Kaszás István: A Galaktika urai

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Kaszás István: A Galaktika urai
Kaszás István: A Galaktika urai

Fél évig a polcomon pihent ez a könyv. Szemezgettem olykor vele, de a címe és a fülszövege valahogy nem tudott meggyőzni, hogy érdemes lenne elolvasni. Viszont most, hogy magyar írói hónapot tartok és már nagyon hiányzott egy kis sci-fi, így belevágtam.

Az első novella már ütött. A második úgyszintén. Aztán kiderült, hogy nem is novelláskötetet tartok a kezembe, hanem két kisregényt, ami novellaszerű írásokból tevődik össze és ad egy egészet. Az elején egy kicsit mintha Asimov behatást fedeztem volna fel, majd később egy kicsit Lem világából is, de ahogy haladtam tovább, rá kellett jönnöm, hogy az én korlátoltságomnak köszönhető csak a beskatulyázás. Kaszás István egyedi, hangulatos, elgondolkodtató és néha meglepő sci-fi író.

Írásaiban az idegenekkel való kapcsolatteremtést elemzi, azaz töpreng rajta. Feltételezése szerint elég kicsi az esély arra, hogy humanoid földönkívüliekkel találkozzunk, hiszen más világban, más törvények, más környezet alakította az értelem és az élet kialakulását. Erre egy szemléletes példa az Elmaradt találkozás című novella.

Novellákként beszélek az írásokról, mert annak ellenére, hogy történetileg van egy fonál, ami összeköti őket,  mindegyik “fejezet” megáll a maga lábán is.

Mindkét kisregény az idegenekkel vívott háborúról szól. De vajon elkerülhető lett volna az összecsapás? Van olyan kommunikációs csatorna, lehetőség ami a félreértések azonnali tisztázásával békés együttélést eredményez? Képes lenne az ember együtt élni más civilizációkkal? Az emberiség történelme elég sok példával támasztja alá, hogy a fejletlenebb civilizációkkal mi történik ha a hódítók elérnek a területeikre. Vajon az első találkozásnál elérjük már azt az értelmi szintet, hogy nem hódítókként lépünk fel? (és nem is behódolókként?). Ezen kérdések mind felvetődnek a kötetben. Lehetséges válaszokat is kapunk, de néha igen megdöbbentőek ezek. Még nagyon nem ismerjük a korlátainkat és a lehetőségeinket. A Galaktika urai novella jó leírja kicsinyes félelmeinket és ennek következtében az agresszív fellépésünket.

Szerintem még nem készült fel az emberiség a találkozásra. És egy jó ideig még nem is lesz felkészülve. Nincs erre ideális időpont, de az biztos, hogy addig ameddig nem tudjuk a Földet megvédeni magunktól, addig a Galaktikát sem tudjuk megvédeni az emberi ostobaságtól.

Kaszás Istvánnak sikerült egy olyan ablakot kitárnia előttem, amire eddig fel sem figyeltem. Már folyamatban van a másik kötetének a beszerzése és szomorúan veszem tudomásul, hogy több könyv nem fűződik a nevéhez. A Galaktika magazin hasábjain még jelentek meg novellái, de sajnos harmadik kötet nem készült az írásaiból.

ISBN: –
Kozmosz Könyvek, 1976
Terjedelem: 231 oldal
Bolti ár: -,-

(Összes olvasás: 208 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*