Fedina Lídia: Idiótazás

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Fedina Lídia: Idiótazás

Fedina Lídia novelláskötete Pay Duin történeteit meséli el, aki a Földről származik és kalandos útjai során általában a balszerencse kíséri. Pay, az űrjáró ember, azaz homo spacius a végtelen űrt járja, és még a legegyszerűbb útján is sikerül valami abszurd kalamajkába kerülnie, általában annak köszönhetően, hogy nincs elegendő ismerete a meglátogatott bolygó kultúrájáról, szokásairól vagy törvényeiről. A jövő Al Bundy-ja ő, aki kicsit bugyuta, de mégis igyekszik a jó úton járni, csak valahogy a sors nem engedi ezt a számára.

A kötet 30 novellából áll, amit két képregény zár le, melyek a kötetben megtalálható két történetet dolgoznak fel. A novellák nem összefüggőek, mindössze a főhősük, Pay a közös bennük, illetve a tér melyben játszódnak. Mivel a történetek egymástól függetlenül születtek, így csak a kötetbe való rendezésükkor lettek “időrendbe” állítva. Az időrendiséget abból lehet megállapítani, hogy van pár novella, amiben utalás történik egy korábbi eseményre, mely egy másik történetben már elbeszélésre került.

Mivel nincs szigorú időrendiség a novellák között, így az sem elvárható, hogy a főszereplő valamilyenfajta fejlődési görbe mentén változzon. Pedig jó lett volna, ha Pay törekvése a jóra és a tudás felhalmozására, vagy legalább gyarapítására, valamilyen növekményt mutatott volna. Így viszont pont ugyanazt a Payt kapjuk a kötet végén, mint akit az elején megismerhettünk.

Amikor nekikezdtem a kötetnek, még nem voltam felkészülve a sorozatos balszerencsére, melyek a főhős életét követik. Ezért, az első pár novella humora felvidított és jót szórakoztam Pay ügyes-bajos történetein. A folytatásban már szinte vártam, hogy mi az ami elromolhat, és nem is kellett sokat tűkön ülnöm, hiszen a baj mindig ott járt Pay nyomában. Mégis volt pár történet, ahol csodával határos módon a szerencsétlenségből szerencse született, de ez sem változtatta meg hősünk életét gyökeresen.

Az összehasonlítás Al Bundyval talán kicsit erős, hiszen az ő történeteiben a végkifejlet volt szinte mindig katasztrófa, még Pay esetében általában a kezdetek kezdetén ütött be a baj. És itt a “szinte mindig”-en van a hangsúly, ugyanis, bár a történetek többségéből +0-án vagy negatívan jött ki a főhős, voltak olyan esetek, amikor a szerencse mellé pártolt. Persze, jól sejtjük, ez nem okozott jelentős pozitív hatást az életére.

Értékelendő azonban Pay Duin törekvése a jóra, illetve arra, hogy tanuljon. Viszont korlátolt képességei ezen utóbbi célját nem tették lehetővé, így minden egyes kísérlete, mely önmaga fejlesztését célozta meg, kudarccal végződött. Az egyik ilyen történet “A megvilágosodás útjai”, mely a végkifejlet ellenére megható. Ebben a novellában Pay Merlin tanítványává, vagyis segédjévé szegődik, abban a reményben, hogy a varázsló, aki képes volt a testét helyrehozni, talán képes lesz az elméjével is csodát művelni. Türelemmel és barátsággal közeledik a mesterhez, és nem sietteti a tanulás folyamatát. Azonban a végzet már közeledik, és a katasztrófa elkerülhetetlen.

A másik, számomra kedves történet egy munkatáborban kezdődik, ahol Pay rátalál a szerelemre, de szerelme tárgyát el is veszíti a szabadulását követően. A kutatással töltött  hosszú idő végül eredményt hoz, és rátalál álmai asszonyára. “Álomélet – avagy a tökéletességre kárhoztatva” egy idilli szerelmi történet, ahol minden úgy történik, ahogy annak történnie kell. Csak az a baj, hogy ez a folytatásban sem változik, azaz marad az idilli élet, mely cukormázban fürdik. A tökéletesség viszont unalmas, amire szereplőink is rájönnek.

Fedina Lídia fantáziája határtalan, és olyan bolygókra és népekhez vezet el bennünket, melyek érdemesek a rácsodálkozásra. Átlépi az emberi gondolkozás határait, és olyan kultúrákat és élőlényeket tár elénk, amit néha nehéz felfognunk. Pl. érintéssel történő szaporodás, sáskákhoz hasonló szexuális rítus, ahol a hím életét veszti a közösülést követően, vagy éppen a szagokkal történő kommunikáció, ami az ember gyomrát igencsak próbára teszi.

A fentiek miatt, nem sikerült besorolnom a novellák célközönségét. Többségében inkább az ifjúságot célozzák meg, arra ösztönözve az olvasókat, hogy szakadjanak el a megszokott gondolkozástól, és legyenek kicsit nyitottabbak az új és számukra furcsa dolgokra. Viszont vannak olyan novellák is, melyek megközelítik a 18+-os besorolást.

Az időrendiség “hiánya”, azaz a főszereplő fejlődésének hiánya, kissé parttalanná teszi a történetet, amit az olvasó akarva, akaratlanul szeretne egy egészként kezelni. Még egy heti- vagy havilap hasábjain ez a “parttalanság” nem annyira szembetűnő, addig egy kötetbe szedve a novellákat, nagyon is hiányérzetet okoz. A főszereplő belső lelki világáról sajnos nem tudunk meg semmit, azon kívül, hogy szeretne okosabb és sikeresebb lenni. A hangsúly végig a történéseken van, és nem nagyon foglalkozik azzal akivel ezek az események megtörténnek. A novellák többsége kicsit képregényszerű, amire a kötet végén igazolást is kapunk, hiszen könnyen átültethetőek képregénybe. Viszont van olyan is köztük, mint például “A megvilágosodás útjai”, melyek leírva jobban érthetőek és hatásosabbak is, mintha képi megjelenítést alkalmaztak volna.

Összességében szórakoztató a kötet, még akkor is, ha egy kicsit rányomja a hangulatát az olvasóra. Éppen ezért, azt ajánlom mindenkinek, hogy ne egy szuszra olvassa ki a könyvet, mert a sok balszerencse még átragad. Érdemesebb napi egy-két novellával haladni, és a humorán keresztül megközelíteni a főhőssel történő eseményeket. Valamint néha megállni és elgondolkodni azon, hogy milyen élőlényekkel lehet tele a galaxis, és azok milyen kultúrával rendelkezhetnek. Tegyük félre egy kicsit az emberi megközelítést és hagyjuk szabadon szárnyalni a fantáziánkat, ahogy azt Fedina Lídia is tette ebben a kötetben.

A kötetet köszönöm Fedina Lídiának!

ISBN:978 615 00 8491 6
Négy Évszak 2002, 2020
Terjedelem: 268 oldal
Bolti ár: 4800,- Ft

A kötet megrendelhető a kepregenykedvelok@gmail.com e-mail címen.

(Összes olvasás: 151 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*