Isaac Asimov: A halál fuvallata

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Isaac Asimov: A halál fuvallata
Isaac Asimov: A halál fuvallata

lunakv81 kihívásához ismét itt egy tétel. Gondolom, nem éppen erre a könyvre gondolt, amikor a kihívást meghirdette…de ez is egy Asimov regény.

Asimov, most egy krimivel lepett meg, ami nem a távoli jövőben játszódik, és nincsenek robotok, se semmi, ami a sci-fi kategóriába sorolható lenne. Mégis, a tudomány, minden oldalról ránk köszön.

Louis Brade vegyész tanársegéd életébe pillanthatunk be, azaz életének kevesebb mint 100 órájába, mely egy balesetnek álcázott gyilkossággal kezdődik, és sok mindenre felnyitja a szemét.

Brade a negyvenes évei vége felé jár, rendezett családi és anyagi körülmények között éli mindennapjait az egyetemen, ahol a doktoranduszok munkáját koordinálja, és segíti. Az idilli kép egy csütörtök estén azonban megváltozik, mikor egyik tanítványát holtan találja a laboratóriumban. Balesetnek látszik, de Brade már az első pillatattól fogva gyilkosságra gyanakszik, viszont ezt nem említi a nyomozónak, aki a vizsgálatot folytatja, mert tudja, hogy az első számú gyanúsított ő lenne. Így magánnyomozásba kezd.

A regényen észrevehetőek Asimov stílusjegyei. Nem túl bőbeszédű, a lényegre törekvő írás. Nem mutat többet a szereplőkből, mint amennyi feltétlenül szükséges. Mégsem mondanám száraznak, csak másnak. A mai krimik, nagyon sok adalékot tartalmaznak, hogy kitöltsék a történetet, és az oldalakat, vagy éppen az író gondolatait közvetítsék. Ez viszont egy hagyományos krimi, hullámzó feszültségkeltéssel.

Általában ha le kell tennem egy könyvet, igyekszem fejezetnél abbahagyni, vagy egy bekezdésnél, ami már másik vonalon fut. Itt nem sikerült. Általában a párbeszéd közepénél hagytam abba. Hogy miért? Mert Asimov szappanoperákhoz hasonlító stílusban követte el az írást. A fejezet végére mindég olyan helyzetet teremtett, hogy az ember kénytelen legyen tovább olvasni azonnal. Így nem is volt nehéz gyorsan végigolvasni a könyvet 🙂

Túl sokat nem lehet írni a műről. Egy izgalmas, régimódi krimi. Utazáshoz, nyaraláshoz ajánlanám leginkább.

ISBN: 963 02 6537 0
Fabula Könyvkiadó, 1989
Terjedelem: 228 oldal
Bolti ár: –

(Összes olvasás: 123 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*