Estelle Brightmore: 13. napon

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Estelle Brightmore: 13. napon
Estelle Brightmore:
13. napon

2150-re a Föld megroppant az emberiség terhe alatt, és haláltusája a végéhez közeledett. Az egyetlen lehetőséget a túlélésre a Város jelentette, mely fallal volt körülvéve, és mesterséges égbolt fedte. Akinek sikerült bejutnia a menedékre, az lemondhatott arról, hogy valaha is eltávozik innen. De ki akart volna kimenni a sivatagba, a semmibe? 2195-re, mikor a történet játszódik, már teljesen hétköznapivá vált a kasztokat elválasztó fizikai határ. A legfelső kasztot a Várost alapító család képviselte, akik teljhatalommal uralkodtak birodalmuk felett. Az emberi élet igencsak leértékelődött, és kilátástalanná vált. Kiút nem létezett, mindaddig, még meg nem jelent a fantom…

Ana Andropov nyugalmasan éli szürke hétköznapjait és szorgalmasan írogatja cikkeit, riportjait a helyi újságba. Havonta egyszer igyekszik meglátogatni a szüleit, akik a harmadik körben élnek. Ana is onnan származik, de a kitartó tanulás, a szorgalmas munka és szülei verejtékének köszönhetően sikerült feljutnia a második körbe. Azonban nemsokára fenekestől felfordul nem csak az ő élete, hanem minden városlakóé, mikor a fantom egyik reggel merényletet követ el két vezető ellen a tizenkettőből. A sajtóhoz kerül a merénylő levele, melyben bejelenti, hogy minden nap végez egy vezetővel, még meg nem szűnik a terror, vagy még el nem fogynak. Ana elkezd nyomozni a fantom után, és a sors összehozza a harmadik kör egyik bandájának vezetőjével Vincenttel.

A történet, bár a jövőben játszódik és a Város klímáját számítógépek vezérlik, a hétköznapokban a technikai újdonságok nincsenek jelen. A társadalom mintha a középkor szintjére süllyedt volna vissza, csak a portyázó csoportok most nem lovon járnak, hanem motorokon repesztenek végig a város utcáin.

13. naponA társadalom tagoltsága a regényben fizikailag is jelen van, a várost felosztó három kör formájában, ahol az első körben a vezetők foglaltak helyet, a másodikban a “középosztály” és a harmadikban a szegények, azaz a munkásosztály.

A regény a szabadság iránti vágyat és küzdelmet jeleníti meg. A fantom mindannyiunkban ott van, aki küzd az igazságtalanság, az elnyomás és minden rossz ellen. Egy olyan világban, ahol nincs jövő, és az élet nem ér egy garast sem, ott nincs is miért élni. Persze a remény ott van mindenkiben, vagy legalábbis ott volt, még az államhatalom és a nélkülözés ki nem irtotta.  Az egyetlen ami vissza tudja adni a hitet és az élni-akarást, az nem más mint a szerelem, ami ezen kötet lapjain is jelen van.

Tóth Ágnes (azaz Estelle Brightmore) igen élethűen jeleníti meg a Város mindennapjait, és a lét múlandóságát. Cirkuszt és kenyeret a népnek! –  az ismerős mondat a regényben is megjelenik, és valljuk be, hogy a mai napig megállja a helyét. Lényegtelen, hogy a történet a jövőben, vagy a múltban játszódik, hiszen a mindennapokban is ezt tapasztaljuk. A regény világa és a jelen között nagyon sok a párhuzam. Talán ezt erősíti az is, hogy a technikai fejlettség foka nem sokban különbözik a mostanitól, sőt talán egy kicsit még le is van maradva egyes területeken. És ennek köszönhető, hogy a hi-tech cuccok hiánya nem is annyira feltűnő.

Számomra azonban egy kicsit csökkentette a hatást a szerelmi viszony egyre nagyobb térhódítása a regényben. A vége felé már nem is szólt másról, mint Ana és Vincent kapcsolatáról. A fantom és a gyilkosságok mintha mellékcselekménnyé váltak volna. A regény közepétől pedig már tudni lehetett, hogy ki az igazi merénylő, annak ellenére, hogy a végén az írónő megpróbált egy nem túl hihető csavart belerakni a történetbe. Nem tudom, hogy mennyire lett volna közhelyes, ha a fantom szerepét valaki más kapja, de így igencsak kiszámítható lett a befejezés.

A regény első fele nagyon tetszett. A párhuzam ,valamint a hihető és mégsem a végletekig részletezett leírások lendületet adtak az olvasásnak. Kíváncsivá tett, és elérte azt amit egy jó könyvnek el kell érnie. Néhol persze voltak hibák, mint pl: a Föld “regenerációs” ideje, vagy a mesterséges Napból jövő energia. A kötet második fele,  a sablonos és “Love Story”-s történetvezetés miatt számomra igencsak csökkentette az olvasás élményét, és ennek tudható be a grafikus értékelésem is.

A kötetet köszönöm az Álomgyár Kiadónak.

Ezt érdemes volt fellapozni

ISBN: 978 615 5252 16 7
Álomgyár Kiadó, 2013
Terjedelem: 158 oldal
Bolti ár: 2190,- Ft

(Összes olvasás: 157 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*