terítékre. A pénzváltó már pár hónapja a polcomon hevert, arra várva, hogy egyszer sorra kerüljön. Akinek van várólistája, az nagyon jól tudja, hogy a következő olvasmány mindig hangulatfüggő, és nem valószínű, hogy a listán is szerepel. Azonban a héten volt két szabad estém, és gondoltam, hogy kikapcsolódásnak ez a könyv tökéletes lesz.

A pénzváltó ütött! Örülök, hogy csak most olvastam el, mert igencsak magasra tette a lécet, amit csak A 210-es izotópnak sikerült megközelítenie. Hihetetlenül kidolgozott, átgondolt, és annak ellenére, hogy térben állandóan ugrál, követhető és izgalmas.

A történet aktuális, sőt az elmúlt pár hónap tükrében azt lehet mondani, hogy a regény folytatása a valóság.

Az Izraelt ért rakétatámadások elkerülése érdekében a Moszad egy akciócsoportot állít fel, hogy megakadályozzák az arab szélsőségesek fegyvervásárlásait. És mi erre a leghatékonyabb módszer? Elvágni a pénz útját!

Hafez el-Baraki több arab szélsőséges- és politikai csoport pénztárnoka, és annak ellenére, hogy lecsípi a kezén átfolyó összegek pár százalékát, megbízható emberként tartják számon. Azonban olyan jól rejtőzködik, hogy a Moszad emberei csak arról tudnak, hogy létezik, de hogy ki ő és hogyan néz ki, arról fogalmuk sincs. De fülükbe jut egy rakétavásárlási üzlet terve, és elkezdődik a harc az idővel.

A szereplők előéletéről nem nagyon tudunk meg semmi, kivétel ez alól Baraki és talán Szajad. A motiváció mindenkinél kézenfekvő, hiszen jól ismerjük a szemben álló feleket a való világból. Azzal, hogy neveket adunk nekik, csak megszemélyesítjük a csoport egyes tagjait. Az egyetlen kivétel Baraki, aki nem vallási fanatizmusból segíti hittársait, hanem saját luxus életvitelének fenntartása érdekében.

A célszemélyek követése, megfigyelése és felhasználása ötletesen és valósághűen van megjelenítve. Az olvasó nem tudhatja, hogy egyes új szereplők vajon a terv részei, valamelyik csoport tagjai vagy mit sem sejtő civil. Mindkét oldal jól szervezett, és szinte mindenhol van egy alvó ügynök, aki gyorsan bevethető. Az emberben felötlik, hogy nem is tudhatja, hogy a szomszédjában kik laknak. Lehet, hogy titkos-ügynökök, vagy terroristák? És ha valaki megkörnyékez bennünket, az valóban utánunk érdeklődik? Vagy csak rajtunk keresztül akar információhoz jutni?

A regény érdekessége, hogy egy része a történetnek Budapesten játszódik. Aki ismeri a várost, az nyomon tudja követni a helyszíneket és ettől még érdekesebb az egész. Olyan, mintha minden a szemünk előtt játszódna és így a fikciót valóságosabbá teszi.

Aki elkezdi olvasni a könyvet, az nagy valószínűséggel le sem tudja majd tenni. Nincsen tele klisékkel, és nem tudhatjuk, hogy mi fog történni a következő oldalon. Annyira messze áll a megszokott kémtörténetektől, hogy a regény vége még engem is meglepett.

Mikor az ember végére ér egy könyvnek, akkor elgondolkodik, hogy mi hiányzott belőle, mitől lett volna még jobb, esetleg mely részek feleslegesek. Nos, azt tudom mondani, hogy ebből nem hiányzott semmi. Így kerek az egész, ahogy van. Ilyennek kell lennie egy jó politikai thrillernek.

Aki szereti a kémhistóriákat és kalandregényeket, annak nyugodtan merem ajánlani ezt a kötetet.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 978 615 5033 03 2
Atlantic Press, 2014
Terjedelem: 252 oldal
Bolti ár: 3290,- Ft

(Összes olvasás: 97 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*