Michael Brooks: 13 rejtély – Korunk legizgalmasabb tudományos talányai

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Michael Brooks: 13 Rejtély
Michael Brooks:
13 Rejtély

Michael Brooks tudós, író és újságíró jelen kötetében 13 olyan rejtély után kutat, amire eddig a tudományos világnak nem sikerült választ találnia. Nem, Brooksnak sem sikerült megoldani a rejtélyeket. Csak összegyűjtötte a jelenlegi állásfoglalásokat a kérdésekkel kapcsolatban. Mégis érdemes elolvasni a könyvet azoknak, akiket érdekelnek napjaink legizgalmasabb kérdései.

A teljesség igénye nélkül felsorolnék egy párat ezek közül, amit érint Brooks a könyvében:
– A fekete lyuk és a sötét anyag
– A Pioneer-anomália
– Hidegfúzió
– Élet a Marson
– Szabad akarat
– stb.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a fekete lyukak tanulmányozására. Felvetődött az az ötlet is, hogy esetleg ezek a lyukak, ahonnan a fény sem szabadul ki, esetleg átjárók egy másik dimenzióba. De ez és a hozzá hasonló elméletek még mindig csak elméletek. A másik ami a tudósokat izgatja, az a sötét anyag. Ez az ismeretlen “anyag” tölti ki az univerzum nagy részét. Régóta várja a tudományos világ azt az embert, aki szemléletváltást hoz, és elmélete fellebbenti a leplet a sötét anyagról.

Valójában nincsenek rejtélyek, mindössze csak arról van szó, hogy a tudomány jelenlegi ismeretanyagával nem képes megmagyarázni bizonyos jelenségeket. Akárcsak a XX. század elején, mikor Madame Curie szembetalálta magát a rádióaktivitással, amire nem volt magyarázata. De a nagy kérdés, az az, hogy mi van, ha már köztünk élnek azok a nagy elmék, akik meghoznák a szemléletváltást és kizökkentenék a tudományos világot ebből a holtpontból, csak éppen senki nem veszi komolyan őket? Így volt ez a hidegfúzió felfedezőivel is.

Nagyon sok anomália létezik a tudományos világban, amiről nem beszélnek sem a középiskolákban, sem pedig az egyetemeken. Esetleg csak megemlítik őket, azzal a megjegyzéssel, hogy ezzel foglalkozzanak csak a nagy koponyák. Mi megelégszünk a közelítő értékekkel is.  Gondoljunk csak bele, hogy számításainknál a \pi kéttizedes közelítő értékét szoktuk használni, azaz a 3,14-et. Ha kisebb hibahatárral szeretnénk dolgozni, akkor több tizedes pontosságot alkalmazunk, pl. 3,14159265358979323846264338327950288419716939937510. De még ez is csak közelítés! Az univerzum vizsgálatához viszont ennél is pontosabb adatok szükségesek.

Hűha! jel
Hűha! jel
Forrás: Wikipédia

Történt már egy szemléletváltás, miszerint nem a végtelen űrt kellene kutatnunk, hanem a benne élő értelmes lényeket megtalálnunk, hogy együttes erővel derítsünk fényt a rejtélyekre. Az USA létre is hozott egy kutatóállomást, amiről már szó volt egy másik bejegyzésemben is (SETI@home). A sors fintora, hogy a politika ismét gátat vetet a tudományos munkának, ugyanis a választási kampányokban nagy hangsúlyt fektettek az ilyen “értelmetlen” kutatások támogatásának a megszüntetésére és napjainkban jórészt magántőkéből és egyéni hozzájárulásból működik még mindig a SETI. Egy jelet már fogott a kutatóállomás, 1977. augusztus 15-én (Hűha! jel). Viszont mivel azóta sem ismétlődött meg az üzenet, így nem bizonyított, hogy valóban értelmes lényektől származhat.

Brooks nagyon szépen körbejárja az általa kiválasztott 13 kérdést. Nem csak a csillagászat és fizika területét érinti, hanem a biológia és kémia nagy kérdéseit is tárgyalja. Külön fejezetet szentelt az életnek, a halálnak és még a szexnek is. Azonban úgy vettem észre, hogy a biológiai kérdéseket inkább csak elméleti síkon közelíti meg. Valóban felsorol pár kísérletet, ami az elméletet hivatott igazolni, mégis úgy vettem észre, hogy ez nem annyira az ő területe. A placebo-effektus és a homeopátia tárgyalásánál pedig már szinte középkori boszorkány rítusokat ráncigál elő a bizonyításhoz. Ezen témáknál, mintha már egy másik világban járna, messze a valótól.

Számomra, a szabad akaratról szóló fejezet volt a legnagyobb ködösítés és tématévesztés. Anélkül kezdte el vizsgálni a szabad akaratot, hogy definiálta volna. Homályos kísérletekkel jött elő, ami azt hivatott bizonyítani, hogy nem tudatos a reakciónk bizonyos eseményekre. Újra feltalálta a spanyol viaszt, hiszen Freud már jóval Brooks előtt felvetette a tudatalatti létezését. Azt is tudtuk, hogy ha az agyat ingerlik, akkor befolyásolhatóak a reakciók. És nem kell feltétlenül az agyban turkálni ahhoz, hogy megfosszák az embert a szabad akaratától. Elég csak a választásokra gondolni. Ha a választók összessége ismerné a valós politikai-, gazdasági- és környezeti helyzetet, a kampányok nem érnének semmit. Viszont jelen világunkban éppen a sötétben tartás módszere van használatban, és az nyer aki a legjobb befolyásoló tényezőket alkalmazza.

Tehát a Brooks-féle szabad akarat valóban nem létezik. Egy ködös elképzelést nem lehet vizsgálni. Ez olyan, mintha az igazságot keresnénk. „Ismételj egy hazugságot tízszer, százszor, ezerszer és végül igazság lesz belőle.”

Összességében egy jól kidolgozott, tudományosan megalapozott megközelítése a rejtélyeknek. Sok olyan információt közöl az író, ami a tudományos történelemhez hozzátartozik, de valahogy idővel a feledés martaléka lett. A kötetben olvashatunk olyan kutatókról, akik kiálltak elképzeléseik mellett, de radikális elméleteik miatt a tudományos világ elfordult tőlük. Mi lett volna, ha Newton törvényeit is elvetik? És vajon Newton előtt hányan jutottak ugyan erre a következtetésre, csak éppen nem tudták nagy körben elterjeszteni? És Darwin evolúciós elmélete sem az övé, csak ő volt az, aki körbeutazta a világot, és bizonyítékokkal támasztotta alá az elméletet és művében rendszerezte azokat.

Vajon meddig lesznek ezek a kérdések még rejtélyek? Meddig lesz aktuális ez a könyv? Gyermekeink csak nevetni fognak rajtunk, mint ahogy mi az ötvenes évek marslakós elképzelésein? És ha a rejtélyekre fény derül, vajon hány újabb lép a helyükre?

Ezt érdemes volt fellapozni

ISBN:978-963-304-029-4
HVG Könyvek, 2010
Terjedelem: 295 oldal
Bolti ár: 3900,- Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*