Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A trilógia befejező kötete, mely elvarrja a szálakat.

Úgy érzem, hogy a millennium trilógiájának méltó befejezése A kártyavár összedől. Én nem érzem igazán trilógiának, hiszen nem tagolódik három részre. Az első kötet megáll magában is, még a másik kettő csak együtt ad ki egy egészet. Számomra a második Die Hard-os kötet lezáratlan volt, és olyan érzéssel tettem le a könyvet, mintha csak a bevezetőig jutottam volna. A harmadik kötet pedig maga a cselekmény, A lány, aki a tűzzel játszik második fejezete.

A kártyavár összedől rész hozta az első kötet hangulatát, izgalmát. Szinte le sem bírtam tenni. Amikor csak bírtam olvastam, és mindig úgy voltam, hogy majd egy csendesebb résznél teszem le, hogy menjek a dolgomra, de valahogy nem voltak csendes részek :). Végig fenn tudta tartani az író az érdeklődésemet, és minden oldallal fokozta a feszültséget. Azaz, nem végig, ugyanis az utolsó kb. 50 oldal inkább csak egy kényszerű befejezés volt. Szerintem a Gibraltár rész előtt be lehetett volna fejezni a regényt, és nem okozott volna senkiben hiányérzetet. Így viszont egy lapos levezetést kaptunk, ami egy ici-picit rontott az összképen.

Egy negatív észrevételem még volna, ami pedig nem más, mint Lisbeth jellemfejlődése. Pontosabban jellem ugrása, ugyanis nem lépésekben fejlődött, hanem hatalmas ugrásokkal, kb. minden kétszázadik oldalon. Viszont ha ezt és a könyv befejezését figyelmen kívül hagyom, akkor azt mondhatom, hogy egy szépen felépített, izgalmas regényt vehettem ismét a kezembe.

A trilógia életem egyik legolvasmányosabb írásai közé tartozik. Tényleg, szinte végigrohantam mind a három köteten. Alig bírtam letenni őket, és mindig azon kattogtam, hogy mikor vehetem újra a kezembe. Egyszerű mondatszerkezetekkel, kevés környezet leírással, és valóban a lényegre koncentrálva nem volt nehéz olvasni. Persze egy kis reklám azért mindegyik kötetben ott volt 🙂

A tartalomról már nem tudok ennyire pozitívan nyilatkozni. Egyszer olvasható, izgalmas. Maga a történet kidolgozott, még a regény irodalmi szempontból nem éppen felső kategóriás. A többi krimitől nem üt el, és nem is nagyon emelkedik ki közülük. Nem hinném, hogy azon könyvek sorát gyarapítaná, amit többször elolvas az ember, hiszen valószínű, hogy második olvasásra sem adna többet.

Első sorban olyan embereknek ajánlanám, akiket eddig nem nagyon kötött le egy könyv sem, ugyanis ezt biztos nem tudnák letenni. Könyvmolyoknak pedig nem kihívás. De vigyázat, mert lehet, hogy más elfoglaltságok hanyagolva lesznek, még nem érnek a végére 🙂

ISBN 978 963 9884 69 4
Animus Kiadó, 2009
Terjedelem: 620 oldal
Bolti ár: 3490,- Ft

(Összes olvasás: 149 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*