Helena Marten: A kávé illata

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Helena Marten: A kávé illata
Helena Marten: A kávé illata

A XVIII. század elején élő Johanna Berger, férje halálos ágyánál ígéretet tesz, hogy továbbviszi a Kávémalom nevű kávéházat, mely több generáció óta a Berger család tulajdona. Természetesen akadtak ellenségei, akik nem nézték jó szemmel, hogy egy nő egyedül vezet egy ilyen helyet, valamint maga a kávézás szokásának meghonosodása is csökkentette a konkurens almaborkészítők forgalmát. Mindemellett Johannának egy személyes ellenséggel is szembe kellet nézni, aki nem csak a kávé miatt viselt ellene hadat, hanem mert…

Mint szenvedélyes kávéfogyasztó, már a könyv címe megfogott. Reméltem, hogy ismereteket szerzek az 1730-as évek kávéfogyasztási-, elkészítési szokásairól. Valamint, mivel ez a könyv része a “Regényes történelem” sorozatnak, így gondoltam bepillantást nyerek az akkori idők hétköznapjaiba is.Ezt a hitet erősítette benne a “Köszönetnyilvánítás” is, ahol az írónő (mint kiderült az írónői álnév alatt két hölgy bújik meg) megemlíti, hogy kávészemináriumi előadáson is részt vett.

Café Florian - Velencében
Café Florian – Velencében
(forrás: www.italiaglobal.com)

Legnagyobb sajnálatomra, mélységesen csalódtam. Semmi extra vagy új információhoz nem jutottam a kávét illetően. Azért szánhattak volna 1-1 oldalt az írónők a frankfurti, velencei és isztambuli kávékészítés leírására.  Valamint a történelmi hitelesség is csak álca, ugyanis a zsidónegyedben uralkodó életfeltételeken és a kávé “készítés” elvén kívül minden az írói szabadság eredménye. De ez sem pontos, és ennek igazolására álljon itt egy idézet, ami a könyv utolsó mondata is egyben: “Dramaturgiai okokból azonban egyszer-egyszer kisebb szabadságot engedtem meg magamnak”. Mondjuk azért a Florian kávézó létezik Velencében.

Asztal a Café Florianban
Asztal a Café Florianban
(forrás: anotherlongyarn.zinalee.net)

Viszont most nézzük, kevésbé kritikusan, szórakoztató irodalmi szempontból a könyvet. Igazi kalandregény, ahogy nyomon követhetjük Johanna kalandjait Frankfurtból, Velencén keresztül Isztambulig, és vissza. Természetesen nem maradhat ki a szerelmi szál sem, mely főhősnőnk és egy zsidó muzsikus között kap lángra, aminek folytatása reménytelen, az akkori törvények szerint.

Az események pörögnek, és szinte letehetetlen a könyv. Minden egyes fejezet, egy új kalandot rejt magában, vagy új problémát, melyet meg kell oldani. Bár az olvasó sejti, hogy mi a vezérfonal, és mi lesz valószívű a regény vége, azt nem is engedi sejtetni az írónő (nevezzük így őket), hogy a következő fejezetben milyen kalandba lesz része főhősnőnknek. Éppen ez a kiszámíthatatlanság, váratlan fordulatok teszik izgalmassá a könyvet. Ilyenkor néha azt is el tudtam felejteni, hogy hiányzik maga a kávé a történetből.

Összességében egy jól megírt szórakoztató regényt vehet az olvasó a kezébe, aki ezen könyv mellet dönt. Egy könnyed, gondolkodás mentes kikapcsolódáshoz tudom ajánlani. Főleg most azoknak aktuális, akik a vizsgaidőszak végén meg szeretnének pihenni, és mindenféle agytornától távol szeretnék tartani magukat;) Feltölt, és kikapcsol.

ISBN: 978 963 643 426 7
General Press Kiadó, 2012
Terjedelem: 522 oldal
Bolti ár: 3800,- Ft

Mások pedig így látják:
Dóri bejegyzése

(Összes olvasás: 196 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

2 Replies to “Helena Marten: A kávé illata”

    • Én is úgy látom, hogy hasonló a véleményünk 🙂 Sajnos a “történelmietlen” tartalom miatt nem valószínű, hogy a sorozat többi tagját elolvasom.

      A linkelés meg természetes. Sőt ha találsz olyan bejegyzést, amiről te is írtál, nyugodtan írd meg mailben. Igyekszem minden bejegyzésem mellé linkelni, de néha megesik, hogy elfelejtem, vagy a molyon nem találom. Persze ennél emlékeztem rád, és a Ragyogásnál is számíthatsz linkelésre majd. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*