Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

A napokban egyre több blogbejegyzés születik ezen könyvről. Ez betudható annak, hogy a könyv nemrégen jelent meg, és annak, hogy egy nagy sikerű kisregény újbóli megjelenéséről van szó – öt novellával egybefűzve, egy csokorba (kötetben). Ray Bradbury méltán híres Fahrenheit 451 című műve az ’50-es években látott először napvilágot, és azóta több válogatásban is szerepelt. A regényből film is készült.

Eléggé szkeptikusan álltam a témához, és nem hittem, hogy jól fel lehet dolgozni. Még a könyv megjelenése előtt megnéztem az azonos című filmet. Kellemesen csalódtam. Ezek után már nem volt kétség, hogy a könyvet is el fogom olvasni. És mint várható volt, ez még nagyobb hatással volt rám. Szinte alig bírtam letenni.

451 Fahrenheit – az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. (232,7 °C). A főhős, Montag a Tűzőrségnél dolgozik, akiknek az a dolguk, hogy a bejelentések alapján kimenjenek a helyszínre, és az ott található könyveket elégessék. Tevékenységüknek köszönhetően egész magánkönyvtárak semmisültek meg a máglyán. És Montag mosollyal az arcán szunnyadt el a bevetések utáni pihenőkön. Mígnem egyik este hazafelé találkozik a furcsa szomszédlánnyal, aki nem a megszokott kérdéseket teszi fel, és valami más boldogság ül ki az arcára. Egy lány aki örül az esőnek, a harmatos fűnek, és aki felteszi azt a kérdést – “Maga boldog?” – ami repedést okoz a burkon, amiben eddig főhősünk élt.

Montag és felesége, Mildred
Montag és felesége, Mildred

Montag ráeszmél arra, hogy mennyire boldogtalan. Egy olyan asszonyt nevez a feleségének, aki egész álló nap a három falat elfoglaló TV-t nézi, és már arra sem emlékeznek, hogy mikor és hol találkoztak legelőször. És nem csak az ő életük ilyen, hanem valamennyi a társadalmukban. Ezen felismerés után Montag …

Bradbury sítusában van valami magával ragadó, valami költői. Olvastatja magát. Mindegyik műben jelen van a szeretet, a vágyódás és a kíváncsiság. Azonban nem nyálas-giccs formájában, hanem mint az élet része. Nem tolakodnak előtérben, de ott lebegnek az olvasó szeme előtt. Még a lesújtó, sötét hangulatú részeknél is ott dereng a fény, valahol a távolban, és azt sugallja, hogy nemsokára előtérbe kerül – de nem szemet elvakító erővel.

A kötetben szereplő öt novella is igen kiemelkedő alkotás. Van köztük sci-fi, fantasy és az előzőek ellentéte, realista 🙂 .  Számomra ezek közül a legkedvesebb a Tűz és jég, ami egy olyan világban játszódik, ahol 8 nap az élet, a születéstől az agg korig, majd a halálig. Aki ebbe a “tükörbe” belenéz, az láthatja halandóságot és az elvesztegetett életeket, miközben az élni akarás hihetetlen erejét tárja a szemünk elé az író.

Fahrenheit 451

Az egyetlen írás, ami kilóg a sorból, az A nyári futás hangja, és még most sem jöttem rá, hogy mi alapján került be ezen kötetbe? Vajon mi lehetett a szerkesztő szándéka vele? Éppen ez volt olyan hosszúságú, ami kiadott egy optimális lapszámot? Nem azt mondom, hogy rossz írás, hiszen bármelyik ifjúsági válogatásba méltán bekerülhetne, de ennek a kötetnek a hangulatába valahogy nem passzol.

Végezetül csak annyit mondanék, hogy aki a könyv elolvasása után kedvet kap a film megnézéséhez is, az számítson arra, hogy sok könyvet fog látni, amint a tűz martalékává válik. Több, szívemnek kedves könyv is erre a sorsra jutott és láthattam, ahogy tűznyelvek nyaldosták a lapjaikat, egyiket a másik után.

ISBN: 978 61 5527 209 7
Agave Könyvek, 2013
Terjedelem: 230 oldal
Bolti ár: 2880,- Ft

Mások pedig így látják:
ppayter bejegyzése
winrudi bejegyzése

(Összes olvasás: 267 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

One Reply to “Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek”

  1. Surely together with your thoughts here and that i adore your blog! Ive bookmarked it making sure that I can come back &amp read more inside the foreseeable future. eceafaabkegf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*