Kilátó – január ’19

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

KilátóA január mindig csendesebb hónap mint a többi, legalábbis ami az új megjelenéseket illeti. Így legalább lesz időnk elolvasni a tavaly megvett, de még nem olvasott könyveket. Ha a könyvespolcomra nézek, akkor látom, hogy nem szűkölködöm olvasnivalóban, és addig nem is nagyon vehetek új könyvet, még az olvasós polcon fel nem szabadul egy kis hely. Ez számomra a korlátozó tényező, amit magamnak állítottam fel. Jó, azért még 2-3 könyvnek van helye 😉

Viola Judit: Sasok a viharban III.
Viola Judit: Sasok a viharban III.

Átnézve a kiadók előrendelhető kínálatát, úgy kellett vadásznom, hogy ne maradjon üres a bejegyzés. Ami biztos, hogy ebben a hónapban jelenik meg az Athenaeum gondozásában a Sasok a viharban harmadik része. Az első két részt már olvastam és megörültem, amikor láttam, hogy a folytatás is nemsokára megjelenik. A fülszöveg alapján izgalmas események tanúi lehetünk majd:

SZIRTEK CSÚCSÁN, NEMESI SASFÉSZEKBEN DŐLHET EL A KIRÁLYSÁG SORSA …
Az 1279. esztendőben Fülöp püspök minden követ megmozgatva igyekszik az egyházat megszabadítani az eretnekségtől.
A legátus László királlyal köt egyezséget az ügy előmozdítása érdekében. Ám a kunok nem mind értenek egyet királyuk döntésével, veszni érzik a szabadságukat. A viszály hamarosan emberéleteket követel. Finta, a frissen kinevezett erdélyi vajda, testvéröccsével, Amadéval a kunok táborába megy, hogy elsimítsa a nézeteltérést, és elűzze a királygyilkosság fenyegető árnyát.
A Sasok a viharban harmadik kötetében tovább követhetjük a már jól ismert szereplőket útjukon, a magyar történelem egyik kevésbé ismert időszakában.

Jasmin B. Frelih: FÉL/BE
Jasmin B. Frelih: FÉL/BE

A Metropolis Media oldalán több könyv is előrendelhető státuszban van, de egyikhez sincs dátum írva. Tapasztalatom alapján, ha már bekerül egy könyv az előrendelhetőek közé, akkor 1-2 hónapon belül azért meg is jelenik. Az egyik aminek a megjelenését már régóta várom, az Jasmin B. Frelih: Fél/Be (Na/Pol) című regénye. Ez főleg azért keltette fel az érdeklődésemet, mert szerzője szlovén származású, illetve elnyerte 2016-ban az Európai Unió Irodalmi Díját. De nézzük, miről is szól a regény:

A Nagy Vágás utáni világ futurisztikus Japánjában Evan, a szlovén színházrendező egy elveszett szerelem emlékétől menekülve állít színpadra egy darabot. Szemünk előtt egy embertelen megapolisz pusztuló társadalmának képe rajzolódik ki, melynek tagjai a magány elől a drogokhoz menekülnek. A főhős otthontalanságát, számkivetettségét szinte kozmikus méretűvé növeli a külvilág káosza.
Eközben a szlovén vidék szívében az abszurdan diszfunkcionális Volk család feje, az egykori honvédelmi miniszter és politikus Kras születésnapi ünnepségébe csöppenünk, amely a régi sérelmek és viták fölhánytorgatásával, új konfliktusokkal is együtt jár.
Végül megismerkedhetünk a költőnő, Zoja üzenetével, miszerint csak a művészet mentheti meg a társadalmat, mely a Nagy Kakofóniát megszakító Nagy Vágás után széttagozódott, olyannyira, hogy lehetetlenné vált benne a kommunikáció.
Mindhárom főszereplő hozzájut egy repülőjegyhez Šivbe, az ütközőzónába, ahol a szálak összeérnek. Valamennyien a Nagy Vágás utáni világrendszer valósága elől menekülnek, amely az emberek számára az elveszettség és az egymástól való elidegenedettség világát hozta magával.

Yoon Ha Lee: Vezércsel
Yoon Ha Lee: Vezércsel

A másik regény, ami szintén az előrendelhetőek között szerepel, már megjelenés előtt nagy érdeklődést keltett. Talán csak a borítót ért kritika volt hangosabb a rajongók várakozásától. Igen, Yoon Ha Lee: Vezércsel című könyvéről van szó. A fülszöveg alapján egy igen izgalmas hard/katonai sci-fire számíthatunk.

Egy képtelen háború megnyeréséhez hasonlóan képtelen eszközök kellenek. Mondjuk, egy ősi fegyver és egy áruló tábornok.
Kel Cheris, a hexarchátus kapitánya az eretnekek ellen vívott csatában nem jóváhagyott módszert alkalmaz, ezért kegyvesztettséggel büntetik. A Parancsnokságtól azonban kap még egy lehetőséget, hogy kiköszörülje a becsületén esett csorbát: vissza kell foglalnia az ellenség által megszállt csillagerődöt. Ám az akció tétje nem csupán az ő karrierje, hiszen ha elbukik, a hexarchátus egész uralma meginoghat.
Cheris minden reménysége a halott stratéga, Shuos Jedao – aki mégsem annyira halott, hogy ne segíthetne. Jedao egyrészről sosem vesztett életében egyetlen csatát sem, és az erődöt is jól ismeri. Másrészről azonban élete végén megőrült, és két teljes hadsereget mészárolt le – köztük a sajátját.
A kapitánynak döntenie kell, megéri-e a stratégiai előny a vele járó veszélyeket. Mert Jedaóban talán még kevésbé bízhat, mint az életére törő ellenségeiben.
A koreai családból származó író az amerikai SF új nemzedékéhez tartozik, aki a neves szerkesztő, Gardner Dozois szavai szerint „segített a zsánert a 21. században újrateremteni”. A Vezércsel a Locus magazintól elnyerte a legjobb első regény díját, de jelölték a rangos Hugo-, Nebula- és Arthur C. Clarke-díjakra is.

Tervek-1901

A decemberi olvasási tervemet nagyrészt sikerült tartanom. Ahogy a fenti képen is látszik, Anthony Sheenard: Sötétség előtt című regénye átcsúszott erre a hónapra, de már nincs sok belőle hátra. Cixin Liu: A sötét erdője pedig valószínű csak ebben a hónapban kerül elolvasásra, ugyanis decemberben beugrott a helyére Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala című történelmi regénye. Azaz a darabszámot sikerült tartanom, csak a tervet nem 🙂

A januári olvasási tervem:

  • Anthony Sheenard: Sötétség előtt (Mysterious Universe: Bowman-trilógia 1.) [folyamatban]
  • Viola Judit: Sasok a viharban III.
  • Michael Walden: Hédammuš újra száll (Mysterious Universe: Paul Wittgen 1.)
  • Yoon Ha Lee: Vezércsel [ha megjelenik januárban]
  • Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

A január sem maradhat Galaktika nélkül, már csak az a kérdés, hogy mikor jelenik meg a 346. szám és mikor jutok hozzá 🙂

Folyamatban van a 2018-as science fiction megjelenések listáról való olvasás is, amibe szintén bele kell húznom. Ebben a hónapban csak A sötét erdő van a listáról, de februárban egy kicsit többet kell kiválasztanom róla az olvasási terveimbe. Ajánlásokat elfogadok, hogy mely köteteket részesítsem majd előnybe 😉

A bélyegképhez felhasznált kép forrása: Pixabay

(Összes olvasás: 123 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*