Robert Merle – Két nap az élet

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Merle: Két nap az élet
Merle: Két nap az élet

Oké, tudom, már megint Merle…nem tehetek róla, hogy mindegyik könyve más. Más stílusban, más történetben…és csak egy azonos bennük…mindegyik kiváló a maga módján. Ígérem, hogy ez után egy kicsit hanyagolom Merlét.

Viszont térjünk rá lassan a könyvre. Két nap az élet című kisregény, Maillat francia katona két napját örökíti meg Donkequenél 1940. júniusában. Ezért a regényért Merle megkapta a legmagasabb francia irodalmi kitüntetést, a Goncourt-díjat.

Maillat kutyaszorítóba kerül a francia hadsereg maradékával és az angolok szárazföldi csapataival egyetemben, ugyanis előttük a német hadsereg, mögöttük pedig a csatorna, ami elválasztja őket a szabadságtól. A behajózás azonban csak az angol katonáknak adatik meg, viszont azok közül is sokan lelik halálukat a habok között, vagy lesznek a lángok martalékai a kegyetlen német bombázóknak köszönhetően.

A könyvre jellemző, hogy nem lehet tudni, hogy mi fog történni a következő pillanatban. Maillat személyisége nem erőltetett. Ellenzi a háborút, de nem siránkozik ez miatt, csak kifejezésre juttatja véleményét. Keresi a kiutat, de nem leli. A felbukkanó lehetőségeket megpróbálja mindig kihasználni, de figyelembe veszi a következményeit is. Tudja, ha marad, akkor vagy meghal, vagy fogságba esik. Ha megpróbál behajózni, akkor is két lehetősége van, az egyik szintén a halál, a másik, hogy sikeres partraszállás esetén újra besorozzák, és vagy fogságba esik, vagy meghal. Az a lehetőség nem is nagyon fordul meg a fejében, hogy végigharcolva az egészet esetleg megúszhatja ép bőrrel. Mindezek ellenére keresi a kiutat az értelmetlen halálból.A demoralizált hadsereg rányomja a bélyegét az egyénekre is, és próbálják feldolgozni az elkerülhetetlent, és beletörődni, de az utolsó fűszálban is belekapaszkodnak, ami az életet szimbolizálja számukra.

Azonban nem mondanám, hogy az egész könyv sötét hangulatú lenne. Sőt, azt lehet mondani, hogy a bajtársias szellem segítségével próbálják a helyzetből kihozni a maximumot és szinte családias légkör alakul ki.

Az első 20-30 oldalon át kell verekednie magát az olvasónak, viszont utána, mikor már beindul a történet, igen kellemes olvasmánnyá válik a könyv.

Végül Maillat gondolataival zárnám:

“Embert ölni voltaképpen azért képtelenség, mert örökké elölről kell kezdeni. Ezért nem győz soha senki a háborúban sem. Régebben azt hittem, hogy a szó szoros értelmében azt lehet győztesnek nevezni, aki, legyen bármelyik táborban is, túléli a háborút. De még ez se igaz. Aki túléli a háborút, az is vesztes.”

ISBN: 963 07 5300 6
Európa Könyvkiadó, 1991
Terjedelem: 254 oldal
Bolti ár: 2800,- Ft

(Összes olvasás: 344 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*