Isaac Asimov: A halhatatlanság halála

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Isaac Asimov: A halhatatlanság halála
Isaac Asimov:
A halhatatlanság halála

Az emberiséget régóta foglalkoztatja az időutazás gondolata. Rengeteg könyv és film látott napvilágot ebben a témában. Talán a legismertebb ezek közül Az időgép, Vissza a jövőbe trilógia és Az időutazó felesége, stb… Sajnálatos módon Asimovnak ez a könyve nem került be a köztudatba és én is csak egy ismerősöm által szereztem róla tudomást. Pedig azt lehet mondani, hogy az egyik legjobb könyv amit a témában kiadtak.

A cím kicsit megtévesztő, hiszen szó sincs benne tényleges halhatatlanokról, ahogy azt mi elképzeljük. Inkább Időn kívülieknek vagy Változáson kívülieknek lehetne nevezni őket. De lássuk kicsit részletesebben, mielőtt belezavarodnánk 🙂

A 27. században megvalósították a technikai feltételeit az időutazásnak. Ettől a Századtól beszélhetünk a Halhatatlanokról. Ez a csoport nem más, mint emberek közössége, akik azzal foglalkoznak, hogy a múltban (vagy éppen a jövőben) elkövetett hibákat kijavítsák, és biztosítsák az emberiség jólétét. Ők az Időn kívül léteznek, azaz rájuk nem hatnak a Változások, így bizonyos értelemben tényleg halhatatlanok. Hiszen ha a múltban történt Változás következtében ők meg sem születnek, akkor is változatlan formában megmaradnak, mert védi őket a “bioidő-mező”. (Asimovnak jobban ment a leírás 🙂 )

Andrew Harlan kiváló Megfigyelő. Nincs más dolga, mint a kívánt században eltölteni egy kis időt, jelentést készíteni a megszerzett információk alapján és ajánlatot tenni az MSZV-re, azaz a Minimálisan Szükséges Változásokra. A Kalkulátorok pedig a jelentés alapján megvizsgálják annak valószínűségét, hogy az MSZV a kívánt Változáson kívül más dologban valóban nem okoz e jelentős eltérést az Időben. A Technikus dolga pedig nem más, mint az MSZV végrehajtása.

Harlan már jó ideje Technikusként tevékenykedik, mikor is megbízzák egy Megfigyelői feladattal, ami kizökkenti az eddigi érzéketlen világából. Természetesen a dologban egy nő van, egy Halandó nő. Főhősünk jól tudja, hogy ha jól végzi a dolgát és a jelentése alapján elvégzik a szükséges Változásokat, akkor a nő lehet, hogy meg sem születik az alternatív valóságban, vagy akár férjnél is lehet, és nem fog emlékezni kettejükre. Így megszegi a Halhatatlanság törvényét és a tiltott időkbe menekíti szerelmét, a 70000. és a 150000. Századok közé. Ezzel kezdetét veszi a Halhatatlanság létéért folytatott küzdelem.

Asimov nem egy szerelmes történetet írt, mindössze arról van szó, hogy így tudta a legjobban megragadni a probléma gyökerét, amit az olvasói elé szeretett volna tárni. A Halhatatlanok azzal, hogy kijavítják vagy helyrehozzák az emberiség rossz döntéseinek következményeit, Istent játszanak. Meg szeretnék óvni a civilizációt a hanyatlástól, a háborúktól, az éhínségtől és mindentől ami szerintük rossz. De mi történik akkor, ha az ember kényelemben, nyugalomban élheti az életét? Hová lesznek a kihívások? És hová lesznek a hibák? Hiszen a hibáinkból is tanulhatunk. Ez viszi előre az emberiséget és nem a kényelem.

A regény nem csak az időutazás problematikájával foglalkozik, hanem felveti a párhuzamos valóságok létezését is. Egy igazán összetett alkotás, asimovi megközelítésben, ami az olvasót magával ragadja és lenyűgözi. Tökéletesen összerakott történet. Ha vannak is benne logikai hibák, olvasás közben nem jöttem rá. Viszont nincs tökéletes érvelés, hiszen a robotika három alaptörvényét is meg lehet kerülni, és erre éppen Asimov mutat példát A mezítelen nap című történetében.

Aki kedveli az időutazásos történeteket, esetleg az asimovi érvelés az ami elkápráztatja, annak nem hiányozhat a polcáról ez a kötet sem.

Na, ilyen egy jó könyv

ISBN: 963 11 4632 4
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 1988
Terjedelem: 240 oldal
Bolti ár: -,-
Galaktika Baráti Kör sorozat

(Összes olvasás: 256 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*