Kilátó – december ’19

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

KilátóAdvent első vasárnapján kezdetét veszi a karácsonyi ünnepkör, és lelkileg megkezdjük a felkészülést. Azért a szellemünkről se feledkezzünk el, hiszen annak is kell táplálék, főleg az ünnepek alatt. Ezért már sokan, december első napjától tudatosan hangoldónak az ünnepekre és a havi olvasmányaikat is ez határozza meg. Nagyon sok jó karácsonyi történet van, melyet újraolvas ilyenkor az ember.

Az új megjelenésekre azonban ez annyira nem hat ki. A kiadók igyekeztek már novemberben a könyvesboltok polcaira eljuttatni azokat a könyveket, melyek jó eséllyel a fa alá kerülhetnek. A decemberi megjelenések már nem az ünnepekről szólnak, inkább az azt követő időszakra nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget az olvasóknak.

A decemberi megjelenések közül nem maradhat ki Harrison Fawcett, ezzel is megkönnyítve a Mysterious Universe rajongók hozzátartozóinak az ajándékvásárlást. Az új regény, a Praetoriánus címet kapta és ismét két változatban jelenik meg: keményfedeles gyűjtői- és puhatáblás kiadásban. A kötet dedikálással egybekötött díszbemutatója december 11-én lesz a Tuan Kiadóban.

Harrison Fawcett: Praetorianus
Harrison Fawcett: Praetorianus

Brett Shaw és felesége az Űrkastély egyik előkelő éttermében vacsoráznak, mikor bomba robban a szomszédos asztal alatt: IV. von Anstetten testőrezredese volt a célpont! A Shaw elleni merénylettel egy időben egy lenyomozhatatlan klónokból álló kommandó támadja meg Paul Wittgent…
A terroristák egyik esetben sem járnak sikerrel és a két elválaszthatatlan jóbarát − Peter Shaw tiltása ellenére −, saját kezébe veszi a nyomozást. A szálak a Földre, pontosabban szólva Mont-Saint-Michelbe, az Újklarissza rend kolostorába vezetnek, ahol Shaw legveszélyesebb ellenfele Berenice Noir a bűnei miatt vezekel… vagy csupán ártatlannak mutatja magát, hogy elterelje a figyelmet az igazi merénylőről?
Shaw ezredes életében hirtelen megszaporodnak a kérdőjelek; nem tudja ki a barát, ki az ellenség. A szálak fokozatosan bonyolódnak, s mire hősünk észbe kap már késő; napnál világosabb, hogy katonai pályafutása legnagyobb kihívása előtt áll: nem csak a galaxis császárának az életét kell megmentenie, a saját múltjával is meg kell küzdenie, és ez utóbbi sokkal nagyobb teher…

A Mysterious Univers alkotóinál maradva, Szélesi Sándor is új regénnyel jelentkezik ebben a hónapban, igaz, ez a történet nem az MU univerzumát gyarapítja. A szellemtáltos legendája a múltba repít el bennünket egy régészeti feltáráson keresztül. Az izgalmas kalandregény Alsómocsoládon játszódik és majd kétezer évet ölel fel.

Szélesi Sándor: A szellemtáltos legendája
Szélesi Sándor: A szellemtáltos legendája

Arató Kingát, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régészét különlegesen szép és értékes leletegyütteshez hívják egy Baranya megyei kis faluba: Alsómocsoládra. A félmilliárdot érő kincs egy vadkörtefa gyökerei között fordul ki a földből, és a vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy ezernyolcszáz évvel korábban került oda. Kinga utófeltárást végez a területen, és hamarosan egy másik, megdöbbentő leletre is bukkan.
Az események felgyorsulnak, amikor kiderül, hogy az Alsómocsolád környéki szántók és erdők még az eddig felfedezetteknél is nagyobb értéket rejthetnek. Ehhez azonban nem csupán a Hegyhát dimbes-dombos lankáin, de a múltban is kutatni kell. Kinga akkor sem adja fel, amikor ismeretlen kincsvadászok jelennek meg, és veszélybe kerül: erősebb benne a vágy, hogy megismerje a történelem titkait…

Az idén jelent meg Fedina Lídia: A Seuso-mozaik című történelmi kalandregénye. Egy rádióinterjúban Lídia elmesélte, hogy a regény ötlete a földön hevert, neki csak le kellett hajolnia érte. Aki ismeri Kiss Ferenc Rejtő-kutató és képregény-forgatókönyvíró munkamódszerét, az tudja, hogy az aktuális munkái a szoba padlóján hevernek, melynek közepén ülve Ferenc próbálja összeilleszteni a körülötte lévő mozaikokat egy kerek egész történetté. Így esett meg, hogy egy napon amikor a Seuso mozaik képregény-történetén dolgozott, Lídia is ott volt és felkeltette az érdeklődését a téma. Így született meg A Seuso-mozaik című regény, és decemberben végre, az alapötletként szolgáló képregény is napvilágot fog látni.

Seuso mozaik

A képregény december 15-én fog debütálni a Hungarocomixon.

Végre, sikerült úgy meghatároznom a novemberi olvasási tervemet, hogy az a hangulatomhoz is illeszkedett, így az ötből négy könyvet el is olvastam. Az egyetlen amibe még bele sem szagoltam, az Hamilton Álmodó üressége. Ezt annak tudom be, hogy a Júdás elszabadul kötete kicsit elvette a kedvem az író regényeitől, miközben mégis kíváncsi vagyok az Álmodó ürességre, csak kicsit félek belekezdeni. Talán majd ebben a hónapban 😉

A novembert Terry Brooks: Shannara Tündérkövei kötettel kezdtem, ami elvarázsolt és már nagyon várom, hogy a kezemben tartsam a folytatást, Shannara Kívánságdalát. Ezt követően egy kicsit komolyabb téma felé fordultam Masha Gessen: A szavak ereje című könyvével. Nem csoda, hogy az orosz realitás után egy kicsit ki akartam kapcsolni, így két fantasy kötetre esett a választásom: Norbert Winney: Sellők, hollók és csodalámpák című regényére (bejegyzés hamarosan) és  Terry Pratchett: Vészbanyák című kötetére, melyek elhozták a kívánt kikapcsolódást. A Vészbanyák hihetetlenül szórakoztató fantasy paródia, amiről nemsokára a bejegyzés is érkezik. Csak ajánlani tudom mindenkinek 🙂 . A Korongvilág kötet után, visszatértem a Földre, azaz Budapest nyolcadik kerületébe Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete című kötetével. A könyvet egy délután alatt könnyen el lehet olvasni, de sokáig az emberrel marad.

Mivel Mysterious Universe éve van a blogon, így a november sem múlhatott el MU regény nélkül. Anthony Sheenard: Ellopni egy Chagallt kötetére esett most a választás, amiről nemsokára bejegyzés is érkezik. Ezt követte Urbánszki László: Újvérűek című regénye, mely a Sápadtak folytatása, és az ajánló holnap estére várható a könyvről.

A hónap végére maradt J. G. Ballard: Helló, Amerika! című regénye, melynek a befejezése átcsúszott decemberbe.

Remélem, hogy a december is ilyen produktív lesz, de ahhoz, hogy elérjem az éves célt, tíz könyvet kellene még elolvasnom.

A jó hír a végére maradt! Decemberben heti két ajánlóval fogok jelentkezni, a megszokott hétfői bejegyzések mellett csütörtökönként is jönni fog egy-egy!

A bélyegképhez felhasznált kép forrása: Pixabay

(Összes olvasás: 99 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*