Stevan Sremac: Búrok és angolok

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.
Stevan Sremac:Búrok és angolok
Stevan Sremac:Búrok és angolok

Kerestem-kutattam. Stevan Sremac hazájában egy elismert író, kiről iskolát, gimnáziumot neveztek el. Magyar nyelven viszont mindösszesen egy könyve jelent meg (Papháború). Az interneten viszont láttam, hogy az újvidéki Forum Könyvkiadó 2005-ben kiadta a Búrok és angolok című művét. Viszont sehol sem találtam hozzáférhető példányt. Nem is értettem, hogy lehetséges az, hogy még csak leírást sem találtam róla, nemhogy fellelhető példányt.

A 83. Ünnepi Könyvhéten találkoztam Kingával, aki szerkesztő a Forumnál, és felajánlotta segítségét, hogy utánajár a kérdéses kiadásnak. Ma, mikor a kezemben tartom a nevezett alkotást, már nincsenek kérdéseim. A 2005-ös kiadás, Stevan Sremac egy novelláját tartalmazó hasonmás kiadás, melynek az alapját a Testvériség-Egység Könyvkiadóvállalat (Újvidék – 1952) gondozásában megjelent kiadása jelenti. Stevan Sremac születésének 150. évfordulójára jelent meg, és mindösszesen 500 példány hagyta el a nyomdát.

Egy igen kedves kis novellát tartalmaz, mely Radiszáv gazda, és fia, Marjan egy késő esti történetét meséli el. A búr becenevet a család egy fényképről kapta, mely róluk készült és a kirakatot ékesítette. Némi hasonlóságot érzett Radiszáv gazda maga és a búrok között, valamint a törökök és az angolok között is.

A hasonmás kiadásnak köszönhetően olyan érzése van az embernek, mintha a szülei könyvtárában bukkant volna rá az eredeti 1952-es kiadásra. Ilyenkor felteszem magamnak a kérdést, hogy miért tűntek el az ilyen, és hasonló gyermekirodalmi kiadások? A globalizáció és a gazdasági érdekek tényleg nem teszik lehetővé kisebb haszonnal kiadható könyvek megjelenését? Vagy igény sincs már rájuk?

Egy másik kérdés is motoszkál bennem, mégpedig az, hogy magyar nyelven miért nem jelent meg több műve? Pedig Sremac írásai talán segítenének az érdeklődőknek jobban megismertetni a szerb kultúrát, a XIX. századvégi viszonyokat. Remélem, hogy a jövőben lesz olyan kiadó, aki a környező országok irodalmából válogatva a távolságokat lecsökkenti, és segít megérteni, vagy legalább megismerni szomszédaink (hétköznapi) kultúráját.

A hasonmás kiadást köszönöm a Forum Könyvkiadónak, valamint Kingának a segítséget, kutatást.

ISBN: 86 323 0639 1
Forum Könyvkiadó, 2005
Terjedelem: 16 oldal
Bolti ár: 120 Din

Ajánlott bejegyzések:

(Összes olvasás: 64 . Ma 1 ember volt rá kíváncsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*