Kurt Rieder: Hitler titkos expedíciói

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Kurt Rieder-Hitler titkos expedíciói
Kurt Rieder-Hitler titkos expedíciói

Hétvégén strandon időztem és gondoltam, hogy valami könnyed olvasmány jól esne. A helyi közértben “könyveket” is árultak, és a címadót is itt fedeztem fel. Nem szoktam aluljáró irodalmat olvasni, de most ez éppen megfelelt a célnak. Gondoltam, olvasok egy kicsit a titkos expedíciókról…

Egy feltáró dokumentumkönyvnek a legalapvetőbb előírása, hogy a forrásokat megjelöli. Nos, ebben a könyvben egyetlen forrás sem lett megjelölve. Az idézeteket sem tudni, hogy honnan, melyik kiadásból szedte az író. Sőt azt lehet mondani, hogy egyetlen egy ellenőrizhető dokumentummal  sincs alátámasztva, hogy egyáltalán amiről írt, megtörtént-e, létezett-e egyáltalán.

Na, de ne vágjunk annyira a közepébe, kezdjük a legelején. Egy kis bevezetéssel kezd Rieder (akinek a magyar neve Géczi Zoltán, csak gondolom riederesen könnyebb eladni), majd elkezdi bemutatni az okkultista szereplőket. Az írónak nem kellett azzal fáradnia, hogy bizonyítsa, hogy ki okkultista, ki nem az és ki az aki csak érdeklődik az okkult tanítás iránt. Számára mindenki, aki a fizikai valón kívül foglalkozott mással, az ebbe a csoportba tartozik (ezzel az erővel az összes hívő embert be lehet sorolni ezen csoportba). Szerinte a Harmadik Birodalom felső vezetősége mind okkultista tanokkal foglalkozott, és mindegyik mögött ott állt egy Nagymester is.

Talán az egyetlen nyomon követhető elbeszélése, az “árja” kifejezés eredetvizsgálata. Pontosabban csak lenne, ha leírta volna, hogy hogyan jutott erre a következtetésre és esetleg alá tudja támasztani forrásokkal.

Majd jött a másik nagy csalódás, hogy az “író” címtévesztést követett el. Igaz ugyan, hogy megemlít egy-két tanulmányt Atlantiszról, de expedíciókról nincs benne szó, mindössze említés szintjén a Tibet-expedícióról, amit még a II. világháború kitörése előtt indítottak útra. Kissé zavaros az is, hogy egy vagy két ilyen expedíció volt, vagy összesen egy, csak két csoporttal…szóval ezt is homály fedi, mint oly sok minden mást ebben a könyvben.

Végül, (mert nem akarok sok időt pazarolni erre a “könyvre”) térjünk rá magára a valóságtartalomra. Az író oly sok mindenkit összeköt mindenkivel és mindennel, hogy szinte elég az is hozzá, hogy egy félbolonddal egy városban lakott az ember, már rögtön okkultista társaságot alapítottak, és titkos összejövetelekre jártak. Oly titkosakra, hogy bizonyíték sincs arra, hogy egyik náci vezető is benne lett volna ilyen társaságokba. De Riedernek ez nem okozott gondot. Talán legjobban saját szavai igazolnak, mikor a wewelsburgi kastényt a Harmadik Birodalom okkultista Mekkájának, náci Vatikánnak nevezte, és miután a szövetségesek elfoglalták a kastélyt, ezt írja könyvében: “Nem tudni, hogy a szövetséges katonai hírszerzés talált-e olyan dokumentumokat vagy tárgyi bizonyítékokat a romok közt, mely a náci okkultista körök tevékenységét igazolta volna. Ha fenn is maradtak efféle anyagok, az amerikaiak jobbnak látták elrejteni azokat a nyilvánosság aggódó szeme elöl” (120. oldal).

A másik kedvenc idézetem pedig a Heinrich Harrerre (Hét év Tibetben írója) vonatkoztatva: “…sem azt nem tudni biztosan, hogy a sportember kapcsolatban állt-e a náci okkultista körökkel, sem azt, hogy milyen célt szolgált valójában az 1939-es Nanga Parbat-expedicíó.” (183. oldal) Mindennek ellenére Rieder meg van győződve arról, hogy a Tibeti-expedíció(k) az árja faj földalatti városainak bejáratát kereste, és bizonyítékot az árja faj létezésére.

Nem, nem és nem ajánlom senkinek jó szívvel ezt a nyomdai terméket. Azt sem értem, hogy egyáltalán a kiadó hogyan engedhette nyomtatásban megjelenni. Vagy gondolta, hogy jó marketingfogás ha a címben szerepel Hitler és a “titkos” szó, és akkor már el is adja magát?!Az meg már utána nem számít, hogy Hitler nagyon említésre sem kerül a könyv lapjain, és csak az titkos benne, ami nincs is?

Szerencséje van G. Zoltánnak, hogy a könyvében szereplők már nem élnek, és leszármazottaik már megszokták, hogy lehordják felmenőiket, mert ha ezt ma élő személyekről írta volna, akkor jó kis rágalmazási pereknek nézne elébe.

ISBN: 978 963 9685 00 0
Vagabund Kiadó, 2012
Terjedelem: 203 oldal
Bolti ár: 499,- Ft

(Összes olvasás: 499 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*